Kam sa stratili časy, keď sme si pochutnávali na jednoduchej jablkovej žemľovke s tvarohom a bez okúňania pýtali dupľu? Dnes počítame kalórie, alebo máme problém s laktózou. Na tradičný múčnik zostala iba sladká spomienka… Dobrá žemľovka ale nemusí byť presladená a dokonca k príprave nepotrebujete ani mlieko. Vyskúšajte náš recept na originálnu žemľovku s proteínom.
Potrebujeme
- 5 bezlaktózových rožkov
- 3 vajcia
- 50 g rastlinného proteínu (odporúčame ryžový)
- 250 g bezlaktózového tvarohu
- 200 ml vody
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžičku rastlinného masla alebo olej na vymazanie plechu
- 3 jablká
- pár kúskov zaváraných broskýň
- hrsť sušených hrozienok
- 1 lyžicu medu
- 1 vanilkový lusk
- mletú škoricu
Postup
Ako inak, začneme so základom. Vanilkový lusk pozdĺžne rozkrojíme, vnútro vyberieme a vymiešame s tvarohom, medom a hrozienkami. V čistej miske rozšľaháme žĺtky z vajec, pridáme vodu, proteín, cukor a vyšľaháme. Bielky odložíme bokom.
Rožky nakrájame na tenké kolieska. Každé koliesko namáčame do proteínovej zmesi a vyplníme nimi dno vymasteného plechu.
3. Vrstvu rožkov zakryjeme postrúhanými jablkami a broskyňami, nakrájanými na malé kocky. Posypeme škoricou a zakryjeme vrstvou tvarohu. Takto pokračujeme, kým minieme všetky suroviny, pričom posledná vrstva bude tvarohová. Vrch polejeme zvyškom proteínovej zmesi.
Žemľovku dáme do rúry, vyhriatej na 180 °C. Zatiaľ si urobíme snehovú čapicu. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Či je sneh hotový, zistíme jednoducho – nádobu otočíme hore dnom. Poriadne vyšľahaný sneh nikdy neskončí na podlahe.
Žemľovku po 30 minútach pečenia vytiahneme. Vrch rovnomerne potrieme snehom a vrátime ešte na 5 minút do rúry.
Šťavnatá proteínová žemľovka predsa najlepšie chutí mierne vychladnutá a v spoločnosti ľudí, ktorých máme radi.