Cuketové recepty: Pripravte si z nej pochúťku z jedného plechu aj čokoládový koláč

Cuketový čokoládový koláčik

Cuketový čokoládový koláčik rozvonia celú kuchyňu (Zdroj: GettyImages)

Leto v plnom prúde a dostatok vlahy praje dobrej úrode cukety. Cuketa alebo cukina je druh tekvice, názov pochádza z taliančiny. Najkvalitnejšie na konzumáciu sú mladé cukety s nevyvinutými mäkkými jadrami, takže sa dajú konzumovať vcelku aj so šupkou. Cuketa sa môže konzumovať surová v šalátoch alebo varená. Keďže má jemnú chuť, ľahko preberá výrazné chute pridaných korenín, bylín a prísad, dá sa pripravovať naslano i nasladko.

Leto v plnom prúde a dostatok vlahy praje dobrej úrode cukety. Cuketa alebo cukina je druh tekvice, názov pochádza z taliančiny. Najkvalitnejšie na konzumáciu sú mladé cukety s nevyvinutými mäkkými jadrami, takže sa dajú konzumovať vcelku aj so šupkou. Cuketa sa môže konzumovať surová v šalátoch alebo varená. Keďže má jemnú chuť, ľahko preberá výrazné chute pridaných korenín, bylín a prísad, dá sa pripravovať naslano i nasladko.

Cuketa s jogurtom a šalviou

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na ľahký obed alebo večeru.

Potrebujeme:

  • 1 cuketu
  • 1 biely jogurt
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice oleja
  • soľ, čerstvú šalviu

Postup: Cuketu umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Cesnak nakrájame nadrobno a trochu popražíme na oleji. Pridáme cuketu, narýchlo opražíme a dusíme, kým sa neodparí väčšina vody, ktorú pustila, asi 10-15 minút. Občas premiešame, cuketa by mala získať zlatistú farbu. Odstavíme, vmiešame jogurt a nadrobno nakrájané šalviové  lístky, dochutíme soľou a podávame s tmavým chlebom. Rovnako môžeme pripraviť i tekvicu alebo baklažán.

Cuketový čokoládový koláč

Máte problém prepašovať svojim rodinným príslušníkom na tanier cuketu? Skúste z nej pripraviť koláč, ktorý je chutný a šťavnatý. Ak to neprezradíte, nik tam cuketu hľadať nebude. Koláč sa dá upiecť aj zo zmrazenej cukety, takže si na ňom pochutnáte aj mimo sezóny.

Potrebujeme:

  • 450g najemno nastrúhanej ošúpanej cukety
  • 200g cukru
  • 2 vajcia
  • 2dl oleja
  • 250g polohrubej alebo strednej celozrnnej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • vanilková esencia
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička mletej škorice
  • nasekané orechy, slnečnicové semená, hrozienka podľa chuti

Postup: Nastrúhanú cuketu zmiešame s cukrom a vajíčkami, pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a ostatné prísady. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 ºC asi 30 minút. Chcete dezert posunúť na vyššiu úroveň? Ešte teplý koláč môžete tenko potrieť ríbezľovým alebo iným pikantným lekvárom, nechať vychladnúť a nakoniec poliať čokoládovou polevou.

Cuketový nákyp/sekaná

Tento nákyp sa dá jesť horúci i na studeno, namiesto cukety môžete použiť akýkoľvek druh tekvice s jemnou dužinou.

Potrebujeme:

  • 500g strúhanej cukety
  • 150g nastrúhaného tvrdého syra
  • 200g hladkej múky
  • cesnak – nebojte sa pridať viac
  • 1 cibuľa
  • prášok do pečiva
  • 4 vajcia
  • majoránka
  • 1- 1,5dl oleja

Postup: Cuketu nastrúhame nahrubo, všetky suroviny spolu zmiešame, vylejeme do vymastenej zapekacej misy zo skla alebo keramiky a pečieme 30 minút pri teplote 180 ºC. Podávame so šalátom z čerstvej zeleniny.

Ratatouille

Farebný teplý zeleninový pokrm zvaný Ratatouille (vyslovuje sa ratatui) je obľúbeným vo Francúzsku, podáva sa s čerstvou bagetou alebo bielym pečivom,  ako príloha k mäsu alebo ako náplň do palaciniek.

Potrebujeme:

  • 1 baklažán
  • 2 cukety
  • 2 paradajky
  • 2 veľké papriky – žltú a červenú
  • 1 veľkú sladkú cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovku lúpaných paradajok
  • čerstvý tymián a rozmarín
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup: Baklažán, cukety a paradajky nakrájame na kocky, papriku na pásiky, cibuľu nadrobno a 3 strúčiky cesnaku na plátky. V hlbšej panvici alebo v stredne veľkom hrnci rozpálime olej, baklažán opražíme dozlatista, pridáme paradajky, papriku a cibuľu, nakonie cesnak a cuketu, ktorú stačí podusiť krátko. Zalejeme lúpanými paradajkami aj so šťavou, posolíme, okoreníme a dusíme 30 minút pod poloodkrytou pokrievkou. Jedlo je hotové, keď je tekutina odparená a zelenina sa začína opekať. Odstavíme, pridáme nakrájané bylinky, 2 lyžice studeného olivového oleja, prelisovaný strúčik cesnaku, premiešame a ihneď podávame.


Poznáte dobrý tip na prípravu cukety? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: Thinkstock.com, Thinkstock.com, MM
Odporúčame