Existujú skupiny ľudí, ktorí vyznávajú len surovú stravu. Brazílski vedci však tvrdia opak a síce, že mozog človeka potrebuje ku svojej správnej činnosti aj varenú stravu. Kde je teda pravda? Odborníci sa dokonca oháňajú našimi dejinami, podľa ktorých začal mať človek výhodu oproti zvieratám práve v tej chvíli, keď začal konzumovať varenú stravu.
Deväť hodín denne – presne toľko času by nám podľa vedcov trvalo, kým by sme každý deň našli dostatočné množstvo stravy, potrebnej na to, aby sme sa nasýtili. Resp. toľko času z dňa museli venovať zháňaniu potravy naši predkovia, ktorí ešte nepoznali oheň a prácu s ním. Podmanenie si ohňa teda znamenalo okrem iného aj úsporu času.
Väčší mozog vďaka vareniu
Výskum brazílskych vedcov hovorí o tom, že práve ovládnutie ohňa a začiatok prijímania tepelne upravenej stravy bolo tým momentom, ktorý nám umožnil, aby sme získali väčšie a vyvinutejšie mozgy. Vďačíme tomu vraj za to, že v dôsledku tepelnej úpravy pokrmov získava náš mozog z potravy viac kalórií, čo nám prinieslo takpovediac evolučnú výhodu oproti zvieratám.
Mohlo by vás zaujímať: Mozog fascinuje ľudstvo už stáročia: Tieto fakty ste o ňom možno vôbec netušili!
Mozog vyžaduje veľa energie
Štúdia, ktorá bola uverejnená v časopise PNAS tvrdí, že aj keď mozog váži len dve percentá z celkovej váhy tela, vyžaduje si až pätinu získanej, resp. prijatej energie. Je preto ťažké, ba niekedy až nemožné prijať dostatočné množstvo energie z dlhodobej konzumácie výlučne surovej stravy. Najvhodnejšou formou stravovania je striedať dostatok teplej, ako aj studenej stravy vo forme ovocia a zeleniny.
Opice sa nám nevyrovnajú
A môže za to podľa týchto štúdií práve odlišný spôsob stravovania. „Prečo nie sú najväčšie primáty obdarené väčšími mozgami?“ pýta sa veľavravne podľa britského denníka Guardian, Suzana Herculano-Houelová z univerzity v Riu de Janeiro. Dáva tak do súvislosti vývin mozgu veľkých opíc a ich konzumácie výlučne surovej stravy vo voľnej prírode a vývin mozgu človeka v súvislosti s prijímaním varených pokrmov.
Odborníci to predpokladali už v dávno
Vedci nad touto alternatívou uvažovali už v minulosti, no potvrdilo sa to až teraz. V predošlých rokoch sa totiž predpokladalo, že za rozvojom mozgu stojí najmä používanie nástrojov u prvých ľudí. Niektorí vedci dokonca uvažujú o tom, že tento objav môže byť kľúčovým v dejinách ľudstva.
Mohlo by vás zaujímať: Surová strava: Zaručí vám lepší život?
Výhody varenej stravy
- lepšia stráviteľnosť,
- niektoré druhy ovocia a zeleniny sú po uvarení ešte zdravšie,
- väčšia výživová pestrosť,
- vhodná aj pre deti, starých ľudí,
- vhodná pre ľudí s tráviacimi problémami.
Nevýhody varenej stravy
- zničenie niektorých vitamínov a minerálov,
- spotreba energie,
- náročnejšia príprava,
- znižuje sa podiel vody v ovocí a zelenine,
- vitamíny a živiny sa pri dlhom varení odparujú a znižuje sa tak ich množstvo.
Čo si myslíte o diétach založených na príjme surovej stravy? Pomohli vám? Napíšte svoje poznatky ostatným čitateľom v našej diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.
Zdieľať na