Dobrá kapustnica jednoducho patrí k slovenským Vianociam a v každej domácnosti majú na toto tradičné jedlo vlastný recept. Ak ju počas sviatkov ešte nepripravujete alebo by ste radi vyskúšali niečo nové, skúste si ju tento rok navariť podľa jedného z týchto receptov. Výhodou je, že ešte vždy si stíhate nový postup pred sviatkami vyskúšať a vyhnúť sa tak kritike pri slávnostnom stole. Veď kapustnica chutí nielen na Vianoce, ale už teraz!
Rýchla vianočná kapustnica
Potrebujeme:
- 2 PL bravčovej masti
- 100 g údeného mäsa
- 2 cibule
- 2 PL hladkej múky
- 2 ČL červenej mletej sladkej papriky
- 500 g kyslej kapusty
- 5 ks čierneho celého korenia
- 5 ks nového celého korenia
- 2 bobkové listy
- 200 g kyslej smotany
- soľ
Postup: Masť rozohrejeme v hrnci a pridáme k nej na kocky narezanú údeninu. Medzitým si očistíme cibuľu, ktorú tiež pokrájame a pridáme k mäsu. Zmes opekáme približne desať minút a potom ju zahustíme hladkou múkou. Prisypeme papriku a smažíme, kým nezačne voňať. Potom prilejeme približne jeden a pol litra vody. Kyslú kapustu premyjeme, nakrájame a vložíme do hrnca spolu s koreninami. Keď je hotová, vyberieme z hrnca korenie i bobkový list. Do misky si pripravíme kyslú smotanu a rozmiešame spolu s niekoľkými naberačkami polievky. Vďaka tomu by sa smotana nemala zraziť. Vrátime späť do hrnca a ešte kapustnicu prehrejeme. Treba však dať pozor, aby sa neprevarila. Podávame s osúchmi alebo domácim bielym koláčom.
Tiež by vás mohlo zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!
Pôstna kapustnica
Potrebujeme:
- 500 g kyslej kapusty
- 2 bobkové listy
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- cukor
- hladkú múku
- 150 ml smotany
- 100 g sušených húb
Postup: Podľa chuti premytú kyslú kapustu dáme do hrnca, pridáme bobkový list, štipku soli i cukru a sušené huby (huby si môžete predvariť či spariť, ale aby nestratili chuť stačí ich premyť). Solíme uvážlivo a húb i kapusty môžeme podľa chuti ubrať aj pridať. Kým sa kapustnica pomaličky varí, očistíme si cesnak, ktorý nakrájame na plátky a pridáme do polievky. Keď sú hríby a kapusta hotové, prilejeme smotanu. Hladkú múku a vodu zmiešame, polievku zahustíme a necháme na ohni ešte aspoň desať minúť. Potom ochutnáme a prípadne vylepšíme soľou, cukrom alebo citrónovou šťavou podľa uváženia.
Tiež by vás mohlo zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená
Tradičná De Luxe kapustnica
Potrebujeme:
- 1 KL čierneho celého korenia
- 1 KL čierneho mletého korenia
- 2 KL rasce
- 4 ks nového korenia
- 2 bobkové listy
- 2 borievky (jalovec)
- 35 g sušených húb
- 1 kg kyslej kapusty
- 500 g údenej krkovičky
- olej
- 350 g bravčového pliecka
- 2 cibule
- 1 ČL červenej papriky
- 5 sušených sliviek
- 100 g údenej slaniny
- 6 strúčikov cesnaku
- 500 g údenej klobásy
- 2 zemiaky
- 500 ml kyslej smotany
Postup: Borievky, čierne mleté i celé korenie, nové korenie, rascu, bobkový list a huby vložíme do hrnca a zalejeme tromi litrami vody. Varíme približne 30 minút a pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Medzitým si na kocky nakrájame údenú krkovičku a vhodíme ku kapuste. Na oleji osmažíme najemno narezanú prvú cibuľu, na kocky naporciované pliecko a papriku. Potom túto zmes a sušené slivky pridáme ku kapuste a necháme bublať asi hodinu. Slaninu nakrájame na drobné kúsky a vyškvaríme. Oškvarky tiež vložíme do polievky. Na zvyšnej masti orestujeme druhú pokrájanú cibuľu a spolu s očisteným cesnakom nakrájaným na plátky vysypeme do hrnca s kapustnicou. Necháme chvíľu podusiť, odstavíme z ohňa a keď vychladne, odložíme zmes do chladničky. Stáť by mala minimálne 24 hodín. Po uplynutí stanoveného času pridáme na kolieska nakrájanú klobásu i nastrúhané zemiaky a varíme 30 minút. Nakoniec do kapustnice vlejeme kyslú smotanu a necháme ešte chvíľu na ohni. Nezabudnite, že skutočná vianočná kapustnica chutí najlepšie odstáta.
Varíte si na Vianoce kapustnicu? Napíšte ostatným čitateľom ten svoj recept na jej prípravu v diskusii pod článkom .
Zdieľať na