Dobré polievky, ktoré zahrejú, zasýtia, a určite aj zachutia: Uvarte si ich ešte dnes!

Gettyimages

Gettyimages

Ako hovorievali už naše staré mamy, dobrá polievka je základ. V lete nám v jedálničku až tak nechýbala, v horúčavách človek predsa len uprednostní skôr čerstvé ovocie a zeleninu. S príchodom chladnejších dní sa k nej ale vraciame a právom očakávame, že nás nielen zasýti, ale aj príjemne zahreje. Zeleniny sa pritom vzdávať nemusíme – výdatné jesenné polievky sú postavené práve na nej.

Polievka z ružičkového kelu

Potrebujeme:

100 g údenej slaniny
1 najemno nasekanú cibuľu
3 strúčiky cesnaku
400 g ružičkového kelu
1 l mäsového vývaru
50 g masla
1 lyžicu múky
200 ml smotany
soľ, mleté čierne korenie, mletý kmín

Postup: Slaninu nakrájame na drobné kocky a začneme ju smažiť. Prisypeme cibuľu a nadrobno nakrájaný cesnak. Všetko dokopy osmažíme, osolíme a posypeme rascou. Pridáme kel, trošku podusíme s ostatnými ingredienciami a zalejeme mäsovým vývarom. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Rozmiešame ju v malom množstve vody a takto zriedenou zásmažkou polievku zahustíme. Do smotany najskôr prilejeme jednu až dve naberačky horúcej polievky, potom všetko vlejeme do hrnca. Dôkladne povaríme. Polievku konzumujeme teplú.


Mohlo by vás zaujať: Čas výdatných polievok je tu: Zahrejú a prospejú aj vášmu zdraviu


Polievka z pečeného karfiolu, póru a mrkvy

Potrebujeme:

1/2 karfiolu rozobraného na ružičky
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice oleja
1 lyžičku mletej údenej papriky
1 lyžicu masla
2 olúpané a pokrájané mrkvy
1 pór pokrájaný na kolieska
1 l zeleninového vývaru
soľ a čierne mleté korenie
citrónovú šťavu na ochutenie
chlebové krutóny

Postup: Rúru predhrejeme na 220 °C. Na plech dáme ružičky karfiolu a strúčiky cesnaku. Pokvapkáme olejom, posolíme a poprášime paprikou. Pečieme 30 minút. V hrnci na masle opečieme mrkvu a pór, potom zeleninu zalejeme vývarom a privedieme k varu. Primiešame polovicu pečeného karfiolu a spoločne na miernom ohni varíme asi 20 minút. Potom pridáme pečený cesnak, premixujeme, vhodíme zvyšok karfiolu, podľa potreby doladíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame s chlebovými krutónmi.


Mohlo by vás zaujať: Štyri rýchle zeleninové polievky: Vystačí len zopár čerstvých ingrediencií


Paradajková polievka so strateným vajcom

Potrebujeme:

2 lyžice olivového oleja + olej na topinky
3-4 strúčiky cesnaku pokrájaného na plátky + na topinky
štipku drveného chilli
400 g konzervu krájaných paradajok
soľ a mleté čierne korenie
4 veľké vajcia
4 krajce chleba
bazalku na ozdobenie
sladkú smotanu na dozdobenie

Postup: V hrnci krátko na oleji opražíme cesnak a chilli. Pridáme pardajky, 750 ml vody, soľ a korenie a varíme pod pokrievkou 10 minút. Do misky rozklepneme vajíčko. Polievku rozmiešame do víru a vajce do nej necháme skĺznuť. Varíme pod pokrievkou 3-4 minúty. To isté urobíme s ďalšími vajíčkami. Chleby potrieme olejom, opečieme dozlata a potrieme cesnakom. Do taniera dáme jednu topinku, posypeme ju natrhanou bazalkou a prelejeme polievkou so strateným vajcom. Na záver môžeme pokvapkať sladkou smotanou.


Aké ďalšie výdatné jesenné polievky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.





Zdroj: Mirka, gettyimages
Odporúčame