Famózne domáce burgre: Spravia z vás hviezdu každej grilovačky

Morčací burger s avokádovým dipom

Penam

Burgre už dávno neznamenajú len fastfoodové občerstvenie. Naopak, čoraz viac ľudí si ich pripravuje doma – ideálne na grile na záhrade či terase. Kvalitné mäso a originálne dipy vám zaručia úspech v kruhu rodiny aj priateľov. Vyskúšajte ich a presvedčte sa!

Morčací burger s jalapeno papričkou

Potrebujeme:

  • hamburger žemle so sezamom (Penam)
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g mletého morčacieho mäsa
  • 1 lyžičku kari korenia
  • 1 PL čerstvého koriandra
  • jalapeno papričky
  • 1 vajce
  • 100 g nastrúhaného čedaru

Na avokádový dip:

  • 4 zrelé avokáda
  • 2 paradajky
  • 2 PL nakrájanej šalotky
  • nakrájaný koriander
  • chilli papričku
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • šťavu z limetky

Postup – burger: Na rozpálenom oleji mierne opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a nastrúhaný cesnak. V miske zmiešame mleté morčacie mäso, kari, koriander, vajce a polovicu syra, pridáme opraženú cibuľu a cesnak, soľ, korenie. Vytvarujeme 4 burgre, ktoré pomaly grilujeme, až kým je mäso prepečené. Potom ich posypeme druhou polovicou syra, nakrájanými jalapeno papričkami a ešte dáme na chvíľu na gril dopiecť. Hamburgerovú žemľu rozkrojíme, na spodný diel natrieme vyššiu vrstvu dipu, dáme hamburger, obložíme zeleninou podľa chuti, prikryjeme vrchnou polovicou žemle a podávame.

Postup – avokádový dip: Avokádo olúpeme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Dužinu roztlačíme vidličkou. Chilli papričky zbavíme semienok a spolu s paradajkami a šalotkou nakrájame nadrobno. Pridáme nakrájaný koriander, biely jogurt a všetky pripravené suroviny premiešame. Na záver dochutíme šťavou z limetky.


Mohlo by vás zaujať: Prebuďte v sebe milovníka surového mäsa: Tatársky biftek dvakrát inak!


Burger s originálnym burger dipom

Hovädzí burger s omáčkou

Potrebujeme:

  • hamburger žemle so sezamom (Penam)
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajce
  • 1 lyžičku dijonskej horčice          
  • 1 PL kečupu
  • 2 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g syra tyou Niva
  • 3 plátky grilovanej slaniny
  • listový šalát
  • čerstvo mletú morskú soľ
  • čierne mleté korenie

Na burger dip:

  • 2 PL majonézy
  • 1 PL kečupu
  • 1 lyžičku tabasca
  • 1 lyžičku brandy
  • 2 kyslé uhorky

Postup – burger: Šalotky nadrobno pokrájame, cesnak nastrúhame a mierne ich opražíme na rozpálenom oleji. V miske zmiešame mleté hovädzie mäso, dijonskú horčicu, kečup, vajce, pridáme opraženú cibuľku s cesnakom, soľ a korenie podľa chuti. Z masy vytvarujeme 4 burgre, ktoré opražíme na rozpálenom oleji z každej strany 6 – 8 minút. Medzitým si ugrilujeme plátky slaniny (prípadne opražíme na druhej panvici). Nakoniec dáme na burgre plátky grilovanej slaniny s plátkami nakrájanej Nivy a necháme dopiecť. Hamburgerovú žemľu rozkrojíme,na spodnú polovicu dáme pripravený dip, mäso so slaninou a syrom, dozdobíme šalátom podľa výberu, prikryjeme vrchnou polovicou žemle a servírujeme.

Postup – burgerdip: Zmiešame majonézu, kečup a tabasco, pridáme nadrobno pokrájané uhorky a na záver  lyžičku brandy. Ak dávate prednosť menej pikantným dipom, dajte menej štipľavého tabasca. Nakoniec môžeme dochutiť štipkou soli. 


Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte šťavnatý steak: Poradíme, ako ho pripraviť presne podľa vašej chuti


Classic burger s chilli omáčkou

Klasik s chilli omáčkou

Potrebujeme:

  • hamburger žemle classic (Penam)
  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajce
  • 1 lyžičku dijonskej horčice          
  • 1 PL kečupu
  • 2 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100g syra čedar
  • listový šalát
  • čerstvo mletú morskú soľ
  • čierne mleté korenie

Na chilli omáčku:

  • 1 paradajku
  • 1 PL kečupu
  • 1 PL sweetchilli omáčky

Postup – burger: Očistené šalotky nakrájame nadrobno, cesnak nastrúhame a spoločne mierne opražíme na rozpálenom oleji. V miske zmiešame mleté hovädzie mäso, dijonskú horčicu, kečup, vajce, pridáme opraženú cibuľku s cesnakom, soľ a korenie podľa chuti. Vytvarujeme 4 burgre, ktoré opražíme na rozpálenom oleji z každej strany 6-8 minút, nakoniec dáme syr. Hamburgerovú žemľu rozkrojíme, na spodný diel dáme pripravenú chilli omáčku, opražené mäso, dozdobíme listovým šalátom podľa výberu, prikryjeme vrchnou polovicou žemle a servírujeme.

Postup – chilli omáčka: Umytú paradajku nakrájame na malé kocky, pridáme kečup, sweetchilli omáčku a premiešame.


Mohlo by vás zaujať: Rebierka uspokoja každého hladoša: Vyskúšajte ich pikantné alebo na mede


Vegetariánsky burger s paradajkovou salsou a bielymi fazuľami

Vegetarian burger

Potrebujeme:

  • hamburger žemle so sezamom (Penam)
  • 200 g bielych fazúľ
  • 3 veľké paradajky
  • 1 červenú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťavu z limetky
  • 1 PL čerstvého koriandra
  • ½ lyžičky nakrájanej chilli papričky
  • olivový olej
  • čerstvo mletú morskú soľ
  • čierne mleté korenie
  • listový šalát, uhorku, paradajku na dozdobenie

Postup: Fazuľu necháme namočenú v studenej vode 12 hodín a potom ju uvaríme domäkka. V miske zmiešame paradajky nakrájané na kocky, najemno nakrájanú červenú cibuľu, nastrúhaný strúčik cesnaku, limetkovú šťavu, olivový olej, koriander, nakrájanú chilli papričku, ešte teplé uvarené fazule, soľ a korenie podľa chuti. Rozkrojíme hamburgerovú žemľu, na spodný diel dáme paradajkovúsalsu s bielymi fazuľami, ozdobíme šalátom, plátkom rajčiny a uhorky a prikryjeme vrchnou polovicou žemle.


Aké druhy burgrov si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Penam, Penam, Penam
Odporúčame