FOTORECEPT Domáci chlieb bez miesenia: Túto chrumkavú dobrotu zvládne aj začiatočník

Domáci chlieb

plnielanu.sk/Ľudmila

Ak by ste sa aj vy chceli zobúdzať na vôňu čerstvo upečeného chleba, ale chýba vám odvaha, skúsenosti, či čas, neváhajte a vyskúšajte tento recept. Zvládnu ho aj úplní začiatočníci, tí zaneprázdnení ocenia dobu prípravy a výsledok bude nielen aromatický, ale aj chrumkavý.

Či už na jeho pečenie využívate rúru alebo pomocníka menom domáca pekáreň, správna konzistencia a tvar častokrát pripomína hotovú alchýmiu. Spľasnutý či príliš vlhký chlieb nikoho z nás nepoteší. S dnešným receptom si poradí každý a to dokonca aj bez namáhavého miesenia. A chuti domáceho chleba sa kupovaný nikdy nevyrovná

Potrebujeme:

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • ¼ ČL sušeného droždia
  • 1,5 ČL soli
  • 1,5 hrnčeka vody
  • ½ hrste tekvicových či iných semiačok

Postup:

Všetky suroviny dáme do väčšej misky. Ak semienka v chlebe nechcete, použite 3 hrnčeky múky


Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Dôkladne ich zmiešame, no nemiesime. Postačí aj vareškou
   
Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 12 až 18 hodín odstáť

Mohlo by vás zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!


Cesto nám počas hodín státia mierne podkyslo
   
Z misky ho vyberieme na dobre pomúčenú dosku. Múkou ozaj nešetríme

Mohlo by vás zaujať: Máte doma starý chlieb? Vyčarujte z neho niektorú z týchto dobrôt


Cesto obalíme v múke, aby sa nelepilo a necháme približne 15 minút oddýchnuť
   
Potom ho vložíme medzi dve pomúčené utierky a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste

Mohlo by vás zaujať: Domáci chlieb od A po Z: Vyhnite sa týmto chybám a pochutnajte si každý deň!


Podkysnuté cesto začína pripomínať chlebík. Polhodinu pred uplynutím času kysnutia zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme do nej sklenenú alebo kameninovú misu (s priemerom približne 20 centimetrov), aby sa zohriala
   
Do horúcej misy nakysnuté cesto vložíme, ale veľmi opatrne, aby sme sa nepopálili. Pečieme prikryté približne 30 minút na spomínaných 230 stupňoch. Potom veko misy zložíme a necháme ho v rúre ešte ďalších 15 až 20 minút, aby bola kôrka chrumkavá

Mohlo by vás zaujať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno


Hotový chlebík vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!


Pečiete si doma vlastný chlieb? Akú receptúru používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close