Jesť veľa ovocia a zeleniny – tak znie odporúčanie odborníkov ohľadne výživy. Pri akom množstve sa však naozaj reálne odrazí na našom zdravotnom stave? A existuje aj možnosť, že ho niekedy jeme dokonca priveľa?
Takmer kilo ovocia a zeleniny denne
,,Ak sa uspokojíte s piatimi porciami denne, ani to nie je zbytočné,“ spresnili autori. Podľa nich je ale potrebné snažiť sa viac. Spočítali totiž, že 7,8 milióna ľudí vo svete by v roku 2013 nemuselo zomrieť, keby denne jedli 80 dekagramov ovocia a zeleniny. Ich závery však počítajú s tým, že zníženie rizika úmrtia je späté iba s významným množstvom zjedenej zeleniny a ovocia. Avšak osoby konzumujúce viac týchto produktov majú zároveň lepšiu životnú hygienu.
Názory odborníkov sú však rôzne
,,Tieto počty nemajú žiadny zmysel. Päť porcií ovocia a zeleniny denne je predovšetkým pekný slogan. Desať kusov ovocia a zeleniny denne je veľmi ťažké zjesť a nemusí to byť ten najlepší nápad z hľadiska trávenia. Ani tu nie je spoľahlivo preukázaný úžitok,“ hovorí doktor Laurent Chevallier, expert na klinickú výživu z Montpellier.
Všetko ale záleží predovšetkým na jednotlivcovi, na druhu zvoleného ovocia a zeleniny a na spôsobe, ako sú konzumované. Pozor napríklad na ovocné džúsy, ktoré obsahujú veľa cukrov a trochu utišujú hlad. Surové produkty sa tiež niekedy ťažko trávia. Lekár sa pravidelne stretáva s pacientmi, ktorých žalúdok trpí nadmierou surovej stravy.
,,Z historického hľadiska ľudia skôr jedli viac varenej stravy, pretože ovocie a zelenina, ktoré mali k dispozícii, boli dosť tvrdé. Tendencia jesť surové potraviny sa zrodila v minulom storočí, v súvislosti so záujmom o vitamíny. Tie však teplo nemusí nutne ničiť. Dva kusy ovocia denne stačia na to, aby sa pokryla potreba vitamínu C,“ hovorí Chevallier.
Stanoviť optimálne množstvo ovocia a zeleniny, ktoré treba denne zjesť, možno len ťažko, pretože ich kvalita je veľmi rozdielna. „Napríklad hrozno a čučoriedky majú väčší antioxidačný účinok ako jablká,“ uvádza lekár.
Mohlo by vás zaujímať: Ovocie a zelenina v zime: Je zdravšie mrazené, sterilizované či dovážané čerstvé?
A ktoré ovocie je podľa nórskych vedcov najlepšie na prevenciu konkrétneho zdravotného problému?
Proti kardiovaskulárnym chorobám:
- hrušky a jablká
- hlúbová zelenina – kapusta, brokolica, žerucha či karfiol
- listová zelenina – hlávkový šalát, špenát
- paradajky
- ďalšie ovocie a zelenina bohaté na betakarotén a vitamín C
Proti rakovine:
- hlúbová zelenina – kapusta, brokolica, žerucha či karfiol
- zelenina zelenej a žltej farby
Proti úmrtiam na všetky choroby všeobecne:
Je potrebné pridať k predošlému zoznamu ešte bobuľoviny, varenú zeleninu a zemiaky. Naopak konzervované ovocie je podľa nich spájané so zvýšením rizika kardiovaskulárnych chorôb a s úmrtnosťou.
Ktoré druhy ovocia a zeleniny si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na