Domáce dobroty z mletého mäsa: V lístkovom ceste, roláde aj zapečné je výborné

maso

freedigitalphotos.net

Mnohí majú voči mletému mäsu predsudky a boja sa ho jesť, pretože nevedia, čo všetko skrýva jeho obsah. Neukracujte sa však oň, pretože sa z neho dá vytvoriť množstvo chutných receptov. Ak si chcete pripraviť mleté mäso doma, nemusíte riskovať pomleté zvyšky. Kúpte si v mäsiarstve celý kus a nechajte si ho pomlieť v profesionálnom mlynčeku priamo pred vašimi očami, alebo si ho pomeľte sami doma. A tak máte istotu, že sa v ňom neskrýva nič čo by ste za normálnych okolností do úst nedali a môžete si ho v pokoji vychutnať.

Mleté mäso v lístkovom ceste

Potrebujeme:

  • ½ kg mletého mäsa
  • 100 g strúhaného syra
  • 1 balík lístkového cesta
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • petržlenovú vňať

Postup: Rozvaľkáme si lístkové cesto do tvaru kruhu a nakrájame ho na trojuholníky, ako pizzu. Do každého trojuholníka vložíme kúsok zo zmesi mletého mäsa, ktorú sme vytvorili zmiešaním mletého mäsa s prelisovaným cesnakom, syrom, petržlenovou vňaťou a koreninami. Túto zmes položíme na hrubší koniec a zrolujeme, pričom kraje zhrnieme do vnútra, aby masa nevytiekla a na záver ich potrieme rozšľahaným vajcom. Vyprážame na oleji a podávame so zemiakovým šalátom.


Mohlo by vás zaujať: Mäso so zemiakmi: Klasická kombinácia, ktorá nikdy nezomrie


Zapekaná mletá misa

Potrebujeme:

  • 300 g mletého mäsa
  • 2 rožky
  • 2 vajcia
  • 150 g strúhaného syra
  • 100 g šampiňónov
  • 1 menšiu brokolica
  • trochu póru
  • 1 malú papriku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • olej
  • mlieko
  • soľ
  • korenie

Postup: Na rozohriatom oleji osmažíme cibuľu a cesnak. Keď sú hotové, pridáme mäso, ktoré orestujeme a pridáme ku nemu šampiňóny. Podusíme a pridáme na ružičky rozobratú brokolicu, na kolieska nakrájaný pór a na kocky nakrájanú papriku. Zmes dáme do panvice vymastenej maslom a pridáme ku nej na kocky nakrájané rožky, ktoré sme pred tým jemne namočili v mlieku. Pridáme aj syr, všetko poriadne zamiešame a polejeme 2 dcl. mlieka, v ktorom sme rozmiešali 2 vajcia, soľ a korenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C na asi 20 minút.


Mohlo by vás zaujať: Ideálny tip na obed či večeru: Mäso na smotane ocení každý labužník


Mletá roláda

Potrebujeme:

  • 500 g mletého mäsa
  • 1 cibuľu
  • 1 vajce
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 2 žemle
  • 2 dcl mlieka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • rascu
  • soľ
  • korenie

Náplň:

  • 2 vajcia
  • 300 g kuracieho mäsa
  • 100 g šunky
  • 50 g šampiňónov alebo dve kyslé uhorky
  • 1 lyžicu masla

Postup: Mleté mäso ochutíme soľou, korením, rascou, pridáme ku nemu prelisovaný cesnak, v mlieku rozmočené a na kocky nakrájané žemle, vajce a hladkú múku. Zmes poriadne premiešame a na alobale rozvaľkáme na plát. Naň poukladáme na plátky nakrájané mäso, posolíme a potrieme prelisovaným cesnakom. Potom na ne dáme plátky šunky a praženicu z vajec, cibule a šampiňónov. Zvinieme, položíme do zapekacej misy a podlejeme vodou. Dáme piecť do rúry pri teplote 170°C na asi 40 – 50 minút.


Máte radi jedlá s mletým mäsom? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close