Dobré polievky, ktoré zahrejú, zasýtia, a určite aj zachutia: Uvarte si ich ešte dnes!

Gettyimages

Gettyimages

Ako hovorievali už naše staré mamy, dobrá polievka je základ. V lete nám v jedálničku až tak nechýbala, v horúčavách človek predsa len uprednostní skôr čerstvé ovocie a zeleninu. S príchodom chladnejších dní sa k nej ale vraciame a právom očakávame, že nás nielen zasýti, ale aj príjemne zahreje. Zeleniny sa pritom vzdávať nemusíme – výdatné jesenné polievky sú postavené práve na nej.

Polievka z ružičkového kelu

Potrebujeme:

100 g údenej slaniny
1 najemno nasekanú cibuľu
3 strúčiky cesnaku
400 g ružičkového kelu
1 l mäsového vývaru
50 g masla
1 lyžicu múky
200 ml smotany
soľ, mleté čierne korenie, mletý kmín

Postup: Slaninu nakrájame na drobné kocky a začneme ju smažiť. Prisypeme cibuľu a nadrobno nakrájaný cesnak. Všetko dokopy osmažíme, osolíme a posypeme rascou. Pridáme kel, trošku podusíme s ostatnými ingredienciami a zalejeme mäsovým vývarom. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Rozmiešame ju v malom množstve vody a takto zriedenou zásmažkou polievku zahustíme. Do smotany najskôr prilejeme jednu až dve naberačky horúcej polievky, potom všetko vlejeme do hrnca. Dôkladne povaríme. Polievku konzumujeme teplú.


Mohlo by vás zaujať: Čas výdatných polievok je tu: Zahrejú a prospejú aj vášmu zdraviu


Polievka z pečeného karfiolu, póru a mrkvy

Potrebujeme:

1/2 karfiolu rozobraného na ružičky
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice oleja
1 lyžičku mletej údenej papriky
1 lyžicu masla
2 olúpané a pokrájané mrkvy
1 pór pokrájaný na kolieska
1 l zeleninového vývaru
soľ a čierne mleté korenie
citrónovú šťavu na ochutenie
chlebové krutóny

Postup: Rúru predhrejeme na 220 °C. Na plech dáme ružičky karfiolu a strúčiky cesnaku. Pokvapkáme olejom, posolíme a poprášime paprikou. Pečieme 30 minút. V hrnci na masle opečieme mrkvu a pór, potom zeleninu zalejeme vývarom a privedieme k varu. Primiešame polovicu pečeného karfiolu a spoločne na miernom ohni varíme asi 20 minút. Potom pridáme pečený cesnak, premixujeme, vhodíme zvyšok karfiolu, podľa potreby doladíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame s chlebovými krutónmi.


Mohlo by vás zaujať: Štyri rýchle zeleninové polievky: Vystačí len zopár čerstvých ingrediencií


Paradajková polievka so strateným vajcom

Potrebujeme:

2 lyžice olivového oleja + olej na topinky
3-4 strúčiky cesnaku pokrájaného na plátky + na topinky
štipku drveného chilli
400 g konzervu krájaných paradajok
soľ a mleté čierne korenie
4 veľké vajcia
4 krajce chleba
bazalku na ozdobenie
sladkú smotanu na dozdobenie

Postup: V hrnci krátko na oleji opražíme cesnak a chilli. Pridáme pardajky, 750 ml vody, soľ a korenie a varíme pod pokrievkou 10 minút. Do misky rozklepneme vajíčko. Polievku rozmiešame do víru a vajce do nej necháme skĺznuť. Varíme pod pokrievkou 3-4 minúty. To isté urobíme s ďalšími vajíčkami. Chleby potrieme olejom, opečieme dozlata a potrieme cesnakom. Do taniera dáme jednu topinku, posypeme ju natrhanou bazalkou a prelejeme polievkou so strateným vajcom. Na záver môžeme pokvapkať sladkou smotanou.


Aké ďalšie výdatné jesenné polievky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.





Zdroj: Mirka, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close