FOTORECEPT Kapor nie je iba vianočným jedlom: Vyskúšajte ho na víne so zemiakmi

Kapor na víne

plnielanu.sk

Ak si chcete pripraviť kapra nejako inak ako na Vianoce, ale nemáte nápad, vyskúšajte tento recept. Kapor je vynikajúci s čerstvými bylinkami a vínom a so zaujímavou zemiakovou prílohou tvorí výbornú kombináciu.

Mimochodom, v konzumácii rýb za ostatnými národmi zaostávame. A to aj napriek tomu, že ryby sú cenným zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, selénu a vitamínu D. Esenciálne kyseliny majú zásluhu na zdraví kardiovaskulárneho systému, pretože znižujú hladinu cholesterolu v krvi a tiež vysoký krvný tlak. Odborníci odporúčajú ryby konzumovať dva až trikrát týždenne.

Potrebujeme (4 porcie):

  • dve väčšie filety z kapra
  • 1 kg zemiakov
  • 150 g slaniny
  • 1 cibuľu
  • 3 kyslé uhorky
  • zmes čerstvých byliniek (rozmarín, tymián, bazalka, oregano, petržlenová vňať…)
  • 1 hlavičku cesnaku
  • šťavu z jedného citróna
  • 1 dcl vína
  • olej
  • 1 PL hladkej múky
  • 150 ml smotany
  • soľ, korenie

Postup:

Pripravíme si dve veľké filety z kapra, ktoré pred upečením neporcujeme.

Mohlo by vás zaujímať: Tip na vianočnú večeru: Vyskúšajte tohto netradične upečeného kapra


V osolenej vode si uvaríme umyté zemiaky v šupke.
   
Na vymastený plech položíme filety, ktoré následne posypeme rozmarínom, naukladáme naň strúčiky cesnaku a poriadne pokvapkáme citrónovou šťavou.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pečený pstruh na hráškovom pyré: Výdatný obed za pár minút


Kapra podlejeme vínom a dáme upiecť.
   
Z oleja a múky si pripravíme zápražku, ktorú zriedime výpekom z kapra. Pridáme nasekané bylinky a zalejeme smotanou.

Mohlo by vás zaujímať: Rybie filé trikrát inak: Zdravý a chutný obed určite ulahodí aj vám


Necháme prevrieť, omáčku dochutíme soľou a korením a odstavíme.
   
Uvarené zemiaky precedíme a pretlačíme späť do hrnca.

Mohlo by vás zaujímať: Pstruh, losos či filé: Pripravte si výborné rybacie hody u vás doma


Na troche oleja opečieme slaninku spolu s cibuľou.
   
Pridáme zemiaky a nakrájané uhorky.

Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!


Zemiaky opekáme na panvici dovtedy, kým nechytia zlatistý nádych.

Na aké ďalšie spôsoby si kapra pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame