Chcete sa stravovať zdravo a neviete čo na raňajky? Mnohí si ešte stále myslia, že cereálie rôznych druhov sú veľmi zdravým spôsobom ako začať deň. No prečítali ste si už niekedy zloženie? Veľká väčšina z nich, samozrejme česť výnimkám, obsahuje veľké množstvo cukru a o umelých konzervantoch ani nehovoriac. Napriek tomu sa však cereálií nemusíte vzdať. Skúste si doma pripraviť vlastné. Pohrajte sa príchuťami a nechajte sa inšpirovať naším receptom na domáce müsli.
Potrebujeme:
- 500 g ovsených vločiek
- 5 PL medu
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL obyčajného masla
- 100 g lieskových orieškov
- 100 g horkej čokolády
Mohlo by vás zaujať: Bez raňajok ani krok: Naštartujte žalúdok aj mozog – zdravo a vyvážene!
Postup:
Ovsené vločky, med, maslo a vanilkový cukor dáme do väčšej misky a dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie spojili. Vanilkový cukor cereálie rozvonia, ale ak chcete ozaj zdravú verziu, môžete ho pokojne vynechať, iba s medom. |
|
Zmes potom presunieme na plech a pečieme približne 20 minút na 160 stupňoch. |
|
Mohlo by vás zaujať: Chudnutie pomocou müsli a cereálií: Ktoré vám kilá uberú a ktoré skôr pridajú? |
|
Medzitým si nakrájame orechy na väčšie i menšie kúsky. |
|
Zamiešame ich do ovsenej zmesi a pečieme ďalších 10 minút. Dávame pozor, aby bola chrumkavá, no nenechávame ju v rúre príliš dlho. Má tendenciu rýchlo sa spáliť. |
|
Mohlo by vás zaujať: Praženica, cereálie alebo chlieb: Aké raňajky sú pre vás najzdravšie? |
|
Horkú čokoládu tiež nakrájame na rôzne veľké kúsky. Niektoré sa rozpustia a vytvoria hrudky. Do tých väčších sa stále bude dať zahryznúť. |
|
Zmes vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť, nie však úplne. |
|
Mohlo by vás zaujať: Ovsenými vločkami zabijete dve muchy jednou ranou: Schudnete a zlepšíte si zdravie |
|
Do mierne teplej zmesi dôkladne vmiešame nakrájanú čokoládu. |
|
Podávame s mliekom alebo jogurtom, prípadne s ovocím. Dobrú chuť! |
Máte radi cereálie? Na aký spôsob si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na