Deň ako vegetarián, vegán či vitarián: Skúste naše menu!

Brokolicová polievka

thinkstockphotos.com

Chcete vyskúšať ako sa stravujú vegetariáni, vegáni alebo vitariáni? Nie vždy to musí byť stereotypný a nudný pokrm. Ponúkame vám vzorový jedálniček, a tiež niekoľko rád, ktoré potraviny vynechať a čím ich nahradiť, aby ste dodržiavali základné pravidlá vybraného stravovania.

Vegetariánsky deň

Pri vegetariánstve stačí vedieť, že jedinou nedovolenou potravinou je akékoľvek mäso s ryby. Všetky ostatné ingrediencie sú povolené.

Raňajky: 1 ks vajíčko na tvrdo, 2 ks celozrnné hrianky, 1 ks paradajka, 1 ks paprika

Obed: Plnené brokolicové palacinky

Potrebujeme:

  • 1 šálku hladkej múky
  • ½ šálky oleja
  • 1 a ½ šálky mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 ČL soli
  • 1 ks brokolice
  • 100 g syru Niva (alebo iného rovnakého typu)
  • mleté čierne korenie
  • na trojobal: múku, vajce, strúhanku

Postup: Pripravte si palacinkové cesto rozhabarkovaním múky, oleja, mlieka, vajec a soli. Opekajte ich na kvapke oleja. Brokolicu rozdeľte na ružičky a asi na 5 minút ich sparte. Nivu pokrájajte na malé kocky. Palacinku postupne naplňte ružičkami brokolice a kockami nivy. Nesoľte. Syr vytvorí tú správnu chuť. Potom každú palacinku zabaľte do tvaru obálky alebo batôžteka a obaľte v trojobale (múka – rozmiešané vajce – strúhanka). Vyprážajte na menšom stupni, aby syr nevytiekol a obal dostal zlatistý nádych. Podávajte so zeleninovým šalátom a zemiakovým pyré.


Mohlo by vás zaujať: Zapekané cestoviny s brokolicou: Jednoduchá príprava a výborná chuť dostane aj vás


Večera: Šošovicový prívarok

Potrebujeme:

  • 3 hrste šošovice
  • 250 ml smotany na varenie
  • čierne mleté korenie
  • drvenú rascu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • citrónovú šťavu

Postup: Šošovicu varíme do mäkka. Pridáme všetky ingrediencie okrem cesnaku a citrónovej šťavy. Necháme aspoň tri minúty vrieť. Na záver pridáme citrónovú šťavu podľa chuti a 3 strúčiky cesnaku. Podávame s volským okom alebo hriankou.


Mohlo by vás zaujať: Nevyhadzujte zvyšky jedál: S týmito receptami si pochutnáte ešte raz


Vegánsky deň

Vegánstvo je založené na jednoduchých pravidlách. Najdôležitejším je vynechanie všetkých živočíšnych produktov. To sú všetky mliečne výrobky (syry, mlieko, jogurty) a mäsové produkty (salámy, oškvarky, ryby, mäso všetkého druhu), ako aj vajcia.

Raňajky: Ryžová kaša s mandľovým mliekom a čerstvým/mrazeným ovocím. (Ryžu rozvaríme v mandľovom mlieku a dochutíme cukrom, škoricou alebo inak podľa chuti.)

Obed: Brokolicová polievka so sójovou smotanou

Potrebujeme:

  • 1 väčšiu brokolicu
  • 1 cibuľu
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • vegetu
  • 1 PL rastlinného masla
  • sójovú smotanu

Postup: Do vriacej vody dáme uvariť ružičky brokolice a na štvrtiny rozdelenú cibuľu. Keď je brokolica uvarená, necháme ju trochu vychladnúť spolu s vodou, v ktorej sa varila. Potom celý obsah rozmixujeme. V hrnci roztopíme maslo, prilejeme rozmixovanú brokolicu a sójovú smotanu. Po zovretí dochutíme soľou, vegetou a čiernym mletým korením podľa chuti. Podávame s opečených chlebíkom.


Mohlo by vás zaujať: Naučte sa variť pre dvoch – úsporne a pestro!


Večera: Tofu syr s varenými zemiakmi a zeleninovou oblohou

Potrebujeme:

  • 5 ks väčších šampiňónov
  • 1 balenie bazalkového tofu syra
  • 5 ks väčších zemiakov
  • 5 ks sušených paradajok
  • 1 cibuľu
  • akúkoľvek zeleninu ako oblohu

Postup: Na rozpálenom oleji si osmažíme cibuľku do zlata, pridáme na pásiky nakrájané šampiňóny a sušené paradajky a opekáme asi 5 minút. Dochutíme soľou, čiernym korením a štipľavou paprikou. Zemiaky ošúpeme a varíme v osolenej vody do mäkka. Podávame s tofu syrom nasekaným na kocky a so zeleninovou oblohou.


Mohlo by vás zaujať: Bambusové výhonky: Sú zdravé, skvele chutia a nepriberiete z nich


Vitariánske recepty

Princíp pri vitariánskej strave je rovnaký ako pri vegánstve. Prijímajú sa potraviny čisto rastlinné. Rozdiel je len jeden. Zatiaľ čo sa vegánske jedlá môžu aj variť, pri vitariánskych je potrebné dbať, aby sa potraviny neohrievali na viac ako 42°C, pretože by sa v nich znehodnotili živiny.

Raňajky: Raňajkové smoothie

Potrebujeme:

  • 1 ks menšej červenej repy
  • 2 pomaranče
  • 1 malý zázvor
  • 3 jablká
  • 1 citrón

Postup: Na prípravu máte hneď dve možnosti. Buď si dané suroviny rozmixujete a dostanete  hustejšiu konzistenciu nápoja, ktorý môžete potom zriediť vodou alebo použijete odšťavovač a získate čistú šťavu bez dužiny. Je to len na Vás.

Obed: Chutný hráškový krém

Potrebujeme:

  • mrazený alebo čerstvý zelený hrášok
  • soľ
  • mletú rascu

Postup: Do mixéra pridáme vodu a hrášok. Rozmixujeme najemno. Ochutíme soľou a mletou rascou. Ohrievame vo vodnom kúpeli maximálne na teplotu 42°C. Ihneď podávame.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Super rýchla a lacná dobrota zo zemiakov: Máte ju za pár minút


Večera: Raw puding

Potrebujeme:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 zrelý banán
  • 1 lyžicu kakaa
  • med
  • 1 PL kokosového oleja
  • rôzne oriešky podľa chuti
  • strúhaný kokos
  • štipku škorice

Postup: Rozmixujeme avokádo, banán a olej na jemnú kašu. Pridáme med podľa chuti, 1PL kakaa, premiešame. Necháme 10 minút odstáť v chlade a pred podávaním posypeme kokosom a orieškami.


Aké ďalšie recepty pre vegetariánov, vegánov či vitariánov poznáte vy? Napíšte a poraďte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.




Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Adriána Antolová
Odporúčame