Cvikla je balzamom pre vaše telo: Vyskúšajte ju v niektorej z týchto variácií

Boršč vodka

thinkstockphotos.com

Nemáte radi červenú repu aj keď viete, že je veľmi zdravá? Ale veď sa predsa vôbec nemusíte premáhať, existuje nespočetné množstvo receptov z červenej repy, ktoré sú vďaka správnemu dochuteniu doslova delikatesou. Jej klasickú, „nasladlú“ chuť v nich pritom vôbec necítiť a preto si na nej pochutnávajú aj tí, ktorým sa dvíha žalúdok, už len pri pomyslení na ňu. Tak čo, prekonáte sa a vyskúšate? Za toľko zdravotných pozitív, ktoré cvikla má, to rozhodne stojí. Aj samotní lekári ju odporúčajú ako skvelý liek napríklad na chudokrvnosť.

Pečená s cesnakom

Potrebujeme:

  • 2 cvikly
  • ½ kg zemiakov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Postup: Cviklu asi ½ hodinky povarte, nechajte vychladnúť, ošúpte, a nakrájajte na kolieska hrubé asi 1 cm. Zemiaky ošúpte a pokrájajte na kolieska. Cesnak prelisujte a zmiešajte s olivovým olejom. Do zapekacej misy dajte vrstvu zemiakov, na ňu vrstvu repy a opäť vrstvu zemiakov. Každú vrstvu osoľte, okoreňte, a potrite olejom s cesnakom. Dajte do rúry piecť pri teplote 180°C na zhruba 60 minút.


Tiež by vás mohlo zaujať: Recepty pre dobrú krv: Pripravte si ich a anémia sa vám vyhne oblúkom


Cviklový sirup

Potrebujeme:

  • 1 kg cvikly
  • šťavu z 2 citrónov
  • 1 l prevarenej vody
  • 2 balenia kyseliny citrónovej
  • 1,5 kg cukru (najlepšie trstinového)
  • ½ balenia konzervačného prípravku
  • podľa chuti pár kvapiek vanilkovej, malinovej, alebo jahodovej esencie

Postup: Cviklu v rukaviciach ošúpeme, nakrájame na kúsky a dáme rozmixovať do mixéra. Pridáme do prevarenej a vychladnutej vody, do ktorej pridáme citrónovú šťavu a dobre premiešame. 24 hodín necháme zmes odstáť do chladničky a občas premiešame. Na druhý deň cez hustejšie sitko precedíme a do šťavy pridáme cukor. Miešame, kým sa nerozpustí. Nakoniec pridáme aj kyselinu citrónovú, konzervačný prípravok a kto chce, aby bola chuť dokonale prekrytá, aj arómu podľa chuti. Nalejeme do umytých fliaš a skladujeme v chlade.


Tiež by vás mohlo zaujať: Červená repa: Smelý bojovník za krásu a proti rakovine


Cviklová polievka

Potrebujeme:

  • 2 cvikly
  • 1 cibuľu
  • 1 kyslú smotanu
  • šťavu z ½ citróna
  • soľ
  • korenie

Postup: Ošúpanú cviklu pokrájame na kocky a spolu s celou cibuľou je dáme variť do vody. Privedieme do varu a povaríme zhruba 20 minút, kým cvikla nezmäkne. Dochutíme soľou a korením, vyberieme cibuľu a rozmixujeme. Pridáme citrónovú šťavu a smotanu.


Máte radi cviklu? Na prípravu akých jedál ju používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame