Domáce dobroty z mletého mäsa: V lístkovom ceste, roláde aj zapečné je výborné

maso

freedigitalphotos.net

Mnohí majú voči mletému mäsu predsudky a boja sa ho jesť, pretože nevedia, čo všetko skrýva jeho obsah. Neukracujte sa však oň, pretože sa z neho dá vytvoriť množstvo chutných receptov. Ak si chcete pripraviť mleté mäso doma, nemusíte riskovať pomleté zvyšky. Kúpte si v mäsiarstve celý kus a nechajte si ho pomlieť v profesionálnom mlynčeku priamo pred vašimi očami, alebo si ho pomeľte sami doma. A tak máte istotu, že sa v ňom neskrýva nič čo by ste za normálnych okolností do úst nedali a môžete si ho v pokoji vychutnať.

Mleté mäso v lístkovom ceste

Potrebujeme:

  • ½ kg mletého mäsa
  • 100 g strúhaného syra
  • 1 balík lístkového cesta
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • petržlenovú vňať

Postup: Rozvaľkáme si lístkové cesto do tvaru kruhu a nakrájame ho na trojuholníky, ako pizzu. Do každého trojuholníka vložíme kúsok zo zmesi mletého mäsa, ktorú sme vytvorili zmiešaním mletého mäsa s prelisovaným cesnakom, syrom, petržlenovou vňaťou a koreninami. Túto zmes položíme na hrubší koniec a zrolujeme, pričom kraje zhrnieme do vnútra, aby masa nevytiekla a na záver ich potrieme rozšľahaným vajcom. Vyprážame na oleji a podávame so zemiakovým šalátom.


Mohlo by vás zaujať: Mäso so zemiakmi: Klasická kombinácia, ktorá nikdy nezomrie


Zapekaná mletá misa

Potrebujeme:

  • 300 g mletého mäsa
  • 2 rožky
  • 2 vajcia
  • 150 g strúhaného syra
  • 100 g šampiňónov
  • 1 menšiu brokolica
  • trochu póru
  • 1 malú papriku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • olej
  • mlieko
  • soľ
  • korenie

Postup: Na rozohriatom oleji osmažíme cibuľu a cesnak. Keď sú hotové, pridáme mäso, ktoré orestujeme a pridáme ku nemu šampiňóny. Podusíme a pridáme na ružičky rozobratú brokolicu, na kolieska nakrájaný pór a na kocky nakrájanú papriku. Zmes dáme do panvice vymastenej maslom a pridáme ku nej na kocky nakrájané rožky, ktoré sme pred tým jemne namočili v mlieku. Pridáme aj syr, všetko poriadne zamiešame a polejeme 2 dcl. mlieka, v ktorom sme rozmiešali 2 vajcia, soľ a korenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C na asi 20 minút.


Mohlo by vás zaujať: Ideálny tip na obed či večeru: Mäso na smotane ocení každý labužník


Mletá roláda

Potrebujeme:

  • 500 g mletého mäsa
  • 1 cibuľu
  • 1 vajce
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 2 žemle
  • 2 dcl mlieka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • rascu
  • soľ
  • korenie

Náplň:

  • 2 vajcia
  • 300 g kuracieho mäsa
  • 100 g šunky
  • 50 g šampiňónov alebo dve kyslé uhorky
  • 1 lyžicu masla

Postup: Mleté mäso ochutíme soľou, korením, rascou, pridáme ku nemu prelisovaný cesnak, v mlieku rozmočené a na kocky nakrájané žemle, vajce a hladkú múku. Zmes poriadne premiešame a na alobale rozvaľkáme na plát. Naň poukladáme na plátky nakrájané mäso, posolíme a potrieme prelisovaným cesnakom. Potom na ne dáme plátky šunky a praženicu z vajec, cibule a šampiňónov. Zvinieme, položíme do zapekacej misy a podlejeme vodou. Dáme piecť do rúry pri teplote 170°C na asi 40 – 50 minút.


Máte radi jedlá s mletým mäsom? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Nela
Odporúčame