Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!

Kapustnica

wikipedia.org/Foxburg

Dobrá kapustnica jednoducho patrí k slovenským Vianociam a v každej domácnosti majú na toto tradičné jedlo vlastný recept. Ak ju počas sviatkov ešte nepripravujete alebo by ste radi vyskúšali niečo nové, skúste si ju tento rok navariť podľa jedného z týchto receptov. Výhodou je, že ešte vždy si stíhate nový postup pred sviatkami vyskúšať a vyhnúť sa tak kritike pri slávnostnom stole. Veď kapustnica chutí nielen na Vianoce, ale už teraz!

Rýchla vianočná kapustnica

Potrebujeme:

  • 2 PL bravčovej masti
  • 100 g údeného mäsa
  • 2 cibule
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 ČL červenej mletej sladkej papriky
  • 500 g kyslej kapusty
  • 5 ks čierneho celého korenia
  • 5 ks nového celého korenia
  • 2 bobkové listy
  • 200 g kyslej smotany
  • soľ

Postup: Masť rozohrejeme v hrnci a pridáme k nej na kocky narezanú údeninu. Medzitým si očistíme cibuľu, ktorú tiež pokrájame a pridáme k mäsu. Zmes opekáme približne desať minút a potom ju zahustíme hladkou múkou. Prisypeme papriku a smažíme, kým nezačne voňať. Potom prilejeme približne jeden a pol litra vody. Kyslú kapustu premyjeme, nakrájame a vložíme do hrnca spolu s koreninami. Keď je hotová, vyberieme z hrnca korenie i bobkový list. Do misky si pripravíme kyslú smotanu a rozmiešame spolu s niekoľkými naberačkami polievky. Vďaka tomu by sa smotana nemala zraziť. Vrátime späť do hrnca a ešte kapustnicu prehrejeme. Treba však dať pozor, aby sa neprevarila. Podávame s osúchmi alebo domácim bielym koláčom.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Pôstna kapustnica

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 bobkové listy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • cukor
  • hladkú múku
  • 150 ml smotany
  • 100 g sušených húb

Postup: Podľa chuti premytú kyslú kapustu dáme do hrnca, pridáme bobkový list, štipku soli i cukru a sušené huby (huby si môžete predvariť či spariť, ale aby nestratili chuť stačí ich premyť). Solíme uvážlivo a húb i kapusty môžeme podľa chuti ubrať aj pridať. Kým sa kapustnica pomaličky varí, očistíme si cesnak, ktorý nakrájame na plátky a pridáme do polievky. Keď sú hríby a kapusta hotové, prilejeme smotanu. Hladkú múku a vodu zmiešame, polievku zahustíme a necháme na ohni ešte aspoň desať minúť. Potom ochutnáme a prípadne vylepšíme soľou, cukrom alebo citrónovou šťavou podľa uváženia.


Tiež by vás mohlo zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Tradičná De Luxe kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 KL čierneho celého korenia
  • 1 KL čierneho mletého korenia
  • 2 KL rasce
  • 4 ks nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 2 borievky (jalovec)
  • 35 g sušených húb
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 500 g údenej krkovičky
  • olej
  • 350 g bravčového pliecka
  • 2 cibule
  • 1 ČL červenej papriky
  • 5 sušených sliviek
  • 100 g údenej slaniny
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 500 g údenej klobásy
  • 2 zemiaky
  • 500 ml kyslej smotany

Postup: Borievky, čierne mleté i celé korenie, nové korenie, rascu, bobkový list a huby vložíme do hrnca a zalejeme tromi litrami vody. Varíme približne 30 minút a pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Medzitým si na kocky nakrájame údenú krkovičku a vhodíme ku kapuste. Na oleji osmažíme najemno narezanú prvú cibuľu, na kocky naporciované pliecko a papriku. Potom túto zmes a sušené slivky pridáme ku kapuste a necháme bublať asi hodinu. Slaninu nakrájame na drobné kúsky a vyškvaríme. Oškvarky tiež vložíme do polievky. Na zvyšnej masti orestujeme druhú pokrájanú cibuľu a spolu s očisteným cesnakom nakrájaným na plátky vysypeme do hrnca s kapustnicou. Necháme chvíľu podusiť, odstavíme z ohňa a keď vychladne, odložíme zmes do chladničky. Stáť by mala minimálne 24 hodín. Po uplynutí stanoveného času pridáme na kolieska nakrájanú klobásu i nastrúhané zemiaky a varíme 30 minút. Nakoniec do kapustnice vlejeme kyslú smotanu a necháme ešte chvíľu na ohni. Nezabudnite, že skutočná vianočná kapustnica chutí najlepšie odstáta.


Varíte si na Vianoce kapustnicu? Napíšte ostatným čitateľom ten svoj recept na jej prípravu v diskusii pod článkom .

Zdroj: wikipedia.org/Foxburg, wikipedia.org/Foxburg, Ľudmila
Odporúčame