FOTORECEPT Cesnakové rožky: Ideálne občerstvenie nielen na Silvestra

Cesnakové rožky

plnielanu.sk/Ľudmila

Priaznivé účinky cesnaku ľudstvo pozná už od nepamäti. Jedli ho otroci, ktorí postavili pyramídy, antickí lekári ním liečili choroby. V stredoveku prevládal názor, že nás vie ochrániť aj pred zlými silami či upírmi a v Sovietskom zväze ho zvykli nazývať „ruský penicilín“. Má antibakteriálne účinky, prospieva srdcu, znižuje krvný tlak, a keďže obsahuje antioxidanty, tak z neho aj omladnete. Ak si chcete kúsok zdravia dopriať aj vy a zároveň si pochutiť, upečte si cesnakové rožky, ktoré vám rozvoňajú celý dom.

 

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 21 g droždia
  • 2 ČL soli
  • 1 hlávku cesnaku
  • 50 ml oleja

Postup:

Múku dáme do misky a vstrede spravíme dierku, do ktorej nalejeme teplé mlieko. Pridáme aj trošku cukru a rozdrobené droždie.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Výborný „šmak“ na večeru: Pripravte si cesnakové šampiňóny


Zakryjeme a necháme kvások podkysnúť.

   
Potom pridáme zmäknuté maslo, čajovú lyžičku soli a žĺtok z vajíčka.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáci chlieb bez miesenia: Túto chrumkavú dobrotu zvládne aj začiatočník


Vypracujeme mäkké vláčne cesto.

   

Prikryjeme utierkou a necháme približne hodinu kysnúť.


Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené


Vznikne nadýchané a pekne vykysnuté cesto.

   

Medzitým si očistíme cesnak.


Mohlo by vás zaujať: Cesnakové recepty: Pripravte si zdravé pochúťky hotové za pár minút


Umyté strúčiky cesnaku pretlačíme na lise alebo nastrúhame najemno. Pridáme k nim olej a čajovú lyžičku soli. Ak máme radi menej slané, tak stačí aj pol lyžičky.

   

Dôkladne premiešame.


Mohlo by vás zaujať: Pečieme na sviatky: Tyčinky či zemiakové pagáčiky chutia k vínu aj tvrdému


Cesto rozvaľkáme natenko.

   

Rozkrájame ho na väčšie štvorce.


Mohlo by vás zaujať: Domáci chlieb chutne a nápadito: Vyskúšajte tieto originálne recepty


Cesnakovú zmes rovnomerne rozdelíme do každého štvorca.
   

Potom ju rozotrieme štetcom alebo lyžicou.


Mohlo by vás zaujať: Aj staré rožky sa dajú využiť: Pripravte z nich pizzu či chutnú plnku


Štvorčeky zrolujeme a stočíme do tvaru rožkov.

   

Rožky poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech a potrieme bielkom.


Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 15 až 20 minút, prípadne kým nebudú rožky zlatisté. Dobrú chuť!


Aké ďalšie chutné pečivo s použitím cesnaku si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame