FOTORECEPT Chrumkavé domáce müsli: Začnite deň zdravo a chutne!

Domáce müsli

plnielanu.sk/Ľudmila

Chcete sa stravovať zdravo a neviete čo na raňajky? Mnohí si ešte stále myslia, že cereálie rôznych druhov sú veľmi zdravým spôsobom ako začať deň. No prečítali ste si už niekedy zloženie? Veľká väčšina z nich, samozrejme česť výnimkám, obsahuje veľké množstvo cukru a o umelých konzervantoch ani nehovoriac. Napriek tomu sa však cereálií nemusíte vzdať. Skúste si doma pripraviť vlastné. Pohrajte sa príchuťami a nechajte sa inšpirovať naším receptom na domáce müsli.

Potrebujeme:

  • 500 g ovsených vločiek
  • 5 PL medu
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL obyčajného masla
  • 100 g lieskových orieškov
  • 100 g horkej čokolády

Mohlo by vás zaujať: Bez raňajok ani krok: Naštartujte žalúdok aj mozog – zdravo a vyvážene!


Postup:

Ovsené vločky, med, maslo a vanilkový cukor dáme do väčšej misky a dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie spojili. Vanilkový cukor cereálie rozvonia, ale ak chcete ozaj zdravú verziu, môžete ho pokojne vynechať, iba s medom.

   

Zmes potom presunieme na plech a pečieme približne 20 minút na 160 stupňoch.


Mohlo by vás zaujať: Chudnutie pomocou müsli a cereálií: Ktoré vám kilá uberú a ktoré skôr pridajú?


Medzitým si nakrájame orechy na väčšie i menšie kúsky.

   

Zamiešame ich do ovsenej zmesi a pečieme ďalších 10 minút. Dávame pozor, aby bola chrumkavá, no nenechávame ju v rúre príliš dlho. Má tendenciu rýchlo sa spáliť.


Mohlo by vás zaujať: Praženica, cereálie alebo chlieb: Aké raňajky sú pre vás najzdravšie?


Horkú čokoládu tiež nakrájame na rôzne veľké kúsky. Niektoré sa rozpustia a vytvoria hrudky. Do tých väčších sa stále bude dať zahryznúť.

   

Zmes vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť, nie však úplne.


Mohlo by vás zaujať: Ovsenými vločkami zabijete dve muchy jednou ranou: Schudnete a zlepšíte si zdravie


Do mierne teplej zmesi dôkladne vmiešame nakrájanú čokoládu.

   

Podávame s mliekom alebo jogurtom, prípadne s ovocím. Dobrú chuť!


Máte radi cereálie? Na aký spôsob si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame