Ak by ste sa aj vy chceli zobúdzať na vôňu čerstvo upečeného chleba, ale chýba vám odvaha, skúsenosti, či čas, neváhajte a vyskúšajte tento recept. Zvládnu ho aj úplní začiatočníci, tí zaneprázdnení ocenia dobu prípravy a výsledok bude nielen aromatický, ale aj chrumkavý.
Či už na jeho pečenie využívate rúru alebo pomocníka menom domáca pekáreň, správna konzistencia a tvar častokrát pripomína hotovú alchýmiu. Spľasnutý či príliš vlhký chlieb nikoho z nás nepoteší. S dnešným receptom si poradí každý a to dokonca aj bez namáhavého miesenia. A chuti domáceho chleba sa kupovaný nikdy nevyrovná
Potrebujeme:
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- ¼ ČL sušeného droždia
- 1,5 ČL soli
- 1,5 hrnčeka vody
- ½ hrste tekvicových či iných semiačok
Postup:
![]() |
Všetky suroviny dáme do väčšej misky. Ak semienka v chlebe nechcete, použite 3 hrnčeky múky |
Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy! |
|
![]() |
Dôkladne ich zmiešame, no nemiesime. Postačí aj vareškou |
![]() |
Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 12 až 18 hodín odstáť |
Mohlo by vás zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie! |
|
![]() |
Cesto nám počas hodín státia mierne podkyslo |
![]() |
Z misky ho vyberieme na dobre pomúčenú dosku. Múkou ozaj nešetríme |
Mohlo by vás zaujať: Máte doma starý chlieb? Vyčarujte z neho niektorú z týchto dobrôt |
|
![]() |
Cesto obalíme v múke, aby sa nelepilo a necháme približne 15 minút oddýchnuť |
![]() |
Potom ho vložíme medzi dve pomúčené utierky a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste |
Mohlo by vás zaujať: Domáci chlieb od A po Z: Vyhnite sa týmto chybám a pochutnajte si každý deň! |
|
![]() |
Podkysnuté cesto začína pripomínať chlebík. Polhodinu pred uplynutím času kysnutia zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme do nej sklenenú alebo kameninovú misu (s priemerom približne 20 centimetrov), aby sa zohriala |
![]() |
Do horúcej misy nakysnuté cesto vložíme, ale veľmi opatrne, aby sme sa nepopálili. Pečieme prikryté približne 30 minút na spomínaných 230 stupňoch. Potom veko misy zložíme a necháme ho v rúre ešte ďalších 15 až 20 minút, aby bola kôrka chrumkavá |
Mohlo by vás zaujať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno |
|
![]() |
Hotový chlebík vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť! |
Pečiete si doma vlastný chlieb? Akú receptúru používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na