Tradičné jedlá, ako napríklad mäsové guľky, majú svoje čaro. A najlepšie na týchto receptoch je, že ponúkajú inšpiráciu ako prelomiť stereotyp v domácej kuchyni. Stačí pritom zameniť jednu ingredienciu a nápad na rýchly obed je na svete. Fazuľové guľky v paradajkovej omáčke sú chutné, výdatné a lacné jedlo. A čo zvýši, môžete pokojne dojesť na druhý deň.
Potrebujeme
- 200 g sušenej červenej fazule alebo 2 konzervy sterilizovanej fazule
- 2 cibule
- olej
- 2 mrkvy
- celú rascu
- 1 konzervu paradajkového pretlaku
- 5 lyžíc strúhanky
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- majoránku
- cukor
- bazalku
Postup
Fazuľu na noc namočíme, uvaríme v osolenej vode a necháme odkvapkať. Ak nás tlačí čas, použijeme fazuľu z konzervy. Jednu cibuľu nakrájame nahrubo, speníme na oleji. Pridáme postrúhanú mrkvu, rascu a ešte pár minút restujeme. Do panvice nasypeme fazuľu, podlejeme 3 až 4 lyžicami pretlaku a prevaríme. Nakoniec zahustíme strúhankou.
Zmes necháme trocha vychladnúť a preložíme do mixéra. Pridáme nakrájaný cesnak, soľ, korenie, majoránku a rozmixujeme. Konzistencia nemá byť úplne hladká. Rukami vytvarujeme malé guľky, uložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C asi 20 minút.
3. Zatiaľ si uvaríme parádnu omáčku. Použijeme ďalšiu cibuľu. Nakrájame ju na čo najmenšie kúsky, speníme na oleji a zalejeme zvyšným pretlakom. Dochutíme cukrom, soľou, korením a pár minút povaríme. Na záver pridáme bazalku.
Upečené guľky vložíme do omáčky, aby poriadne nasali jemnú chuť paradajok a byliniek. K fazuľovým guľkám je dobrá poctivá domáca kysnutá knedľa, cestoviny ale aj taký kuskus. Skrátka, každému podľa chuti.
Zdieľať na
Zdieľaní