Začiatkom leta začínajú dozrievať chutné ríbezle. Tieto obľúbené bobule sa v našich záhradách pestujú v rôznych odrodách. Obsahujú dôležitý vitamín C, minerály pre tvorbu červených krviniek, flavonoidy, ktoré pomáhajú pri krvácaní z nosa a vysokom tlaku. Ovocné koláče s ríbezľami sú teda nielen osviežujúce, ale patria k tým zdravším maškrtám.
Piškótový koláč s ríbezľovým želé
Potrebujeme:
Piškót:
- 5 vajec
- 5 lyžíc cukru
- 5 lyžíc hladkej špaldovej múky
- štipku prášku do pečiva
Želé:
- 500 g odstopkovaných umytých ríbezlí
- 250 g cukru
- 1 dl vody
- 20 g jemnej práškovej želatíny
- 250 ml šľahačky
Postup: Upečieme klasický piškót z 5 vajec: žĺtky vymiešame s 5 lyžicami cukru, pridáme 5 lyžíc vody, 5 lyžíc hladkej špaldovej múky, štipku prášku do pečiva a vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút pri 150-160 °C.
Ríbezle medzitým dáme s cukrom do širšieho hrnca alebo kastróla a privedieme k varu, miešame a povaríme 2-3 minúty. Želatínu necháme napučať v studenej vode, pridáme k ríbezliam a rozmiešame, kým sa celkom rozpustí. Necháme trochu vychladnúť, vyšľaháme šľahačku a vmiešame k ríbezliam. Želé vylejeme na cesto a necháme stuhnúť v chlade.
Tiež by vás mohlo zaujať: Ríbezľové pečené koláče: Ktorú z týchto dobrôt pripravíte ako prvú?
Krémový ríbezľový koláč so snehom
Tento koláč tvorí krehké cesto, žĺtkový krém s ovocím a povrch je ozdobený snehom z bielkov. Určite zaboduje aj ako slávnostný zákusok.
Potrebujeme:
Cesto:
- 200 g masla
- 280 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 280 g polohrubej múky
- štipku prášku do pečiva
- 4 lyžice mlieka
Krém:
- 1/2l mlieka
- 4 lyžice cukru
- 5 žĺtkov
- 3 lyžice hladkej múky
Bielkový vrch:
- 5 bielkov
- 3 lyžice cukru
Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vmiešame vajíčka, múku s práškom do pečiva, mlieko a vymiesime cesto. Cesto rozotrieme na vymastený plech, zapečieme asi 30 minút pri 170 °C a potrieme lekvárom.
Počas pečenia si žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme trochu mlieka, múku a dolejeme zvyšné mlieko, uvaríme ako puding. Krém vylejeme na predpečené cesto, naň poukladáme čerstvé ríbezle – výborné sú čierne, ale môžu byť aj iné, výborný je koláč aj s ríbezľami a egrešmi. Z 5 bielkov a 3 lyžíc cukru vyšľaháme sneh, rozotrieme na ríbezle a dopečieme do zlatista.
Tiež by vás mohlo zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!
Tvarohový dezert s ríbezľami
Netradičný nepečený dezert, vhodný aj pre bezlepkovú diétu.
Potrebujeme (štyri porcie):
- ½ l mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 2 šálky uvarenej ryže
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 banán
- 1 pomaranč alebo kiwi
- šálku odstopkovaných ríbezlí
- cukor podľa chuti
Postup: Z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding, za občasného miešania necháme vychladnúť. Uvarenú ryžu premiešame s tvarohom, pridáme puding a postupne vmiešame nakrájané ovocie a ríbezle. Podľa chuti osladíme, rozdelíme do misiek a necháme vychladiť v chladničke.
Tiež by vás mohlo zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie
Jogurtová zmrzlina z čiernych ríbezlí
Ak máte nádobky na prípravu nanukov, alebo malé nádobky vhodné na mrazenie, jednoducho si pripravíte výbornú osviežujúcu zmrzlinu.
Potrebujeme:
- 250 ml čerstvej šťavy z čiernych ríbezlí
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 biele jogurty (2x150ml)
- cukor podľa chuti
Postup: Šťavu z ríbezlí zmiešame s jogurtom, pridávame po lyžiciach vyšľahanú šľahačku a osladíme podľa chuti. Naplníme do formičiek a dáme do mrazničky zmraziť.
Tiež by vás mohlo zaujať: Maškrtenie bez výčitiek: Upečte si tieto dve dobroty aj bez cukru!
Tvarohové taštičky s ríbezľami
Tento recept je tip na sladký ovocný obed, recept je na 30 kusov.
Potrebujeme:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 80 g masla
- 400 g hladkej múky
- 2 vajcia
- vanilkový cukor
- štipku soli
- 180 g ríbezlí
- 60 g cukru
- štipku škorice
- trochu masla a maku
Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme asi 30 minút odstáť v chadničke. 180 g ríbezlí vymiešame ponorným mixérom so 60 g cukru a štipkou škorice. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm, nakrájame na štvorce 10x10cm, okraje potrieme žĺtkom a do stredu každého štvorca lyžicou kladieme plnku. Cesto preložíme do tvaru trojuholníka, okraje pritlačíme. Taštičky varíme asi 7 minút vo vriacej osolenej vode, až vyplávajú na povrch. Podávame s makovou posýpkou a rozpusteným maslom.
Aké ďalšie chutné dobroty z ríbezlí by ste odporučili ochutnať ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii pod článkom .
Zdieľať na