Pizza si na Slovensku našla mnoho priaznivcov a je len veľmi málo tých, ktorí si ju aspoň raz za čas nedoprajú. V dobrej reštaurácii však táto dobrota vie viacčlennú rodinu vyjsť dosť draho. Vyskúšajte si ju pripraviť podľa nášho receptu priamo u vás doma, nielen ušetríte, ale si aj skutočne pochutíte. Suroviny, ktorými ju ochutíte, môžete samozrejme prispôsobovať svojej predstave a chutiam.
Potrebujeme:
- 260 g polohrubej múky
- 260 g hladkej múky
- 4 PL olivového oleja
- 1 PL soli
- ½ PL cukru
- 300 ml vody
- 42 g droždia
- 400 g paradajkového pretlaku
- bazalku
- oregano
- tymián
- chilli
- soľ podľa chuti
- cukor podľa chuti
- syr
- nivu
- šunku
- klobásu
- olivy
- huby
- kukuricu
Mohlo by vás zaujímať: Máte doma starý chlieb? Vyčarujte z neho niektorú z týchto dobrôt
Postup:
![]() |
Z trochy vlažnej vody, droždia a polovice polievkovej lyžice cukru spravíme kvások a necháme ho na teplom mieste podkysnúť. |
![]() |
Do väčšej misky dáme polohrubú aj hladkú múku, olivový olej a soľ. |
Mohlo by vás zaujímať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak |
|
![]() |
Pridáme vykysnutý kvások a vymiesime cesto. Môžeme to urobiť ručne, alebo s pomocou hnetacích hákov, prípadne inej techniky, ktorú máme k dispozícii. Cesto si vypracujeme o deň skôr a necháme ho odležať v chladničke. |
![]() |
Vypracované cesto sme prikryli potravinárskou fóliou, nechali sme ho deň odležať v chladničke a pekne nám podkyslo. Ak ste na tento krok zabudli, nezúfajte, no cesto chutí lepšie po odstátí. |
Mohlo by vás zaujímať: Originálne no jednoduché veľkonočné dobrôtky: Ktorú prichystáte svojim hosťom? |
|
![]() |
Z pretlaku a byliniek podľa vlastných preferencií pripravíme omáčku. My sme použili oregano, bazalku, tymián a štipku chilli. Paradajkový základ ešte dochutíme cukrom a soľou. Obe ingrediencie striedavo pridávame, kým nie sme spokojní. |
![]() |
Takisto si prichystáme jednotlivé ingrediencie, ktoré plánujeme na pizzu dať. Syr nastrúhame, klobásku, olivy a huby nakrájame na plátky. Na túto pizzu si môžete naukladať všetko, na čo máte chuť. Žiadne obmedzenia v podstate neexistujú a nikto vám nezaúčtuje príplatok. |
Mohlo by vás zaujímať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi? |
|
![]() |
Cesto vyberieme z misky a rozdelíme na štyri rovnaké diely. |
![]() |
Rozvaľkáme ho alebo ho takisto môžeme postupne natiahnuť rukami. My sme použili obe techniky. Cesto popicháme vidličkou a položíme na špeciálny kruhový plech na pizzu. Kúpiť sa dá v hociktorom supermarkete či domácich potrebách a nestojí veľa. Použiť môžete aj plechy, ktoré máte doma. |
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché slané dobroty: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia |
|
![]() |
Pizzu natrieme paradajkovým základom, posypeme syrom, naň ukladáme suroviny podľa chuti. Vložíme do rúry čo najnižšie a pečieme približne 10 minút na 230 stupňoch, kým nebude chrumkavá. Na obrázku môžete vidieť klasickú šunkovú pizzu, ktorú sme urobili ako prvú. |
![]() |
Na druhú sme poukladali klobásku, huby a kukuricu. |
Mohlo by vás zaujímať: Potraviny vo vašej mrazničke: Čo zmrazovať, na koľko a čo radšej vôbec? |
|
![]() |
Tretia sa mohla pýšiť olivami, hubami a nivou. |
![]() |
Posledná je so šunkou, klobásou a kukuricou. Dobrú chuť! |
Pripravujete si doma pizzu? Akú receptúru používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na