Priaznivé účinky cesnaku ľudstvo pozná už od nepamäti. Jedli ho otroci, ktorí postavili pyramídy, antickí lekári ním liečili choroby. V stredoveku prevládal názor, že nás vie ochrániť aj pred zlými silami či upírmi a v Sovietskom zväze ho zvykli nazývať „ruský penicilín“. Má antibakteriálne účinky, prospieva srdcu, znižuje krvný tlak, a keďže obsahuje antioxidanty, tak z neho aj omladnete. Ak si chcete kúsok zdravia dopriať aj vy a zároveň si pochutiť, upečte si cesnakové rožky, ktoré vám rozvoňajú celý dom.
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 250 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 21 g droždia
- 2 ČL soli
- 1 hlávku cesnaku
- 50 ml oleja
Postup:
Múku dáme do misky a vstrede spravíme dierku, do ktorej nalejeme teplé mlieko. Pridáme aj trošku cukru a rozdrobené droždie. |
|
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Výborný „šmak“ na večeru: Pripravte si cesnakové šampiňóny |
|
Zakryjeme a necháme kvások podkysnúť. |
|
Potom pridáme zmäknuté maslo, čajovú lyžičku soli a žĺtok z vajíčka. | |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáci chlieb bez miesenia: Túto chrumkavú dobrotu zvládne aj začiatočník |
|
Vypracujeme mäkké vláčne cesto. |
|
Prikryjeme utierkou a necháme približne hodinu kysnúť. |
|
Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené |
|
Vznikne nadýchané a pekne vykysnuté cesto. |
|
Medzitým si očistíme cesnak. |
|
Mohlo by vás zaujať: Cesnakové recepty: Pripravte si zdravé pochúťky hotové za pár minút |
|
Umyté strúčiky cesnaku pretlačíme na lise alebo nastrúhame najemno. Pridáme k nim olej a čajovú lyžičku soli. Ak máme radi menej slané, tak stačí aj pol lyžičky. |
|
Dôkladne premiešame. |
|
Mohlo by vás zaujať: Pečieme na sviatky: Tyčinky či zemiakové pagáčiky chutia k vínu aj tvrdému |
|
Cesto rozvaľkáme natenko. |
|
Rozkrájame ho na väčšie štvorce. |
|
Mohlo by vás zaujať: Domáci chlieb chutne a nápadito: Vyskúšajte tieto originálne recepty |
|
Cesnakovú zmes rovnomerne rozdelíme do každého štvorca. | |
Potom ju rozotrieme štetcom alebo lyžicou. |
|
Mohlo by vás zaujať: Aj staré rožky sa dajú využiť: Pripravte z nich pizzu či chutnú plnku |
|
Štvorčeky zrolujeme a stočíme do tvaru rožkov. |
|
Rožky poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech a potrieme bielkom. |
|
Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy! |
|
Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 15 až 20 minút, prípadne kým nebudú rožky zlatisté. Dobrú chuť! |
Aké ďalšie chutné pečivo s použitím cesnaku si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na