Dobroty z ríbezlí: Hodia sa na bežný deň aj na slávnostné príležitosti

Ríbezle

thinkstockphotos.com

Začiatkom leta začínajú dozrievať chutné ríbezle. Tieto obľúbené bobule sa v našich záhradách pestujú v rôznych odrodách. Obsahujú dôležitý vitamín C, minerály pre tvorbu červených krviniek, flavonoidy, ktoré pomáhajú pri krvácaní z nosa a vysokom tlaku. Ovocné koláče s ríbezľami sú teda nielen osviežujúce, ale patria k tým zdravším maškrtám.

Piškótový koláč s ríbezľovým želé

Potrebujeme:

Piškót:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc cukru
  • 5 lyžíc hladkej špaldovej múky
  • štipku prášku do pečiva

Želé:

  • 500 g odstopkovaných umytých ríbezlí
  • 250 g cukru
  • 1 dl vody
  • 20 g jemnej práškovej želatíny
  • 250 ml šľahačky

Postup: Upečieme klasický piškót z 5 vajec: žĺtky vymiešame s 5 lyžicami cukru, pridáme 5 lyžíc vody, 5 lyžíc hladkej špaldovej múky, štipku prášku do pečiva a vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút pri 150-160 °C.

Ríbezle medzitým dáme s cukrom do širšieho hrnca alebo kastróla a privedieme k varu, miešame a povaríme 2-3 minúty. Želatínu necháme napučať v studenej vode, pridáme k ríbezliam a rozmiešame, kým sa celkom rozpustí. Necháme trochu vychladnúť, vyšľaháme šľahačku a vmiešame k ríbezliam. Želé vylejeme na cesto a necháme stuhnúť v chlade.


Tiež by vás mohlo zaujať: Ríbezľové pečené koláče: Ktorú z týchto dobrôt pripravíte ako prvú?


Krémový ríbezľový koláč so snehom

Tento koláč tvorí krehké cesto, žĺtkový krém s ovocím a povrch je ozdobený snehom z bielkov. Určite zaboduje aj ako slávnostný zákusok.

Potrebujeme:

Cesto:

  • 200 g masla
  • 280 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 280 g polohrubej múky
  • štipku prášku do pečiva
  • 4 lyžice mlieka

Krém:

  • 1/2l mlieka
  • 4 lyžice cukru
  • 5 žĺtkov
  • 3 lyžice hladkej múky

Bielkový vrch:

  • 5 bielkov
  • 3 lyžice cukru

Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vmiešame vajíčka, múku s práškom do pečiva, mlieko a vymiesime cesto. Cesto rozotrieme na vymastený plech, zapečieme asi 30 minút pri 170 °C a potrieme lekvárom.

Počas pečenia si žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme trochu mlieka, múku a dolejeme zvyšné mlieko, uvaríme ako puding. Krém vylejeme na predpečené cesto, naň poukladáme čerstvé ríbezle – výborné sú čierne, ale môžu byť aj iné, výborný je koláč aj s ríbezľami a egrešmi. Z 5 bielkov a 3 lyžíc cukru vyšľaháme sneh, rozotrieme na ríbezle a dopečieme do zlatista.


Tiež by vás mohlo zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!


Tvarohový dezert s ríbezľami

Netradičný nepečený dezert, vhodný aj pre bezlepkovú diétu.

Potrebujeme (štyri porcie):

  • ½ l mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 2 šálky uvarenej ryže
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 banán
  • 1 pomaranč alebo kiwi
  • šálku odstopkovaných ríbezlí
  • cukor podľa chuti

Postup: Z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding, za občasného miešania necháme vychladnúť. Uvarenú ryžu premiešame s tvarohom, pridáme puding a postupne vmiešame nakrájané ovocie a ríbezle. Podľa chuti osladíme, rozdelíme do misiek a necháme vychladiť v chladničke.


Tiež by vás mohlo zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Jogurtová zmrzlina z čiernych ríbezlí

Ak máte nádobky na prípravu nanukov, alebo malé nádobky vhodné na mrazenie, jednoducho si pripravíte výbornú osviežujúcu zmrzlinu.

Potrebujeme:

  • 250 ml čerstvej šťavy z čiernych ríbezlí
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 2 biele jogurty (2x150ml)
  • cukor podľa chuti

Postup: Šťavu z ríbezlí zmiešame s jogurtom, pridávame po lyžiciach vyšľahanú šľahačku a osladíme podľa chuti. Naplníme do formičiek a dáme do mrazničky zmraziť.


Tiež by vás mohlo zaujať: Maškrtenie bez výčitiek: Upečte si tieto dve dobroty aj bez cukru!


Tvarohové taštičky s ríbezľami

Tento recept je tip na sladký ovocný obed, recept je na 30 kusov.

Potrebujeme:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 80 g masla
  • 400 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • vanilkový cukor
  • štipku soli
  • 180 g ríbezlí
  • 60 g cukru
  • štipku škorice
  • trochu masla a maku

Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme asi 30 minút odstáť v chadničke. 180 g ríbezlí vymiešame ponorným mixérom so 60 g cukru a štipkou škorice. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm, nakrájame na štvorce 10x10cm, okraje potrieme žĺtkom a do stredu každého štvorca lyžicou kladieme plnku. Cesto preložíme do tvaru trojuholníka, okraje pritlačíme. Taštičky varíme asi 7 minút vo vriacej osolenej vode, až vyplávajú na povrch. Podávame s makovou posýpkou a rozpusteným maslom.


Aké ďalšie chutné dobroty z ríbezlí by ste odporučili ochutnať ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii pod článkom .

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame