Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny

Polievka

photl.com

Polievku je nielen skvelým predjedlom, ale aj skvelým olovrantom či večerou. Jar ponúka množstvo čerstvej zeleniny, ktorú je takmer hriech nevyužiť aj vo vašej kuchyni. Doprajte si ju aj vo forme niektorej z nasledujúcich polievok. Vaše telo potešia dávkou vitamínov a jazyk zas výbornou chuťou.

Karfiolovo – hrášková jarná polievka

Potrebujeme:

  • 2 karfioly
  • 200 g lúpaného zeleného hrášku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľu
  • 1 kaleráb
  • soľ
  • mletú červenú papriku
  • petržlenovú vňať
  • olej

Postup: Karfioly si rozoberieme na drobné ružičky a kaleráb, petržlen a mrkvu nakrájame na menšie kúsky. Do oleja dáme speniť nakrájanú cibuľku, potom odstavíme, premiešame a po pridaní mletej červenej papriky dáme znova na oheň. Pridáme karfiol, kaleráb, petržlen, mrkvu aj hrášok. Pod pokrievkou dusíme 15 minút. Potom prilejeme mäsový vývar, osolíme podľa chuti a necháme variť, kým zeleninka nezmäkne. Nedávame príliš veľa vývaru, aby bola polievka hustejšia. Na záver dozdobíme petržlenovou vňaťou.


Tiež by vás mohlo zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?


Jarný zeleninový mix

Potrebujeme:

  • 250 g zeleninovej zmesi (mrkva s petržlenom)
  • 150 g cibule
  • 150 g kelu
  • 1 pór
  • 2 vajíčka
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Mrkvu, petržlen a cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kúsky a dáme pražiť na olej. Potom zalejeme mäsovým vývarom, pridáme soľ, prípadne vegetu a korenie presne podľa chuti. Varíme, kým nie je zelenina takmer mäkká. Pridáme kel s pórom. Chvíľu ich necháme variť s ostatnou zeleninou, kým nebude mäkká. Potom do polievky pridáme rozšľahané vajíčka a v prípade potreby dodatočne dochutíme.


Tiež by vás mohlo zaujať: Slávna tukožrútska polievka: Vyskúšate klasiku alebo modernú verziu?


Jarná špargľová polievka

Potrebujeme:

  • 350 g nakrájaných zemiakov
  • 250 g nakrájanej mrkvy
  • 450 g strakatej predvarenej fazule
  • 120 g nakrájaných hríbov
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 8 šparglí nakrájaných na pásiky
  • 2 nasekané cesnaky
  • 1 nasekanú cibuľu
  • 1 na pásiky nakrájanú čili papričku
  • soľ
  • polovicu čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • strúhaný parmezán

Postup: Na oleji opražíme cibuľu, cesnak a hríby. Pridáme vývar, zemiaky, osolíme podľa chuti a necháme zovrieť. Zakryjeme pokrievkou a varíme 5 minút. Pridáme fazuľu, tymián, špargľu a čili. Prikryjeme a varíme približne ďalších 5 minút, prípadne kým nie je zelenina mäkká. Na záver ozdobíme strúhaným parmezánom.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zeleninové pochúťky: Pre horúce letné dni sú ako stvorené!


Šampiňónová polievka

Potrebujeme:

  • 20 dkg kuracieho mäsa
  • opražené šampiňóny
  • 4 mrkvy
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 3 polievkové lyžice polohrubej múky
  • olej
  • petržlenovú vňať
  • soľ

Postup: Zeleninu očistíme, nakrájame na drobné kúsky a opražíme na oleji. Pridáme kuracie mäso, ochutíme soľou a ak chceme aj vegetou, zalejeme vývarom, zeleninovým alebo mäsovým, podľa chuti. Opražené šampiňóny pridáme do polievky. Z vajec a múky si pripravíme halušky, tie zavaríme do polievky. Po zmäknutí zeleniny dochutíme soľou, vegetou a dozdobíme petržlenovou vňaťou.


Ktoré ďalšie chutné polievky zo zeleniny si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: photl.com, photl.com, David
Odporúčame