FOTORECEPT Domáca pizza: Upečte si pochúťku ako z talianskej reštaurácie aj vy

Domáca pizza

plnielanu.sk/Ľudmila

Pizza si na Slovensku našla mnoho priaznivcov a je len veľmi málo tých, ktorí si ju aspoň raz za čas nedoprajú. V dobrej reštaurácii však táto dobrota vie viacčlennú rodinu vyjsť dosť draho. Vyskúšajte si ju pripraviť podľa nášho receptu priamo u vás doma, nielen ušetríte, ale si aj skutočne pochutíte. Suroviny, ktorými ju ochutíte, môžete samozrejme prispôsobovať svojej predstave a chutiam.

Potrebujeme:

  • 260 g polohrubej múky
  • 260 g hladkej múky
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 PL soli
  • ½ PL cukru
  • 300 ml vody
  • 42 g droždia
  • 400 g paradajkového pretlaku
  • bazalku
  • oregano
  • tymián
  • chilli
  • soľ podľa chuti
  • cukor podľa chuti
  • syr
  • nivu
  • šunku
  • klobásu
  • olivy
  • huby
  • kukuricu

Mohlo by vás zaujímať: Máte doma starý chlieb? Vyčarujte z neho niektorú z týchto dobrôt


Postup:

Z trochy vlažnej vody, droždia a polovice polievkovej lyžice cukru spravíme kvások a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.

   

Do väčšej misky dáme polohrubú aj hladkú múku, olivový olej a soľ.


Mohlo by vás zaujímať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak


Pridáme vykysnutý kvások a vymiesime cesto. Môžeme to urobiť ručne, alebo s pomocou hnetacích hákov, prípadne inej techniky, ktorú máme k dispozícii. Cesto si vypracujeme o deň skôr a necháme ho odležať v chladničke.

   

Vypracované cesto sme prikryli potravinárskou fóliou, nechali sme ho deň odležať v chladničke a pekne nám podkyslo. Ak ste na tento krok zabudli, nezúfajte, no cesto chutí lepšie po odstátí.


Mohlo by vás zaujímať: Originálne no jednoduché veľkonočné dobrôtky: Ktorú prichystáte svojim hosťom?


Z pretlaku a byliniek podľa vlastných preferencií pripravíme omáčku. My sme použili oregano, bazalku, tymián a štipku chilli. Paradajkový základ ešte dochutíme cukrom a soľou. Obe ingrediencie striedavo pridávame, kým nie sme spokojní.

   

Takisto si prichystáme jednotlivé ingrediencie, ktoré plánujeme na pizzu dať. Syr nastrúhame, klobásku, olivy a huby nakrájame na plátky. Na túto pizzu si môžete naukladať všetko, na čo máte chuť. Žiadne obmedzenia v podstate neexistujú a nikto vám nezaúčtuje príplatok.


Mohlo by vás zaujímať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


Cesto vyberieme z misky a rozdelíme na štyri rovnaké diely.

   

Rozvaľkáme ho alebo ho takisto môžeme postupne natiahnuť rukami. My sme použili obe techniky. Cesto popicháme vidličkou a položíme na špeciálny kruhový plech na pizzu. Kúpiť sa dá v hociktorom supermarkete či domácich potrebách a nestojí veľa. Použiť môžete aj plechy, ktoré máte doma.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché slané dobroty: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia


Pizzu natrieme paradajkovým základom, posypeme syrom, naň ukladáme suroviny podľa chuti. Vložíme do rúry čo najnižšie a pečieme približne 10 minút na 230 stupňoch, kým nebude chrumkavá. Na obrázku môžete vidieť klasickú šunkovú pizzu, ktorú sme urobili ako prvú.

   

Na druhú sme poukladali klobásku, huby a kukuricu.


Mohlo by vás zaujímať: Potraviny vo vašej mrazničke: Čo zmrazovať, na koľko a čo radšej vôbec?


Tretia sa mohla pýšiť olivami, hubami a nivou.

   

Posledná je so šunkou, klobásou a kukuricou. Dobrú chuť!


Pripravujete si doma pizzu? Akú receptúru používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close