Dajte zbohom nezdravej tatárskej omáčke: Vyskúšajte tieto domáce dresingy

Dresing

thinkstockphotos.com

Ak patríte k veľkým fanúšikom tatárskej omáčky, no snažíte sa žiť zdravšie, máme pre vás dobré správy. Pochutnajte si na čerstvej zeleninke ochutenej dresingami, ktoré vás nevystrašia zbytočnými kalóriami a na ich nezdravých predchodcov hravo zabudnete.

Cesnakový dresing

Potrebujeme:

  • 250 g kyslej smotany
  • 1 ČL olivového oleja
  • ½ citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • oregano
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Kyslú smotanu, olivový olej a šťavu z polovice citróna dôkladne zmiešame. Pridáme prelisovaný cesnak – množstvo podľa chuti. Zmes premiešame a dochutíme oreganom, soľou i korením.


Mohlo by vás zaujímať: Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?


Jogurtový dresing s parmezánom

Potrebujeme:

  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 50 g parmezánu

Postup: Parmezán nastrúhame najemno a zmiešame s jogurtom. Dochutíme citrónovou šťavou a môžeme podávať. Dresing je chutný aj s použitím modrého syra, ale treba dbať na to, aby bol čerstvý.


Mohlo by vás zaujímať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!


Tisíc ostrovov

Potrebujeme:

  • 250 g kyslej smotany
  • 2 PL jemného kečupu
  • 1 strednú cibuľu
  • 1 plátok cesnaku
  • 1 kyslú uhorku
  • 1 PL octu
  • 1 ČL soli
  • 1 PL práškového cukru
  • čierne mleté korenie
  • tabasco
  • worchester
  • koriander

Postup: Uhorku, cibuľu a cesnak nakrájame na veľmi drobné kúsky. Jeden plátok cesnaku bohato stačí, aby sa zachovala originálna chuť dresingu. Medzitým v miskeskombinujeme smotanu a kečup, ku ktorým nakrájané suroviny pridáme a zamiešame. Dochutíme soľou, cukrom a koreninami podľa chuti. Poriadne zmixujeme, vychladíme, necháme odstáť a podávame.


Mohlo by vás zaujímať: Sedem sabotérov vašej diéty: Ak chcete schudnúť, na tieto potraviny zabudnite!


Pikantný taliansky dresing

Potrebujeme:

  • ¾ šálky olivového oleja
  • 1/3 šálky červeného vínneho octu
  • 3 ČL javorového sirupu
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL čierneho mletého korenia
  • ½ strúčika cesnaku
  • 5 ČL worchesteru

Postup: Olivový olej, vínny ocot, javorový sirup a prelisovaný cesnak dáme do misky a dôkladne zmiešame. Pridáme soľ, čierne mleté korenie, najlepšie priamo z mlynčeka kvôli vôni a worchesterovú omáčku. Dôkladne miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja.


Mohlo by vás zaujímať: Cesnakové recepty: Pripravte si zdravé pochúťky hotové za pár minút


Klasický dresing

Potrebujeme:

  • ½ šálky olivového oleja
  • ¼ šálky octu
  • 1 citrón
  • worchester
  • cukor
  • mleté čierne korenie
  • ¼ ČL soli

Postup: Citrón odšťavíme. Šťavu zmiešame s olivovým olejom aj octom. Osolíme, ocukrujeme, pridáme niekoľko kvapiek worchesterovej omáčky a dochutíme korením.


Aké ďalšie domáce dresingy si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Ľudmila
Odporúčame