Cuketa a baklažán: Zdravé pochúťky, ktoré vo vašej kuchyni v lete nesmú chýbať

baklažán a cuketa

Baklažán a cuketa pomôže pri chudnutí aj s obličkovými kameňmi (Zdroj: Freepik/freepik)

Nízkokalorické bomby plné vitamínov, ktoré dokážete pripraviť na milión spôsobov? Cuketa a baklažán. Prvá menovaná obsahuje množstvo vitamínov, tvorí ju približne 91% vody, aktivizuje bunkový metabolizmus a práve vďaka tomu je ideálna pri chudnutí. Baklažán obsahuje meď, mangán, draslík, vlákninu a vitamíny skupiny B. Je výborný nielen pre vaše srdce, ale aj mozog.

Nízkokalorické bomby plné vitamínov, ktoré dokážete pripraviť na milión spôsobov? Cuketa a baklažán. Prvá menovaná obsahuje množstvo vitamínov, tvorí ju približne 91% vody, aktivizuje bunkový metabolizmus a práve vďaka tomu je ideálna pri chudnutí. Baklažán obsahuje meď, mangán, draslík, vlákninu a vitamíny skupiny B. Je výborný nielen pre vaše srdce, ale aj mozog.

Cuketa pre štíhlu líniu

Vzhľadom pripomína uhorku a jej zaužívaný názov je cukina. Obsahuje vitamíny A, B, C a E a zvyšuje hladinu bielkovín. Celkovo zlepšuje výkonnosť organizmu. Takisto posilňuje svaly, srdce, pomáha udržať štíhlu líniu, zlepšuje prácu mozgu a koncentráciu. Ďalej upokojuje a zároveň stimuluje nervy, vyplavuje škodliviny, posilňuje imunitný systém a dokonca pomáha aj pri zápche.

Pozor však na to, aby ste ju pred jedením tepelne upravili. Môže totiž obsahovať horkastý bakteriálny jed kukurbitacín, ktorý porušuje žalúdkové steny a črevá. Tieto látky sa však v plode zachovávajú len výnimočne. Napriek tomu radšej vždy počkajte, kým cuketa úplne dozrie a má dostatočné množstvo vlahy.


Mohlo by vás zaujímať: Cuketa na vašom tanieri: Detoxikuje a pomáha chudnúť


Cuketové vežičky

Potrebujeme:

  • 3 cukety
  • 4 paradajky
  • 100 g olív
  • 1 mozzarellu
  • 1 PL oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Najprv si cuketu nakrájajte na zhruba 1 cm hrubé kolieska. Posypte ich soľou, čiernym korením a polejte ich lyžicou oleja. Dobre premiešajte. Ďalej si nakrájajte olivy, rajčiny a aj mozzarellu na tenké plátky. Na spodok plechu rozložte kolieska cukety, na ne poukladajte rajčiny, opäť cuketu, olivy a na vrch uložte plátok mozzarelly. Vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečte približne 20 minút.

Baklažán je prospešný pre obličky aj srdce

Mylne sa radí medzi zeleninu, no baklažán je ovocie. Obsahuje veľké množstvo vody a to až 89%. Rovnako ako cuketa je ideálny pri diétach. Jesť by sa mal aj so šupkou, ktorá má najviac živín. Zároveň by sa mal vždy podávať tepelne upravený, keďže môže obsahovať jed solanín spôsobujúci žalúdčné ťažkosti.

Baklažán dokáže rozbiť obličkové kamene. Pomáha aj pri problémoch s močením a jeho močopudné účinky prečisťujú telo. Rovnako dobrý vplyv má aj na srdce a kardiovaskulárny systém. Jesť by ste ho mali aj keď máte problémy s pamäťou. Priaznivo vplýva na mozgové bunky a zlepšuje vašu kondíciu.


Mohlo by vás zaujímať: Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek


Baklažánová nátierka

Potrebujeme:

  • 2 baklažány
  • 1 cibuľu
  • 1 papriku
  • 3 paradajky
  • paradajkový pretlak
  • cesnak
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Baklažány si nakrájajte na tenké plátky, posoľte ich a nechajte ich chvíľku odstáť. Tak ich zbavíte horkosti a vody. Zatiaľ nakrájajte cibuľu aj papriku na malé kúsky. Paradajky narežte do kríža, zalejte horúcou vodou, nechajte spariť a olúpte ich. Potom sa vráťte späť ku baklažánu. Osušte ho a nakrájajte na malé kúsky. Speňte si cibuľku na rozpálenom oleji, pridajte baklažán, paradajky aj papriku. Všetko osoľte, okoreňte a poduste. Nakoniec vmiešajte paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak a podľa potreby ešte dochuťte.


Mohlo by vás zaujímať: Placky, zapečená dobrota alebo polievka: Ochutnajte výborné cuketové rýchlovky


Cuketovo-baklažánové placky

Potrebujeme:

  • 200 g cukety
  • 200 g baklažánu
  • 200 g zemiakov
  • 3 vajcia
  • 3 PL hladkej múky
  • cesnak
  • soľ
  • olej
  • mleté čierne korenie

Postup: Na hrubšom strúhadle si najprv postrúhajte baklažán a cuketu a na jemnom zemiaky. Pridajte vajíčka, soľ a čierne korenie. Taktiež si očistite cesnak a pár strúčikov pretlačte do zmesi. Nakoniec dodajte múku podľa potreby, až kým nebude mať zmes konzistenciu ako pri príprave zemiakových placiek. Všetko spolu zmiešajte a na rozohriatom oleji vytvorte z cesta placke. Opečte z oboch strán.



Zdroj: plnielanu.sk, thinkstockphotos.com, Lenka
Odporúčame