FOTORECEPT Diétny bojovník proti rakovine: Pripravte si karfiolovú polievku

Karfiolová polievka

plnielanu.sk/Ľudmila

Vedeli ste, že karfiol pochádza zo Stredomoria a zvykli ho jesť už naši dávni predkovia? Existuje veľa odporcov tejto chutnej zeleniny, no mali by sme ju konzumovať čo najčastejšie. Obsahuje totiž viac vitamínu C ako pomaranč. Karfiol známy aj ako „diétna“ zelenina má nízku energetickú hodnotu a zanedbateľné množstvo tukov i sacharidov. Viaceré štúdie ho dokonca odporúčajú ako najlepšieho bojovníka proti rakovine hrubého čreva. Inšpirujte sa našim receptom a pripravte vašim blízkym chutnú a zdravú polievku.

Potrebujeme:

  • hlávku karfiolu
  • cibuľu
  • mrkvu
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 3 PL detskej krupice
  • vajíčko

Postup:

Karfiol zbavíme listov, očistíme, rozdelíme na menšie hlavičky a umyjeme. Odporúčame použiť stredne veľký karfiol. Ak máte väčší, rozdeľte ho radšej na polovicu, lebo už z tej navaríte hrniec plný polievky.

Mohlo by vás zaujať: Chcete schudnúť, ale trápi vás neustály hlad? Doprajte si tieto potraviny


Do väčšieho hrnca dáme rozdelený karfiol, očistenú a umytú cibuľu v celku, nasekanú petržlenovú vňať (môže byť aj sušená) a nakrájanú mrkvu. Zalejeme vodou, necháme variť na miernom plameni. Keď polievka začne vrieť, osolíme a okoreníme podľa chuti. Papriku radšej nepoužívame, aby si zachovala krásnu jemne zlatú farbu. Karfiol bude hotový pomerne rýchlo, preto dajte radšej pozor, aby jednotlivé ružičky neboli príliš malé, keďže mrkva potrebuje svoj čas.
Keď je už zelenina takmer hotová, vyberieme z polievky cibuľu (ak vám chutí, pokojne ju tam môžete nechať) a do misky dáme vajíčko a detskú krupicu. Osolíme a poriadne premiešame. Ak by sa vám cesto zdalo príliš riedke, nebojte sa pridať viac krupice. Netreba to však prehnať, lebo halušky by boli tvrdé.

Mohlo by vás zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Hotové cesto dáme do haluškovníka a priamo do bublajúcej polievky robíme halušky. Občas premiešame, aby sa nezlepili. Necháme zovrieť a polievka je hotová.
Dobrú chuť!

Aké ďaľšie chutné jedlá si z karfiolu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty na ne v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame