Dajte črevnej chrípke zbohom: Vyskúšajte ryžovú vodu, zázvor či banán

Ryža

thinkstockphotos.com

Poznáte to. V jednej chvíli ste úplne v poriadku a v tej druhej je beh na záchod vašou jedinou záchranou. Črevná chrípka, alebo presnejšie vírusová gastroenteritída je vcelku vážna vec a vždy príde znenazdajky.

Po správnosti o chrípku vôbec nejde, no tento pojem je zaužívaný kvôli tomu, že sa pri nej človek cíti podobne zle ako pri tej sezónnej. Hnačka, nevoľnosť, kŕče a vracanie sú veľmi často sprevádzané horúčkou a celkovou slabosťou. Príznaky črevnej chrípky sa u každého prejavujú inak a môžu trvať od 24 -48 hodín do 10 dní.

Antibiotiká sú v týchto prípadoch úplne zbytočné, keďže problém je vírusového pôvodu. Preto sa môžete buď vybrať do lekárne nakúpiť potrebné lieky, alebo vyskúšať niektorý z domácich prostriedkov. Tie vás síce úplne nevyliečia, no pomôžu aspoň zmierniť príznaky.

Oddychujte a nejedzte

Aj keď to môže znieť ako samozrejmosť, mnoho ľudí nevyužíva silu spánku a oddychu pri liečení. Počas črevnej chrípky aj akejkoľvek inej choroby si doprajte čo najviac výdatného spánku. Vaše telo sa vám rozhodne poďakuje. Ak sa necítite dobre od žalúdka, prípadne vraciate, vynechajte príjem jedla aspoň na pár hodín. Žalúdok aj črevá si zaslúžia prestávku.


Mohlo by vás zaujať: Hnačka potrápi raz za čas každého: Viete, ako si s ňou účinne poradiť?


Číre tekutiny

Počas hnačky alebo zvracania má telo sklon k dehydratácii, preto je nutné zabezpečiť dostatočný prísun tekutín. Zabudnite však na dennú dávku kávy. Ak vám voda nestačí, vypite číry vývar.

Ryžová voda

Voda, ktorá vám ostane po prevarení hnedej ryže obsahuje vysoké množstvo elektrolytov. Stačí ju len ochladiť a popíjať. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Lancet tento nápoj zmierňuje u detí hnačku oveľa lepšie ako klasický roztok elektrolytov. Ak nemáte hnedú ryžu, pokojne použite klasickú bielu.

Mäta

Mäta pieporná sa už stala akousi stálicou pri bojoch proti črevnej chrípke. Pomáha totiž zmierniť príznaky porúch trávenia aj syndrómu dráždivého čreva. Dokonca aj žuvanie mätovej žuvačky môže sčasti upokojiť žalúdok. Najviac efektívne využitie mäty proti žalúdočnej nevoľnosti je čaj.


Mohlo by vás zaujať: Kŕče či nadúvanie, hnačky aj zápchy: Podráždeným črevom trpí každý desiaty z nás!


Zázvor

Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam sa táto už starobylá bylina dlho používa ako podpora pri trávení i ako prírodný liek proti nevoľnosti. Môžete vyskúšať zázvorové kapsule, piť zázvorový čaj alebo pivo skutočne vyrobené zo zázvorového koreňa. Prípadne si vezmite kúsok koreňa a rozžujte.

Banány

Banány sú ľahko stráviteľné a obsahujú vysoký podiel draslíka, k strate ktorého často dochádza pri hnačkách. Tiež obsahujú dostatok pektínu, ktorý zmierňuje hnačku.

Jogurt

Obvykle sa mliečne výrobky pri črevnej viróze neodporúčajú, pretože môžu byť pre organizmus ťažko stráviteľné. Ale jogurty, ktoré obsahujú živé baktérie, probiotiká, môžu dostať váš tráviaci systém opäť do rovnováhy. Uistite sa však, že ste si vybrali obyčajný nesladený jogurt a pre istotu ho nekonzumujte hneď po nevoľnosti.


Mohlo by vás zaujať: Požiar tráviaceho traktu: Ako vyzerá život s Crohnovou chorobou?


Soletky

Tieto potraviny majú v sebe vysoký obsah sodíka. A keďže soľ zadržiava vodu, v konečnom dôsledku sa nemusíte obávať dehydratácie. Navyše sú chuťovo veľmi dobré. Niektorí ľudia dávajú ruku do ohňa za vybublinkovanú kolu, ktorou soletky prekladajú. Dávajte si ju pomaly po lyžičkách.

Spálený toast

Keďže vyhnúť sa jedlu na niekoľko dni úplne by bola chyba, je nutné jesť veľmi jednoduchú stravu. Napríklad klasické sucháre. Niektorí ľudia však tvrdia, že oveľa lepšie fungujú jemne spálené toasty, pretože pohltia vo vašom žalúdku toxíny spôsobujúce chorobu. Ale kto vie?


Čo pri boji s črevnou chrípkou najviac pomáva vám? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mária

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close