Obchody predávajú bohatú ponuku čerstvého ovocia a zeleniny počas celého roka. Nezáleží na ročnom období, mnohé druhy si môžete dopriať celoročne, aj keď v našich geografických podmienkach práve nerastú a nedozrievajú. Prezradíme vám, ktoré druhy ovocia by ste si mali naservírovať najmä počas zimných mesiacov, aby ste z nich vyťažili maximum pre svoje zdravie.
Ktoré druhy ovocia sú teraz v sezóne?
Vhodné druhy vás budú lákať už svojim žiarivými farbami. V zime sa oplatí konzumovať ovocie, ktoré je čerstvé, plné vitamínov a minerálov a zima je jeho sezónou. Sezónne ovocie je vždy chutnejšie a bohatšie na výživné látky, ako napríklad jahody kúpené v decembri. V obchode ich síce ľahko nájdete, ale ich výživová kvalita sa líši od ich letnej verzie. V tom prípade si radšej vychutnajte mrazené jahody, ktoré boli zozbierané na vrchole svojej zrelosti.
1. Granátové jablko
Aromatické ovocie so sladko-kyslou chuťou je v sezóne najmä od jesenných mesiacov až do februára. Vzhľadom aj chuťou sa granátové jablko nepodobá inému ovociu, ale je šťavnaté a plné malých rubínových semienok plných dôležitých antioxidantov. Hodí sa na šaláty, do jogurtu, ako príloha ku kuracie mäsu alebo morským plodom a je perfektnou súčasťou rôznych dezertov.
2. Kiwi
Toto ovocie je plné vitamínu C a vlákniny, pomáha podporovať imunitný systém a zlepšovať trávenie. Okrem toho znižuje chronický zápal a potenciálne podporuje lepší spánok. Výborne sa hodí do šalátov, ako malá desiata, súčasť smoothie alebo ovocného dezertu.

3. Jablká
Patria k najdostupnejšiemu a najtradičnejšiemu druhu ovocia. Chrumkavé a šťavnaté jablko pomáha znížiť krvný tlak a vysoký cholesterol, zmierniť chronický zápal a dokonca aj znížiť riziko rozvinutia niektorých druhov rakoviny. Je skvelým zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha peristaltike čriev a tráveniu. Dajú sa využiť v rôznych sladkých aj slaných jedlách.
4. Brusnice
V čerstvej forme sú v ponuke iba počas zimných mesiacov a sú známe tým, že podporujú zdravie močového systému. Sú bohaté na antioxidanty a pomáhajú podporovať imunitný systém. Čerstvé bobule si najlepšie vychutnáte v šaláte, v sladkých dezertoch, ale aj v hrejivých nápojoch.
5. Citrusy
Žiaria pestrými farbami a voňajú skutočne lákavými vôňami. Ich ponuka je rozmanitá, bežne sa dajú okrem citrónov, mandarínok a pomarančov zohnať aj limetky, grepy, pomelá či kumkváty. Táto skupina exotického ovocia je plná vitamínu C, tiamínu, draslíka, vlákniny, folátov a prispieva k podpore imunitného systému. Vychutnať si môžete čerstvé ovocie alebo šťavu z neho, vynikajúco sa hodí do šalátov, smoothie, do nápojov a dezertov.
Zdieľať na
Zdieľaní