Vo vianočnom období vypekáme viac ako inokedy. Plechy plné lineckého pečiva, rezy, rolády či maslové zákusky. Snažíme sa, aby si všetci prišli na svoje. Hoci má každá gazdinka svoje odskúšané recepty a postupy, určite nezaškodí pár overených trikov našich starých mám. Vďaka nim sa vaše pečenie vždy podarí na jednotku s hviezdičkou.
1. Správna teplota masla
Aby sa cesto na koláče podarilo, maslo musí byť nielen kvalitné, malo by mať aj správnu teplotu. Ak je veľmi studené, alebo naopak príliš teplé, nie je v ňom správne množstvo vzduchu a výsledné pečivo bude pravdepodobne tuhšie. Po správnosti by sme mali maslo vybrať z chladničky dve až tri hodinky pred pečením a nechať ho odpočívať pri izbovej teplote.
Ideálnu teplotu spoznáte podľa toho, že pri krájaní necítite v noži ani odpor, ani sa maslo nebude neroztekať. Ak sa však chystáte piecť linecké pečivo, princíp je trošku iný. Profesionálni cukrári odporúčajú, aby bolo maslo čo najstudenšie. Kocky masla treba pridať k múke a ďalším ingredienciám, následne cesto spracovať rukami. Maslo môžete namiesto krájania nastrúhať.
Mohlo by vás zaujať: Rady a triky starej mamy pri pečení: S nimi budú možno vaše koláče ešte lepšie
2. Stvrdnuté koláče
Po vytiahnutí z rúry bývajú koláčiky krásne mäkučké, no na druhý deň stvrdnú. Zabránite tomu tak, že ich hneď po dopečení potriete roztopeným maslom alebo studeným mliekom a prikryjete utierkou. Stvrdnúť vedia aj medovníčky, ktoré väčšinou pečieme vo väčšom časovom predstihu pred Vianocami. Ako dosiahnuť, aby opäť zmäkli?
Stačí ich uložiť na rošt a vložiť do rúry. Na pekáč nalejeme vriacu vodu a vložíme na spodok rúry. Rúru zavrieme, nezapíname, neotvárame, necháme takto približne 5 až 10 minút. Potom vyberieme, preložíme na mriežku a necháme rovnaký čas vyschnúť. Medovníčky skladujeme v plechovej dóze, do ktorej vložíme kúsok chleba, alebo jabĺčka.
3. Tekutá poleva bez lesku
Ak vám poleva na medovníčky steká, pridajte k jednému bielku dve kávové lyžičky škrobu. Problém s polevou býva aj vtedy, keď je matná a na pohľad nevyzerá dobre. Dokonalý lesk docielite, ak v miske s vodou necháte napučať niekoľko plátkov čírej želatíny. Potom v hrnci tesne pod bod varu ohrejete smotanu na šľahanie a nalejete ju do misy na nasekanú čokoládu. Jemne premiešate, kým sa čokoláda nerozpustí.
Mohlo by vás zaujať: Aby bolo pečenie hrou: S našimi trikmi sa koláče vždy vydaria!
4. Zrazený krém
Záchranou pri zrazenom kréme je obyčajný stužený tuk. Kúsok (asi 1 cm) rozpustíme a necháme chvíľu schladnúť. Ešte v tekutom stave ho všľaháme do krému.
5. Príliš tekutá plnka
Slivkový lekvár môžete zahustiť postrúhaným perníkom, ostatné lekváre škrobom. Tvarohovú plnku zahustíte akýmkoľvek pudingom. Nedarí sa vám vyšľahať hustý sneh z bielkov? Pridajte do nich štipku soli. Na stabilizovanie snehovej hmoty možno použiť aj lyžičku citrónovej šťavy.
Ďalšie triky ostrieľaných cukrárok:
– Používajte mriežku. Koláče pri nej budú chladnúť rovnomerne zo všetkých strán.
– Aby sa vám odpaľované cesto pekne nafúklo, plech vyložený papierom na pečenie po celej ploche jemne postriekajte vodou z rozprašovača, až potom naň vrecúškom striekajte cesto. Voda sa bude vyparovať a cesto sa nafúkne.
– Linecké pečivo bude krásne krehké, keď k žĺtkom pridáte kvapku citrónovej šťavy.
– Aby vám linecké pečivo v dóze nenasiaklo vlhkosťou a zostalo krehké, položte k nemu drobné silicové odvlhčujúce vrecúško.
– Ak sa vám cesto lepí na valček, nezaťažujte ho zbytočne posýpaním múkou. Vložte ho radšej na chvíľu do mrazničky, alebo ho zľahka potrite rastlinným olejom.
– Ak do cesta pridávate oriešky alebo sušené ovocie, obaľte ich najskôr v troche hladkej múky. Pri pečení tak neprepadnú na dno koláča.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na