Dobroty z ríbezlí: Hodia sa na bežný deň aj na slávnostné príležitosti

Ríbezle

thinkstockphotos.com

Začiatkom leta začínajú dozrievať chutné ríbezle. Tieto obľúbené bobule sa v našich záhradách pestujú v rôznych odrodách. Obsahujú dôležitý vitamín C, minerály pre tvorbu červených krviniek, flavonoidy, ktoré pomáhajú pri krvácaní z nosa a vysokom tlaku. Ovocné koláče s ríbezľami sú teda nielen osviežujúce, ale patria k tým zdravším maškrtám.

Piškótový koláč s ríbezľovým želé

Potrebujeme:

Piškót:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc cukru
  • 5 lyžíc hladkej špaldovej múky
  • štipku prášku do pečiva

Želé:

  • 500 g odstopkovaných umytých ríbezlí
  • 250 g cukru
  • 1 dl vody
  • 20 g jemnej práškovej želatíny
  • 250 ml šľahačky

Postup: Upečieme klasický piškót z 5 vajec: žĺtky vymiešame s 5 lyžicami cukru, pridáme 5 lyžíc vody, 5 lyžíc hladkej špaldovej múky, štipku prášku do pečiva a vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút pri 150-160 °C.

Ríbezle medzitým dáme s cukrom do širšieho hrnca alebo kastróla a privedieme k varu, miešame a povaríme 2-3 minúty. Želatínu necháme napučať v studenej vode, pridáme k ríbezliam a rozmiešame, kým sa celkom rozpustí. Necháme trochu vychladnúť, vyšľaháme šľahačku a vmiešame k ríbezliam. Želé vylejeme na cesto a necháme stuhnúť v chlade.


Tiež by vás mohlo zaujať: Ríbezľové pečené koláče: Ktorú z týchto dobrôt pripravíte ako prvú?


Krémový ríbezľový koláč so snehom

Tento koláč tvorí krehké cesto, žĺtkový krém s ovocím a povrch je ozdobený snehom z bielkov. Určite zaboduje aj ako slávnostný zákusok.

Potrebujeme:

Cesto:

  • 200 g masla
  • 280 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 280 g polohrubej múky
  • štipku prášku do pečiva
  • 4 lyžice mlieka

Krém:

  • 1/2l mlieka
  • 4 lyžice cukru
  • 5 žĺtkov
  • 3 lyžice hladkej múky

Bielkový vrch:

  • 5 bielkov
  • 3 lyžice cukru

Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vmiešame vajíčka, múku s práškom do pečiva, mlieko a vymiesime cesto. Cesto rozotrieme na vymastený plech, zapečieme asi 30 minút pri 170 °C a potrieme lekvárom.

Počas pečenia si žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme trochu mlieka, múku a dolejeme zvyšné mlieko, uvaríme ako puding. Krém vylejeme na predpečené cesto, naň poukladáme čerstvé ríbezle – výborné sú čierne, ale môžu byť aj iné, výborný je koláč aj s ríbezľami a egrešmi. Z 5 bielkov a 3 lyžíc cukru vyšľaháme sneh, rozotrieme na ríbezle a dopečieme do zlatista.


Tiež by vás mohlo zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!


Tvarohový dezert s ríbezľami

Netradičný nepečený dezert, vhodný aj pre bezlepkovú diétu.

Potrebujeme (štyri porcie):

  • ½ l mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 2 šálky uvarenej ryže
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 banán
  • 1 pomaranč alebo kiwi
  • šálku odstopkovaných ríbezlí
  • cukor podľa chuti

Postup: Z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding, za občasného miešania necháme vychladnúť. Uvarenú ryžu premiešame s tvarohom, pridáme puding a postupne vmiešame nakrájané ovocie a ríbezle. Podľa chuti osladíme, rozdelíme do misiek a necháme vychladiť v chladničke.


Tiež by vás mohlo zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Jogurtová zmrzlina z čiernych ríbezlí

Ak máte nádobky na prípravu nanukov, alebo malé nádobky vhodné na mrazenie, jednoducho si pripravíte výbornú osviežujúcu zmrzlinu.

Potrebujeme:

  • 250 ml čerstvej šťavy z čiernych ríbezlí
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 2 biele jogurty (2x150ml)
  • cukor podľa chuti

Postup: Šťavu z ríbezlí zmiešame s jogurtom, pridávame po lyžiciach vyšľahanú šľahačku a osladíme podľa chuti. Naplníme do formičiek a dáme do mrazničky zmraziť.


Tiež by vás mohlo zaujať: Maškrtenie bez výčitiek: Upečte si tieto dve dobroty aj bez cukru!


Tvarohové taštičky s ríbezľami

Tento recept je tip na sladký ovocný obed, recept je na 30 kusov.

Potrebujeme:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 80 g masla
  • 400 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • vanilkový cukor
  • štipku soli
  • 180 g ríbezlí
  • 60 g cukru
  • štipku škorice
  • trochu masla a maku

Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme asi 30 minút odstáť v chadničke. 180 g ríbezlí vymiešame ponorným mixérom so 60 g cukru a štipkou škorice. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm, nakrájame na štvorce 10x10cm, okraje potrieme žĺtkom a do stredu každého štvorca lyžicou kladieme plnku. Cesto preložíme do tvaru trojuholníka, okraje pritlačíme. Taštičky varíme asi 7 minút vo vriacej osolenej vode, až vyplávajú na povrch. Podávame s makovou posýpkou a rozpusteným maslom.


Aké ďalšie chutné dobroty z ríbezlí by ste odporučili ochutnať ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii pod článkom .

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close