Dajte jej zelenú: Ako prospieva listová zelenina vášmu telu?

Zelené listy šalátu

thinkstockphotos.com

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácii by mal dospelý človek počas dňa skonzumovať minimálne 400 gramov zeleniny a ovocia. Na Slovensku však toto odporúčanie realizuje len 5 percent ľudí, veľká časť z nás dokonca priznáva, že zeleninu si doprajú len párkrát do týždňa.

V skutočnosti však práve zelenina predstavuje najideálnejší zdroj širokej palety vitamínov, minerálov a iných zdraviu prospešných živín pri veľmi nízkych kalorických hodnotách.

Špeciálne listová zelenina je nenahraditeľným zdrojom proteínov. Obsahuje totiž esenciálne aminokyseliny, ktoré telo nie je schopné samo vyprodukovať, a tak sa svojou funkciou vyrovná mäsu a rybám.

Kel nielen pri detoxe

Ako zdroj sodíka, draslíka, vápnika, železa a vitamínov A, C a K najúčinnejšie pôsobí pri znižovaní cholesterolu v krvi. V tráviacom trakte viaže žlčové kyseliny, posilňuje steny ciev a prečisťuje krv. Ružičkový kel zasa výborne pôsobí pri detoxikácii organizmu. Pomáha totiž z tela odstrániť prebytočné množstvo vody, čím vyplavuje z i nebezpečné látky. S tým súvisí aj jeho pozitívny účinok pri chudnutí.


Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Špenát pre oči

V minulosti sa o špenáte hovorilo ako o najbohatšom zdroji železa, keďže sa pri analýze výpočtu jeho obsahu v tejto listovej zelenine vedci pomýlili a posunuli desatinnú čiarku o jedno miesto. Omyl bol vysvetlený až o desaťročia neskôr, no napriek tomu špenát stále obsahuje vysoké množstvá iných živín. Hovoríme o kyseline listovej, luteíne, betakaroténe, vláknine, a vitamíne C. Vďaka tomuto zloženiu špenát zlepšuje činnosť srdca i svalov, očí, vyhladzuje vrásky a spomaľuje prejavy starnutia.

Kapusta proti rakovine

Obsahuje minerály ako draslík, železo, vápnik a zinok, ale i vitamíny C, K a E, vlákninu a iné látky. Kapusta dokáže chrániť telo nielen vnútra, ale i zvonku. Pôsobí totiž pri problémoch v črevnom trakte a udržiava prirodzenú mikroflóru, chráni srdce a znižuje riziko vzniku rôznych typov rakoviny. Medzi červenou a bielou kapustou veľké rozdiely v zložení nie sú.

Šalát na Alzheimera

Je zdrojom vápnika, horčíka a železa, vitamínov A, C, E a K. Svojím zložením pôsobí ako antioxidant, udržuje zdravú sliznicu a pokožku. Taktiež pôsobí na dobrú kondíciu očí a kostí. Vďaka flavonoidom pomáha telo chrániť pre rakovinou. U ľudí, ktorí trpia Alzheimerovým ochorením, zmierňuje príznaky tým, že obmedzuje poškodenie neurónov v mozgu.


Mohlo by vás zaujať: Doprajte svojim kostiam top výživu: Odplatia sa vám pevnosťou do vysokého veku


Brokolica proti cholesterolu

Mnohí odborníci na zdravé stravovanie považujú práve brokolicu za najzdravšiu zeleninu vôbec. Či je ich tvrdenie správne, zrejme nie je možné overiť, no jej široké uplatnenie pri rôznych zdravotných ťažkostiach hovorí samo za seba. Ako zdroj vitamínov skupiny B, A, K, C a E a minerálnych látok ako sú chróm, fosfor, draslík, mangán, horčík či meď totiž pôsobí pri znižovaní cholesterolu, detoxikuje organizmus, znižuje riziko vzniku rakoviny, zmierňuje príznaky alergií. Zároveň chráni srdce, oči a pomáha pri zažívaní.

Rukola ako prevencia proti osteoporóze

Chuť rukoly sa niekomu pozdávať nemusí, no je to podobné ako so špenátom či brokolicou. Treba si na ňu jednoducho zvyknúť. Zložená je z vitamínov A, K a C a ďalej obsahuje i kyselinu listovú, vápnik, železo, horčík a mangán. Pravidelnou konzumáciou rukoly znižujete riziko vzniku rakoviny pľúc, či vzniku cukrovky. Rukola tiež pôsobí ako prevencia vzniku osteoporózy.


Mohlo by vás zaujať: Zvládnite menopauzu v pohode a s nadhľadom: Prispôsobte prechodu svoj jedálniček


Ak upravená, tak len krátko

Väčšina listovej zeleniny nespôsobuje takmer žiadne problémy a ak, tak súvisia najmä so žalúdočnými nevoľnosťami, nakoľko obsahuje väčšie množstvo vlákniny. Spôsob, akým zeleninu pripravujete ale ovplyvňuje množstvo živín, ktoré v nej zostávajú. Čím kratšie zeleninu tepelne upravujete, tým viac aktívnych látok, vitamínov a minerálov v nej zostáva. Doprajte si ju preto najčastejšie čerstvú. Čo sa týka varenia, ideálna je príprava polievok, pretože vývar je bohatý na látky, ktoré sa zo zeleniny do nej vyplavujú.

Dá sa i piť

V poslednom období množstvo ľudí prepadlo modernému trendu odšťavovania a príprave smoothie nápojov. Špeciálne tie zelené, pripravené z listovej zeleniny, sú skvelou súčasťou rôznych diét, alebo jednoducho zdravého životného štýlu, keďže v porovnaní s ovocnými smoothie nápojmi, obsahujú menšie množstvo cukrov.


Ktoré druhy listovej zeleniny si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame