Cvikla je balzamom pre vaše telo: Vyskúšajte ju v niektorej z týchto variácií

Boršč vodka

thinkstockphotos.com

Nemáte radi červenú repu aj keď viete, že je veľmi zdravá? Ale veď sa predsa vôbec nemusíte premáhať, existuje nespočetné množstvo receptov z červenej repy, ktoré sú vďaka správnemu dochuteniu doslova delikatesou. Jej klasickú, „nasladlú“ chuť v nich pritom vôbec necítiť a preto si na nej pochutnávajú aj tí, ktorým sa dvíha žalúdok, už len pri pomyslení na ňu. Tak čo, prekonáte sa a vyskúšate? Za toľko zdravotných pozitív, ktoré cvikla má, to rozhodne stojí. Aj samotní lekári ju odporúčajú ako skvelý liek napríklad na chudokrvnosť.

Pečená s cesnakom

Potrebujeme:

  • 2 cvikly
  • ½ kg zemiakov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Postup: Cviklu asi ½ hodinky povarte, nechajte vychladnúť, ošúpte, a nakrájajte na kolieska hrubé asi 1 cm. Zemiaky ošúpte a pokrájajte na kolieska. Cesnak prelisujte a zmiešajte s olivovým olejom. Do zapekacej misy dajte vrstvu zemiakov, na ňu vrstvu repy a opäť vrstvu zemiakov. Každú vrstvu osoľte, okoreňte, a potrite olejom s cesnakom. Dajte do rúry piecť pri teplote 180°C na zhruba 60 minút.


Tiež by vás mohlo zaujať: Recepty pre dobrú krv: Pripravte si ich a anémia sa vám vyhne oblúkom


Cviklový sirup

Potrebujeme:

  • 1 kg cvikly
  • šťavu z 2 citrónov
  • 1 l prevarenej vody
  • 2 balenia kyseliny citrónovej
  • 1,5 kg cukru (najlepšie trstinového)
  • ½ balenia konzervačného prípravku
  • podľa chuti pár kvapiek vanilkovej, malinovej, alebo jahodovej esencie

Postup: Cviklu v rukaviciach ošúpeme, nakrájame na kúsky a dáme rozmixovať do mixéra. Pridáme do prevarenej a vychladnutej vody, do ktorej pridáme citrónovú šťavu a dobre premiešame. 24 hodín necháme zmes odstáť do chladničky a občas premiešame. Na druhý deň cez hustejšie sitko precedíme a do šťavy pridáme cukor. Miešame, kým sa nerozpustí. Nakoniec pridáme aj kyselinu citrónovú, konzervačný prípravok a kto chce, aby bola chuť dokonale prekrytá, aj arómu podľa chuti. Nalejeme do umytých fliaš a skladujeme v chlade.


Tiež by vás mohlo zaujať: Červená repa: Smelý bojovník za krásu a proti rakovine


Cviklová polievka

Potrebujeme:

  • 2 cvikly
  • 1 cibuľu
  • 1 kyslú smotanu
  • šťavu z ½ citróna
  • soľ
  • korenie

Postup: Ošúpanú cviklu pokrájame na kocky a spolu s celou cibuľou je dáme variť do vody. Privedieme do varu a povaríme zhruba 20 minút, kým cvikla nezmäkne. Dochutíme soľou a korením, vyberieme cibuľu a rozmixujeme. Pridáme citrónovú šťavu a smotanu.


Máte radi cviklu? Na prípravu akých jedál ju používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close