Domáci tvaroh, syr či maslo: Vyrobte si ich rýchlo a jednoducho!

tvaroh

photl.com

Ak ste fanúšikom domácich mliečnych „BIO“ výrobkov, nemusíte za ne utrácať veľa peňazí v predajniach zdravej výživy, na salašoch, či biofarmách. Domáci tvaroh, maslo, či syr si vyrobíte bez problémovaj v paneláku. Vyjde vás to jednak oveľa menej a navyše budete presne vedieť, čo jete. V prípade, že vám mlieko len náhodou skyslo, dokonca ešte aj ušetríte. Nemusíte ho totiž vyliať, ale využijete ho na výrobu zdravých domácich mliečnych výrobkov.

Domáci tvaroh

Potrebujeme:

1 – 2 l mlieka (aj viac, či menej, podľa toho, koľko skysnutého mlieka máte, alebo koľko tvarohu chcete, najlepšie je domáce kravské mlieko)

Postup: Mlieko nalejeme do hrnca a necháme pri izbovej teplote skysnúť asi 2 – 3 dni na hustú „kyšku“. Potom hrniec s hustou zmesou preložíme a na miernom ohni prihrievame asi na teplotu 60 – 70 °C. Nemiešame! Keď sa po krajoch začne vytvárať biela tekutina, hustá hmota sa zrazí do stredu a na povrchu  sa vytvorí bohatá pena, odstavíme a prelejeme cez sitko. Tvaroh v ňom necháme asi pol hodinu nad hrncom stiecť. Následne je tvaroh hotový a vy si môžete takto rýchlo  pochutiť na jednoducho a vlastnoručne vyrobenom „BIO“ tvarohu. Z jedného litra mlieka získate asi 120 gr. čerstvého tvarohu.


Mohlo by vás zaujať: Mýty verzus fakty: Je lepšie maslo alebo margarín?


Domáce maslo

Potrebujeme:

250 ml smotany na šľahanie

Postup: Smotanu nalejeme do pohára s viečkom (najlepšie klasického zaváraninového pollitrového pohára) a trasieme, kým sa nám smotana nerozdelí na maslo a cmar. Budeme počuť, že hrudka masla už búcha na steny pohára. Vtedy cmar vylejeme do pohára (kto má rád, môže ho vypiť, alebo ho môžete použiť aj na pitie pre psa, pretože je výživný). Maslo zalejeme vodou a ešte poriadne vytrasieme, aby z neho vyšiel aj posledný cmar. Ešte raz vytrasieme s vodou a môžeme natrieť na chlieb, alebo použiť do varenia.


Mohlo by vás zaujať: Zákerné mlieko: Spôsobuje rakovinu prostaty?


Domáci syr

Potrebujeme:

5 l domáceho kravského, alebo kozieho mlieka

syridlo

Postup:Mlieko zohrejeme na teplotu asi 40 – 45 °C. Následne pridáme syridlo (množstvo podľa druhu syridla – návod je vždy uvedený na obale, je potrebné sa pri výrobe syra riadiť predovšetkým podľa neho). Mlieko sa zrazí, čo trvá asi trištvrte hodinu. Zrazené mlieko pokrájajte zvrchu nožom a potom rukami prevzdušňujte, aby sa zo syra uvoľnila tekutina zvaná srvátka. Následne prelejeme celú zmes cez plienku a necháme na chladnom mieste nad hrncom do ďalšieho dňa odkvapkať. Pokrájame a môžeme podávať.


Pripravujete si sami doma nejaké mliečne výrobky? Ktoré to sú? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: photl.com, photl.com, Oliver
Odporúčame