FOTORECEPT Americké keksíky zvládne aj začiatočník: A chutia snáď úplne každému!

cookies

Thinkstock.com

Americké sušienky cookies sa pomaly udomácňujú aj na Slovensku. Vďaka rýchlej príprave a výbornej chuti si získali aj nejedného odporcu severoamerickej kuchyne. Ich výhodou je, že sú hotové naozaj za chvíľku a budú vám chutiť aj po týždni. Môžete sa tak dopredu pripraviť na návštevu, alebo ich mať poruke pre radosť vlastných chuťových buniek. Receptov je prirodzene mnoho, my vám dnes ponúkame jeden z tých najjednoduchších a najrýchlejších. V našom recepte do keksov pridávame overenú kombináciu čokolády a lieskových orechov, vy však môžete popustiť uzdu fantázii. Skvelé sú aj cookies s bielou čokoládou, hrozienkami či inými druhmi orechov.

Potrebujeme:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1 nie vrchovatá lyžička sódy bikarbóny
  • 1 vajíčko
  • 125 gramov rozpusteného masla
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka hnedého trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g mliecnej čokolády s orieškami (prípadne iné prísady podľa chuti)

Postup prípravy:

Sódu bikarbónu rozmiešame v múke a do misky pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem čokolády.
Premiešaním vznikne tuhšia zmes. Miešať stačí lyžicou, nepotrebujete mixér.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Žemľovka ako od babičky: Rozmaznajte sa touto voňavou dobrotou
Čokoládu s orechami posekáme na menšie kúsky.
 
Následne ju pridáme k ostatným surovinám a dobre premiešame.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT „Kinder“ mliečny rez: Domáca verzia dobroty nielen pre najmenších
Na plech dáme papier na pečenie, na ktorý začneme ukladať hrudky z hotového cesta. Vôbec nevadí, ze nemajú tvar placiek, v rúre sa cesto roztopí a oni sa do požadovaného tvaru roztečú. Čím väčšie/menšie keksíky chcete, tým väčšie/menšie hrudky robte. Na jeden plech sa väčšinou zmestí 16 hrudiek strednej veľkosti.
 
Keksy pečieme pri teplote približne 180 stupňov okolo 10 minút. Riaďte sa skúsenosťami so svojou rúrou a pohľadom. Keksy sú výborné hneď za čerstva ku káve, kakau či s pohárom mlieka. Keď vychladnú, sú chrumkavejšie, ale stále skvelé. V plechovej nádobe vám pokojne vydržia týždeň aj dlhšie. (Nedávajte ich však do chladničky). Dobrú chuť!

 

Zdroj: Thinkstock.com, Plnielanu.sk/Zora, Thinkstock.com, Zora
Odporúčame