Mnohí si v zime nedokážu predstaviť lepší relax, než oddychovať pod teplou dekou a so šálkou voňavého čaju. Aby ste si čaj skutočne vychutnali, podľa odborníkov je k tomu potrebný jeden základný predpoklad: pokoj. V zhone vraj nedokážeme naplno vnímať chuť a vôňu čaju. Pitie tohto nápoja má však aj iné pravidlá. Vedeli ste napríklad, že druh čaju treba prispôsobiť dennej dobe, v ktorej ho pijeme?
Aby mal čaj skutočne priaznivé účinky na náš organizmus, treba dobre zvážiť, aký si dáme ráno, aký popoludní a po akom siahneme večer. Vo všeobecnosti je čaj univerzálnym nápojom a môžeme ho piť po celý deň, len treba počúvať to, čo nám signalizuje naše telo.
Ráno
Väčšina z nás potrebuje ráno prebudiť, vzpružiť, naštartovať do nového dňa. Takúto službu nám výborne urobí čierny čaj. Obsahuje totiž kofeín, ktorý podporuje srdečnú činnosť a rozširuje mozgové cievy, čím znižuje bolesti hlavy a únavu. Triesloviny obsiahnuté v čaji zasa posilňujú činnosti kapilár a priaznivo pôsobia na tráviaci trakt. No a aromatické látky navodzujú príjemnú náladu.
Aby mal čierny čaj optimálne účinky, treba ho lúhovať maximálne tri minúty. Ak to bude dlhšie, bude mať skôr upokojujúci účinok.
Mohlo by vás zaujímať: Oddýchnite si pri šálke čaju: Takto si ho naozaj vychutnáte
Počas dňa
Či už ste v práci alebo doma, predpoludním aj popoludní vám dobre urobí šálka bieleho či zeleného čaju. Tieto čaje neprechádzajú oxidáciou a majú preto vysoký obsah polyfenolov, ktoré patria medzi známe antioxidanty.
Posilňujú imunitný systém a viažu voľné radikály, čím pôsobia proti rakovine i starnutiu. Triesloviny v zelenom čaji podporujú tvorbu žalúdočných štiav a napomáhajú tak dobrému tráveniu.
Dobrú službu počas dňa vám však urobia aj nesladené ovocné a bylinkové čaje. Dodajú vášmu telu potrebné tekutiny, uvoľnia vás a očistia váš organizmus.
Večer
Ak vás po príchode z práce nečaká ešte športová aktivita, je vhodné upredostniť čaje, ktoré upokoja telo aj dušu, a pripravia na spánok. Skvelý je napríklad harmančekový či šípkový čaj. Na večerný čas sa hodí aj rooibos, ktorý neobsahuje kofeín, zato má vysoký obsah minerálnych a ďalších prospešných látok. Tento čaj pomáha aj pri liečbe nespavosti, bolestiach hlavy, vysokom krvnom tlaku a nervovom vypätí.
Mohlo by vás zaujímať: Nahradia kávu a doplnia chýbajúce živiny: Začnite s pitím čajov aj vy
Na zahriatie
V zime sme často skrehnutí a potrebujeme sa rýchlo zahriať. Vtedy je najlepšie siahnuť po čaji s obsahom škorice. Škorica pôsobí povzbudzujúco, stimuluje a prekrvuje organizmus, čím nám v zimnom období robí nezaplatiteľnú službu.
Vedeli ste, že?
- čaj je po vode druhým najrozšírenejším nápojom sveta
- čaj je bohatým zdrojom antioxidantov a flavonoidov, ktoré preukázateľne znižujú riziko rakoviny a srdcovocievnych chorôb
- čajovník dokáže produkovať čaj až po dobu 50 rokov
- existuje päť druhov čaju – čierny, biely, oolong, pu-erh a zelený
- väčšina čaju sa pestuje v Indii a na Srí Lanke
- najlepší čaj je vypestovaný vysoko v horách a je ručne zberaný
- ak chcete skutočne kvalitný čaj, siahnite po sypanom. V čajových vrecúškach sa často nachádza „odpad“, ktorý zostal pri spracovaní sypaného čaju
- čaj je súčasťou života človeka už viac ako 5000 rokov
Máte radi čaj? Ktoré druhy si najčastejšie doprajete? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na