Celé roky sa snažíme vyhnúť kontaktu s nebezpečnými baktériami a pritom len málo vieme o tých priateľských, teda tzv. probiotických baktériách, ktoré doslova chránia náš organizmus. K ich najväčším a vôbec najdôležitejším účinkom patrí schopnosť posilňovať obranyschopnosť a funkciu trávenia.
Nie každý si možno uvedomuje, že tráviaci trakt, konkrétne črevá, priamo súvisia s imunitným systémom. Práve v čreve sa totiž tvoria bunky obranného systému. Probiotiká, teda baktérie mliečneho kvasenia, vo veľkej miere prispievajú k ochrane organizmu pred rôznymi chorobami, virózami a v konečnom dôsledku aj civilizačnými chorobami. K najvýznamnejším účinkom kyslých mliečnych produktov patria tieto:
- chránia organizmus pred infekciami, zlými baktériami, kvasinkami a plesňami
- prispievajú k lepšiemu tráveniu a vstrebávaniu živín
- zmierňujú intoleranciu laktózy
- chránia organizmus pred rakovinotvornými látkami
- predchádzajú pocitu nafúknutého brucha, zlepšujú stavy nepravidelnej stolice či hnačky
- pomáhajú zmierniť negatívny dopad častého užívania antibiotík
- podporujú vitalitu a dlhovekosť
Hoci je na trhu množstvo špeciálnych probiotických tabliet, ideálne je prijímať ich práve v strave. Pre organizmus je takýto spôsob prirodzenejší a navyše ho nezaťažuje. K takýmto potravinám patria najmä fermentované mliečne produkty – jogurty, zakysanka, kefír, acidofilné mlieko, kyslá kapusta.
Mohlo by vás zaujať: Dôležité probiotiká: Takto pôsobia na vaše telo a tu ich nájdete
Jogurty
Pri jogurtoch si však treba dávať pozor práve na výber toho správneho. Probiotické účinky totiž majú práve jogurty obohatené o tzv. živé kultúry. Spoznáte ich vďaka označeniu Lactobacillus acidophilus alebo Bicfidobacterium bifidus. Okrem už spomínaných živých kultúr sú jogurty skvelým zdrojom vápnika, vitamínu D, bielkovín a draslíka. Vhodné sú najmä biele jogurt s nízkym obsahom cukru (menej ako 15 g v celkovom množstve produktu). Pokiaľ vám chuť bieleho jogurtu celkom nevyhovuje, môžete ho doma osladiť čerstvým ovocím alebo medom.
Kefír
Vzniká kvasením mlieka a pridaním tzv. kefírových zŕn. Vyznačuje sa vysokým obsahom vitamínov B12 a K2, esenciálnych aminokyselín, vápnika a horčíka. Práve vďaka vitamínu K2 sa k účinkom kefíru ako fermentovanému mliečnemu produktu, pridáva aj schopnosť posilňovať kosti. Tento vitamín má totiž za úlohu zabezpečiť, aby sa vápnik vstrebával práve do kostí a zubov. Má antibakteriálne a antifungálne účinky, takže chráni organizmus pred aktivitou škodlivých baktérií a plesní. Upravuje črevnú mikroflóru, vďaka čomu si ho môžu dopriať aj ľudia, ktorí trpia slabšou formou intolerancie na laktózu.
Mohlo by vás zaujať: Spravte niečo pre svoje črevá: Doprajte si pravidelne tieto potraviny
Acidofilné mlieko
Ide o mliečny výrobok, ktorý je obohatený o ušľachtilé druhy mliečnych baktérií. V porovnaní s mliekom sa ľahšie trávi, takže aj ľudia s intoleranciou na laktózu by pitie acidofilného mlieka mali zvládnuť bez väčších komplikácií. Podporuje trávenie a má pozitívny účinok na pohyb čriev, takže predchádza nafukovaniu či zápcham.
Bryndza
Bryndza patrí k najbohatším zdrojom probiotických baktérií. Aj tu však platí ale. Aby skutočne prospešnou v tomto zmysle aj bola, malo by ísť o čistú nepasterizovanú ovčiu bryndzu. Pokiaľ si dáte záležať na výbere pravej bryndze z vysokohorského prostredia, môžete ňou prijať probiotické látky v oveľa väčšom množstve než napríklad konzumáciou jogurtu. Pôsobí proti črevných ochoreniam a chráni ich pred rakovinotvornými látkami. Zároveň chráni organizmus pred cholesterolom a jeho ukladaním na stenách ciev.
Ktoré probiotické potraviny máte najradšej vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na