Čo urobiť s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou, ktorá vám zvýšila z minulého obeda a už si ju nemáte k čomu dať? Môžete si z nej urobiť úplne novú prílohu, a tým si spestriť váš jedálny lístok.
Domáce zemiakové krokety sú časovo náročnejšie na prípravu v porovnaní s inými zemiakovými prílohami, hlavne ak ich pripravujete pre viacerých členov rodiny. Určite sa ale oplatí trochu sa s formovaním a obaľovaním potrápiť a vykúzliť tak skvelú alternatívu chutnej prílohy, ku ktorej si môžete dopriať aj tieto šampiňóny plnené zmesou z cottage cheesu, vajíčok a paradajok.
Potrebujeme:
Krokety (4 porcie):
- 1 hrnček strúhaného syru
- 3 hrnčeky popučených zemiakov
- plátky (4-6) slaninky
- 2 ks vajíčok
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček strúhanky
- 2-3 hrnčeky oleja
- soľ, korenie.
Plnené šampiňóny:
- 4 ks kríčkových paradajok
- 1 balenie cottage cheesu
- 2 uvarené vajíčka
- trochu petržlenovej vňate
- trochu strúhaného parmezánu
- korenie
Mohlo by vás zaujať: Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy?
Postup:
![]() |
Na prípravu krokiet budeme potrebovať okrem uvarených zemiakov,nastrúhaný syr a opečenú slaninku, ktorú si nakrájame na drobné kúsky. |
![]() |
Zemiaky po uvarení rozpučíme alebo ich pretlačíme. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky | |
![]() |
Do zemiakov primiešame syr, slaninku a trochuokoreníme. |
![]() |
Zo zmesi formujeme guličky vo veľkosti, ktorá nám vyhovuje. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT: Syrovo klobáskové zemiaky: Túto pochúťku „zbaští“ každá návšteva |
|
![]() |
Nachystáme si múku, vajcia, strúhanku na klasický trojobal a jednotlivé guličky v ňom obaľujeme. |
![]() |
Do menšieho hrnca si dáme rozpáliť dostatočné množstvo oleja a guličky v ňom opekáme. Po vybratí ich položíme na servítky, ktoré vstrebú prebytočný olej. |
Mohlo by vás zaujať: Zemiaky majú miesto v každej kuchyni: Vyčarujte si z nich takéto dobroty |
|
![]() |
Medzitým sme si pripravili zmes na plnenie šampiňónov. V miske si rozmiešame nakrájané paradajky, cottage syr, pretlačené vajíčka, petržlenovú vňať a dochutíme korením. |
![]() |
Umyté vydlabané šampiňóny naplníme zmesou a dáme zapiecť do rúry na 180° (15 min.). Predtým ako šampiňóny budeme chcieť vybrať, posypeme ich trochou parmezánu na dochutenie. |
Mohlo by vás zaujať: Niečo pre milovníkov syra a zemiakov: Pripravte si na večeru výborné chuťovky |
|
![]() |
Dobrú chuť! |
Aké dobroty zo zemiakov si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na