Cukru jeme priveľa: Ako jeho množstvo obmedziť a zhodiť kilo či dve?

Múka

thinkstockphotos.com

Obmedziť sladkosti patrí medzi tie najťažšie úlohy pri diéte. Na cukor sme zvyknutí a jeho chuť nám chýba. Ako si s týmto problémom poradiť a posunúť ručičku na váhe aspoň trochu nižšie?

Úplne sa vyhýbať sacharidom je omyl

Vynechať príjem sladkého by v rámci kontroly hmotnosti bolo podľa odborníka veľkou chybou. Telo potrebuje sacharidy, pretože dodávajú energiu. No je rozdiel, aký druh cukru a v akom množstve ho človek prijíma a taktiež do akej miery ho dokáže spracovať v kombinácii s výdajom energie. Preto denný príjem energie treba dať na pomyselnú misku váh a porovnať si ju s aktivitami počas dňa. Pri väčšej kontrole nad sladkým môžu pomôcť sladidlá. Čo sa týka bieleho cukru, mali by sme podľa Svetovej zdravotníckej organizácie prijať najviac 6 čajových lyžičiek cukru (teda asi 25 g) denne.


Mohlo by vás zaujímať: Pozor na cukor: Toto všetko môže narobiť s vašim zdravím


Sladidlá sú vhodné nielen pre diabetikov

,,Existuje mýtus, že umelé sladidlá zvyšujú chuť na sladké. Toto tvrdenie nemá vo vede žiadnu oporu,“ tvrdí gastroenterológ Peter Minárik. Rozsiahla britská vedecká štúdia potvrdila, že napríklad nápoje obsahujúce sladidlá nezvyšujú chuť do jedla a môžu pomôcť pri udržiavaní telesnej hmotnosti. Sladidlá sú v priemere stokrát sladšie ako cukor. Je možné nimi nahradiť veľké množstvo repného cukru a tým znížiť celkové množstvo prijatých kalórií. Sladidlá tiež neovplyvňujú hladinu glukózy v krvi a nezvyšujú produkciu inzulínu.

Pri diéte určite nápoj bez cukru

Výskumy tiež preukázali, že ľudia, ktorí konzumujú nízkokalorické a nekalorické potraviny a nápoje, majú sklon konzumovať menej energeticky výdatných potravín a viac vitamínov a minerálov. Treba však myslieť na to, že strava by mala byť vyvážená a pestrá. ,,Samotná voľba nápoja či potraviny s označením „light“ nemá ako taká zoštíhľujúci účinok, ale stáva sa súčasťou lepšej kontroly nad energetickou rovnováhou. Početné štúdie preukázali, že jedinci, ktorí konzumujú „light“ výrobky, potvrdzujú priaznivejšie výsledky pri redukcii hmotnosti než jedinci konzumujúci potraviny a nápoje sladené cukrom,“ vysvetlil Minárik. 

Pozor však na potraviny typu „light“, ako nízkotučné jogurty. Tie síce často majú menej tuku, ale cukrov majú, naopak viac. A ako pri všetkom, tak aj pri cukre či sladidlách platí – všetko s mierou.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravšia, chutnejšia, domáca: Vyrobte si kolu, netreba vám ani supertajný recept


Menej je viac

Chcete znížiť príjem bieleho cukru? Môžete vyskúšať niektoré z nasledujúcich tipov.

  • Vymeňte ovocné jogurty za čistý biely jogurt s čerstvým ovocím.
  • Sladké sýtené nápoje vymeňte za sódu s citrónom alebo domáci ľadový čaj bez cukru.
  • Zmenšujte porcie – namiesto lyžičky a pol cukru si pridávajte do kávy aspoň týždeň-dva len lyžičku a postupne toto množstvo ešte znižujte 
  • Sladkosť cestu dodá aj ovocie – napríklad roztlačený banán.
  • Vyskúšajte sladenie stéviou či brezovým cukrom.
  • Čítajte etikety a verte chuti – keď je potravina sladká, nejakú formu cukru zrejme obsahuje – ako príklad poslúži kečup, ktorý ho obsahuje značné množstvo, hoci by sme to možno nepovedali.
  • Snažte sa preto kupovať nesladené veci. Radšej si pripravte maškrtu doma (šlahačku s ovocím, puding a pod.). Budete mať lepší prehľad o tom, koľko ho jete.

Beh na dlhé trate

Mnohým ľuďom, ktorí sa snažia bojovať s nadváhou, sa nepodarí schudnúť dlhodobo. Podľa odborníka je to zlá filozofia. Minárik upozornil, že kontrola telesnej hmotnosti je celoživotný problém. Priblížil, že do komplexného manažmentu obezity patrí strava, pohybová aktivita a návyky.


Snažíte sa vyhýbať bielemu cukru? Koľko denne si ho zhruba doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, TASR

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close