Fólia, alobal, plastové alebo sklenené nádoby: Naučte sa ich používať správne

Obložený chlieb v alobale

Správne balenie potravín má svoj význam (Foto: Gettyimages)

Vhodne zabalené potraviny vydržia dlhšie čerstvé, zachovajú si pôvodnú chuť, vôňu a nepodliehajú skaze tak rýchlo. Každý obal má však určité vlastnosti a nemusí byť vhodný na všetko. Urobte si prehľad a zistite, ako ich v kuchyni používať správne.

Potravinárska fólia je skvelá do chladničky

Ide azda o najpoužívanejší jednorazový obal v našich kuchyniach. Keď si odmyslíte tekutiny a potraviny s redšou konzistenciou, zabalíte do nej prakticky čokoľvek. Fólia je hygienická, bráni prepúšťaniu pachov a vysychaniu jedla. Funguje ako taká „druhá koža“, nezväčší veľkosť zabaleného jedla, čo oceníte najmä pri preplnenej chladničke či mrazničke. Keďže je mäkká a jedlu sa prispôsobí, nie je úplne najvhodnejšia na zabalenie desiaty. Jedlo sa môže pri preprave zdeformovať a namiesto bagety vytiahnete z tašky palacinku.


Mohlo by vás zaujať: Nosíte si do práce jedlo z domu? Zistite, ako ho správne zabaliť


Alobal len na rýchlu spotrebu

Vďaka vysokej tepelnej vodivosti uľahčí pečenie aj rozmrazovanie, účinne nahradí pokrievku a jedlo chráni aj pred obschnutím. Do alobalu sa odporúčajú baliť potraviny určené na krátke skladovanie do 48 hodín, hrozí totiž uvoľňovanie hliníka. Z rovnakého dôvodu doň nebaľte presolené ani kyslé potraviny s pH nižším ako 4,5. Ide napríklad o údeniny, salámy, kyslomliečne potraviny a podobne. Teraz sa možno pýtate, ako je možné, že jogurty majú hliníkové viečka. Tie sú totiž to z vnútornej strany ošetrené špeciálnym lakom.

Plasty sú označené podľa druhu použitia

Ponuka v obchodoch je vskutku bohatá, no rozdiely sa netýkajú iba vyhotovenia obalu, ale v prvom rade účelu použitia. Hodia sa na skladovanie potravín v komore, chladničke aj mrazničke, v plastovom obale si poľahky uskladníte aj zvyšky z obeda. Ak plánujete obal používať aj na ohrev jedla v mikrovlnke, musí byť na to označený. Z označenia tiež vyčítate, či je nádoba vhodná do umývačky riadu, mrazničky, prípadne teplotný rozdiel, pri ktorom je používanie bezpečné.

Určite sa aj do vašich uší dostala informácia o uvoľňovaní chemikálií z plastov, ako ftaláty či BPA, do potravín. Chybou môže byť práve ich nesprávne používanie. Plasty používané na výrobu potravinových obalov podliehajú testom v súlade so schválenými štandardnými postupmi EÚ. Ich zdravotná bezpečnosť je teda garantovaná. Avšak iba za podmienok, že rešpektujeme inštrukcie konkrétneho obalu a jednorazové obaly nepoužívame opakovane.


Mohlo by vás zaujať: Myslite ekologicky: Nahraďte jednorazové obaly či tašky inými možnosťami


Sklo na viacero použití

Obaly zo skla sú vhodné na prakticky všetky druhy potravín, či už potrebujete zabaliť a uskladniť suché, tekuté, teplé alebo studené potraviny. Ochráni ich pred vysychaním, škodcami, nežiaducou vlhkosťou a izoluje aj pachy. Sklo je síce odolné, no krehké a ťažké. Preto nie je ideálne v prípade, že si chcete zabaliť „niečo na cestu.

Sklo neprepúšťa farby ani kyslík a pri kontakte s potravinami nevznikajú žiadne chemické reakcie. Bezpečné je aj do umývačky riadu. Čisté a dezinfikované nádoby môžete používať opakovane, stačí ich jednoducho vyvariť v horúcej vode. Problém však môže nastať pri uzáveroch. Kovové vrchnáky a plastové tesnenia sa môžu časom poškodiť alebo podľahnúť korózii. V takom prípade by ste ich nemali ďalej používať.


Ako zvyknete potraviny baliť vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close