Burgre už dávno neznamenajú len fastfoodové občerstvenie. Naopak, čoraz viac ľudí si ich pripravuje doma – ideálne na grile na záhrade či terase. Kvalitné mäso a originálne dipy vám zaručia úspech v kruhu rodiny aj priateľov. Vyskúšajte ich a presvedčte sa!
Morčací burger s jalapeno papričkou
Potrebujeme:
- hamburger žemle so sezamom (Penam)
- 1 PL olivového oleja
- 1 malú červenú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 g mletého morčacieho mäsa
- 1 lyžičku kari korenia
- 1 PL čerstvého koriandra
- jalapeno papričky
- 1 vajce
- 100 g nastrúhaného čedaru
Na avokádový dip:
- 4 zrelé avokáda
- 2 paradajky
- 2 PL nakrájanej šalotky
- nakrájaný koriander
- chilli papričku
- 2 PL bieleho jogurtu
- šťavu z limetky
Postup – burger: Na rozpálenom oleji mierne opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a nastrúhaný cesnak. V miske zmiešame mleté morčacie mäso, kari, koriander, vajce a polovicu syra, pridáme opraženú cibuľu a cesnak, soľ, korenie. Vytvarujeme 4 burgre, ktoré pomaly grilujeme, až kým je mäso prepečené. Potom ich posypeme druhou polovicou syra, nakrájanými jalapeno papričkami a ešte dáme na chvíľu na gril dopiecť. Hamburgerovú žemľu rozkrojíme, na spodný diel natrieme vyššiu vrstvu dipu, dáme hamburger, obložíme zeleninou podľa chuti, prikryjeme vrchnou polovicou žemle a podávame.
Postup – avokádový dip: Avokádo olúpeme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Dužinu roztlačíme vidličkou. Chilli papričky zbavíme semienok a spolu s paradajkami a šalotkou nakrájame nadrobno. Pridáme nakrájaný koriander, biely jogurt a všetky pripravené suroviny premiešame. Na záver dochutíme šťavou z limetky.
Mohlo by vás zaujať: Prebuďte v sebe milovníka surového mäsa: Tatársky biftek dvakrát inak!
Burger s originálnym burger dipom
Potrebujeme:
- hamburger žemle so sezamom (Penam)
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 vajce
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- 1 PL kečupu
- 2 šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g syra tyou Niva
- 3 plátky grilovanej slaniny
- listový šalát
- čerstvo mletú morskú soľ
- čierne mleté korenie
Na burger dip:
- 2 PL majonézy
- 1 PL kečupu
- 1 lyžičku tabasca
- 1 lyžičku brandy
- 2 kyslé uhorky
Postup – burger: Šalotky nadrobno pokrájame, cesnak nastrúhame a mierne ich opražíme na rozpálenom oleji. V miske zmiešame mleté hovädzie mäso, dijonskú horčicu, kečup, vajce, pridáme opraženú cibuľku s cesnakom, soľ a korenie podľa chuti. Z masy vytvarujeme 4 burgre, ktoré opražíme na rozpálenom oleji z každej strany 6 – 8 minút. Medzitým si ugrilujeme plátky slaniny (prípadne opražíme na druhej panvici). Nakoniec dáme na burgre plátky grilovanej slaniny s plátkami nakrájanej Nivy a necháme dopiecť. Hamburgerovú žemľu rozkrojíme,na spodnú polovicu dáme pripravený dip, mäso so slaninou a syrom, dozdobíme šalátom podľa výberu, prikryjeme vrchnou polovicou žemle a servírujeme.
Postup – burgerdip: Zmiešame majonézu, kečup a tabasco, pridáme nadrobno pokrájané uhorky a na záver lyžičku brandy. Ak dávate prednosť menej pikantným dipom, dajte menej štipľavého tabasca. Nakoniec môžeme dochutiť štipkou soli.
Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte šťavnatý steak: Poradíme, ako ho pripraviť presne podľa vašej chuti
Classic burger s chilli omáčkou
Potrebujeme:
- hamburger žemle classic (Penam)
- 500g mletého hovädzieho mäsa
- 1 vajce
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- 1 PL kečupu
- 2 šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 100g syra čedar
- listový šalát
- čerstvo mletú morskú soľ
- čierne mleté korenie
Na chilli omáčku:
- 1 paradajku
- 1 PL kečupu
- 1 PL sweetchilli omáčky
Postup – burger: Očistené šalotky nakrájame nadrobno, cesnak nastrúhame a spoločne mierne opražíme na rozpálenom oleji. V miske zmiešame mleté hovädzie mäso, dijonskú horčicu, kečup, vajce, pridáme opraženú cibuľku s cesnakom, soľ a korenie podľa chuti. Vytvarujeme 4 burgre, ktoré opražíme na rozpálenom oleji z každej strany 6-8 minút, nakoniec dáme syr. Hamburgerovú žemľu rozkrojíme, na spodný diel dáme pripravenú chilli omáčku, opražené mäso, dozdobíme listovým šalátom podľa výberu, prikryjeme vrchnou polovicou žemle a servírujeme.
Postup – chilli omáčka: Umytú paradajku nakrájame na malé kocky, pridáme kečup, sweetchilli omáčku a premiešame.
Mohlo by vás zaujať: Rebierka uspokoja každého hladoša: Vyskúšajte ich pikantné alebo na mede
Vegetariánsky burger s paradajkovou salsou a bielymi fazuľami
Potrebujeme:
- hamburger žemle so sezamom (Penam)
- 200 g bielych fazúľ
- 3 veľké paradajky
- 1 červenú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- šťavu z limetky
- 1 PL čerstvého koriandra
- ½ lyžičky nakrájanej chilli papričky
- olivový olej
- čerstvo mletú morskú soľ
- čierne mleté korenie
- listový šalát, uhorku, paradajku na dozdobenie
Postup: Fazuľu necháme namočenú v studenej vode 12 hodín a potom ju uvaríme domäkka. V miske zmiešame paradajky nakrájané na kocky, najemno nakrájanú červenú cibuľu, nastrúhaný strúčik cesnaku, limetkovú šťavu, olivový olej, koriander, nakrájanú chilli papričku, ešte teplé uvarené fazule, soľ a korenie podľa chuti. Rozkrojíme hamburgerovú žemľu, na spodný diel dáme paradajkovúsalsu s bielymi fazuľami, ozdobíme šalátom, plátkom rajčiny a uhorky a prikryjeme vrchnou polovicou žemle.
Aké druhy burgrov si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na