FOTORECEPT Domáca pizza: Upečte si pochúťku ako z talianskej reštaurácie aj vy

Domáca pizza

plnielanu.sk/Ľudmila

Pizza si na Slovensku našla mnoho priaznivcov a je len veľmi málo tých, ktorí si ju aspoň raz za čas nedoprajú. V dobrej reštaurácii však táto dobrota vie viacčlennú rodinu vyjsť dosť draho. Vyskúšajte si ju pripraviť podľa nášho receptu priamo u vás doma, nielen ušetríte, ale si aj skutočne pochutíte. Suroviny, ktorými ju ochutíte, môžete samozrejme prispôsobovať svojej predstave a chutiam.

Potrebujeme:

  • 260 g polohrubej múky
  • 260 g hladkej múky
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 PL soli
  • ½ PL cukru
  • 300 ml vody
  • 42 g droždia
  • 400 g paradajkového pretlaku
  • bazalku
  • oregano
  • tymián
  • chilli
  • soľ podľa chuti
  • cukor podľa chuti
  • syr
  • nivu
  • šunku
  • klobásu
  • olivy
  • huby
  • kukuricu

Mohlo by vás zaujímať: Máte doma starý chlieb? Vyčarujte z neho niektorú z týchto dobrôt


Postup:

Z trochy vlažnej vody, droždia a polovice polievkovej lyžice cukru spravíme kvások a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.

   

Do väčšej misky dáme polohrubú aj hladkú múku, olivový olej a soľ.


Mohlo by vás zaujímať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak


Pridáme vykysnutý kvások a vymiesime cesto. Môžeme to urobiť ručne, alebo s pomocou hnetacích hákov, prípadne inej techniky, ktorú máme k dispozícii. Cesto si vypracujeme o deň skôr a necháme ho odležať v chladničke.

   

Vypracované cesto sme prikryli potravinárskou fóliou, nechali sme ho deň odležať v chladničke a pekne nám podkyslo. Ak ste na tento krok zabudli, nezúfajte, no cesto chutí lepšie po odstátí.


Mohlo by vás zaujímať: Originálne no jednoduché veľkonočné dobrôtky: Ktorú prichystáte svojim hosťom?


Z pretlaku a byliniek podľa vlastných preferencií pripravíme omáčku. My sme použili oregano, bazalku, tymián a štipku chilli. Paradajkový základ ešte dochutíme cukrom a soľou. Obe ingrediencie striedavo pridávame, kým nie sme spokojní.

   

Takisto si prichystáme jednotlivé ingrediencie, ktoré plánujeme na pizzu dať. Syr nastrúhame, klobásku, olivy a huby nakrájame na plátky. Na túto pizzu si môžete naukladať všetko, na čo máte chuť. Žiadne obmedzenia v podstate neexistujú a nikto vám nezaúčtuje príplatok.


Mohlo by vás zaujímať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


Cesto vyberieme z misky a rozdelíme na štyri rovnaké diely.

   

Rozvaľkáme ho alebo ho takisto môžeme postupne natiahnuť rukami. My sme použili obe techniky. Cesto popicháme vidličkou a položíme na špeciálny kruhový plech na pizzu. Kúpiť sa dá v hociktorom supermarkete či domácich potrebách a nestojí veľa. Použiť môžete aj plechy, ktoré máte doma.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché slané dobroty: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia


Pizzu natrieme paradajkovým základom, posypeme syrom, naň ukladáme suroviny podľa chuti. Vložíme do rúry čo najnižšie a pečieme približne 10 minút na 230 stupňoch, kým nebude chrumkavá. Na obrázku môžete vidieť klasickú šunkovú pizzu, ktorú sme urobili ako prvú.

   

Na druhú sme poukladali klobásku, huby a kukuricu.


Mohlo by vás zaujímať: Potraviny vo vašej mrazničke: Čo zmrazovať, na koľko a čo radšej vôbec?


Tretia sa mohla pýšiť olivami, hubami a nivou.

   

Posledná je so šunkou, klobásou a kukuricou. Dobrú chuť!


Pripravujete si doma pizzu? Akú receptúru používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame