Čokoláda aj pre chudnúcich: Môže prispieť k štíhlejšej postave?

Čokoláda

sxc.hu

Ľudia, ktorí jedia pravidelne čokoládu, majú tendenciu byť štíhlejší. Svedčia o tom výsledky štúdie amerických vedcov, ktorí sledovali asi tisícku ľudí a porovnávali u nich stravovacie návyky, kalorický príjem a index telesnej hmotnosti (BMI).

Zistili, že tí, ktorí jedli čokoládu niekoľkokrát týždenne, boli v priemere štíhlejší než tí, ktorí si ju dopriali len príležitostne. Dôležitejšie pritom podľa nich  je, ako často jete čokoládu než aké množstvo jej zjete. S množstvom zjedenej čokolády v štúdii žiadna spojitosť nie je.

Čokoláda je síce kalorická potravina, ale obsahuje aj látky, ktoré môžu mať priaznivý vplyv na pokles hmotnosti, uvádzajú vedci v štúdii zverejnenej v časopise Archives of Internal Medicine.


Mohlo by vás tiež zaujať: Zázrak menom čokoláda: Skvelá na mozog, nervy aj proti infarktu


„Naše závery potvrdzujú aj výsledky iných štúdií, že konečný dopad na váhu nemá ani tak množstvo prijatých kalórií, ale ich zloženie,“ povedala vedúca štúdie Beatrice Golombová z Kalifornskej univerzity v San Diegu.

Konzumácia niektorých druhov čokolády je spájaná s určitými priaznivými zmenami krvného tlaku, citlivosti na inzulín a hladiny cholesterolu. Navyše čokoláda, hlavne tá tmavá, obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť odstraňovať voľné radikály poškodzujúce bunky v tele.

Golombová a jej tím sa domnieva, že antioxidačné zložky zvané katechíny môžu zlepšiť svalovú hmotu a znížiť váhu. Svedčia o tom prinajmenšom výskumy robené s hlodavcami. U myší, ktorým bol podávaný 15 dní epikatechín (prítomný aj v tmavej čokoláde) sa zlepšili fyzické výkony a boli pozorovateľné zmeny v kvalite ich svalov.


Mohlo by vás tiež zaujať: Čipsy alebo čokoláda: Čo o nás prezrádzajú naše obľúbené maškrty?


Teraz je potrebné vykonať klinické skúšky u ľudí, aby sa zistilo, či to funguje rovnako. Vedci ale upozorňujú, že v tejto oblasti je ešte veľa nezodpovedaných otázok. A pokým nebudú k dispozícii presvedčivé dôkazy, pobádajú ľudí k opatrnosti. Príliš veľká konzumácia čokolády môže mať aj nepriaznivé účinky vzhľadom k tomu, že často obsahuje veľa cukru a tukov.

Kto usiluje o štíhlejšiu postavu rozhodne neurobí chybu, keď zvýši konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, ČTK

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close