Domáca zmrzlina pre mlsné jazýčky: Vyskúšajte karamelovú, čokoládovú či citrónovú

Zmrzlina

thinkstockphotos.com

Horúce letné dni ešte len prídu, ale vy sa už teraz môžete pripraviť a naplniť chladničku domácimi zmrzlinami, ktoré si jednoducho pripravíte doma bez akýchkoľvek zmrzlinárskych prístrojov. Domáce predsa chutí najlepšie a vaše deti či vnúčatá tieto skvelé a chutné zmrzliny určite ocenia.

Čokoládová zmrzlina

Celkový čas prípravy: 2 hodiny 15 minút

Potrebujeme:

  • 100 g čokolády
  • 1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
  • 300 ml šľahačkovej smotany

Postup: Čokoládu rozlámanú na menšie kúsky roztopte v mikrovlnnej rúre. Každých 30 sekúnd ju však vyberte a poriadne premiešajte. Toto robte až kým sa vám čokoláda úplne neroztopí. Do roztopenej čokolády primiešajte kondenzované mlieko. A nechajte chvíľku odstáť. Vo väčšej mise vyšľahajte smotanu, až kým nevznikne tuhá hmota. Šľahačku jemne primiešajte do čokoládovej zmesi až kým sa hmoty nespoja, dávajte však pozor, aby vám šľahačka úplne nespľasla. Hotovú čokoládovú hmotu uzavrite do vzduchotesnej nádoby s krytom a dajte zamraziť po dobu aspoň dvoch hodín.


Mohlo by vás zaujať: Chladivé potešenie, ktoré nás sprevádza dejinami: Takáto je história zmrzliny


Jahodová zmrzlina

Celkový čas prípravy: 3 hodiny 45 minút

Potrebujeme:

  • 0,5 kg jahôd
  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 85 g cukru

Postup: Jahody umyte a odstráňte stopky. Polovicu z nich rozmixujte na pyré, druhú polovicu jahôd odložte.  Šľahačkovú smotanu, mlieko a cukor zmiešajte v stredne veľkom hrnci a na miernom ohni za stáleho miešania varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď je cukor rozpustený, odstavte zmes z ohňa a prelejte ju do väčšej misy. Do mliečnej zmesi pridajte rozmixované jahody a dobre premiešajte. Zmes zakryte fóliou a nechajte zachladiť v chladničke. Odloženú časť jahôd nakrájajte na malé kocky. Asi po hodinke vyberte jahodovú zmes z chladničky a pridajte nakrájané jahody. Potom dajte zmrzlinu do mrazničky zamraziť na ďalšie dve hodiny.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné osvieženie na letné dni: Prekvapte blízkych domácou zmrzlinou!


Karamelová zmrzlina

Celkový čas prípravy: 3 hodiny

Potrebujeme:

Na karamelovú omáčku:

  • 128 g cukru
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 1/2 kávovej lyžičky morskej soli
  • 1/2 kávovej lyžičky vanilkového extraktu

Na zmrzlinový základ:

  • 4 veľké žĺtka
  • 0,5 l plnotučného mlieka
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 128 g cukru

Postup: Cukor nechajte skaramelizovať na miernom ohni. Keď získa jantárovú farbu, pridajte smotanu na šľahanie (pozor, zmes bude striekať) a za stále miešania ďalej varte, až kým sa v smotane karamel nerozpustí. Potom odstavte karamelovú zmes z tepla a nalejte ju do misky. Primiešajte morskú soľ a vanilkový extrakt. Keď sú v karamelovej zmesi všetky prísady vmiešané, nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Kým karamelová zmes chladne, pripravte si zmrzlinový základ. Žĺtka rozšľahajte v stredne veľkej žiaruvzdornej miske dohladka. Postupne vmiešajte cukor, až kým je zmes hustá a svetlo žltá. Chvíľku nechajte odstáť. Teraz zmiešajte mlieko a smotanu a na miernom ohni za občasného miešania povarte. Odstavte z ohňa, opatrne vmiešajte žĺtkovo-cukrovú zmes a zasa ju vráťte na oheň. Všetko spolu varte, až kým nevznikne hustá zmes. Keď je zmrzlinový základ hustý, odstavte ho zo sporáka a cez jemné sitko preceďte do čistej misy. čistej misy. Zmes nechajte chladiť po dobu 5 minút. Potom vmiešajte karamelovú omáčku a takto pripravenú zmrzlinu nechajte zachladiť v mrazničke.


Mohlo by vás zaujať: Nedajte smädu šancu: Vyskúšajte tieto domáce malinovky!


Citrónová zmrzlina

Celkový čas prípravy: 6 hodín

Potrebujeme:

  • plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
  • 230 ml smotany na šľahanie
  • 1 veľký citrón (alebo dva menšie)
  • 1/2 kávovej lyžičky citrónového extraktu

Postup: Zmiešajte sladené kondenzované mlieko a smotanu vo väčšej nádobe. Do mliečnej zmesi pridajte nastrúhanú kôru z citróna, vytlačenú šťavu a citrónový extrakt. Všetky prísady rozmixujte mixérom a nechajte zachladiť aspoň na šesť hodín alebo celú noc.


Máte radi zmrzlinu? Pripravujete si ju aj podľa domácich receptúr? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame