FOTORECEPT Karamelová dobrota pre lenivých kuchárov: Uvidíte, len tak sa po nej zapráši

Foto: Lucia

Foto: Lucia

Ak chcete potešiť svoje deti, vnúčatá alebo prekvapiť návštevu, s týmto staro-novým receptom nepokazíte nič. Zrejme poznáte karamelovo-burizónové guľky, ktorých jediná nevýhoda je lepkavý karamel všade po kuchyni, na zástere aj vo vlasoch… Tejto verzii sme preto dali prívlastok “lenivá a extra rýchla”. Príprava vám totiž aj s umytím riadu nezaberie viac ako 15 minút. Nemusíte cukor páliť na karamel, ani vytvárať guľky.

Budeme potrebovať:

• 1 balenie karamelových cukríkov “kroviek” – cca 200 g
• 1 balenie čistých neochutených burizónov – 70 g
• 200 g masla
• 2 polievkové lyžice kakaa

Foto: Lucia
Foto: Lucia


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Karamelové kocky: Ochutnajte zákusok, ktorý má šmrnc


Postup:

Foto: Lucia
1. Maslo spolu s karamelovými cukríkmi rozpustíme do “naťahovacej” hmoty. Neprehrievame do varu, stačí, ak sa spolu pekne prepoja. 
Foto: Lucia
2. Rýchlo primiešame 2 lyžice kakaa. Miešame, kým sa sladká, kakaovo-karamelová hmota nezačne lesknúť. 
Foto: Lucia
3. Postupne vmiešavame burizóny, kým sa všetky neofarbia. 

Mohlo by vás zaujať: Nechajte sa zvábiť karamelovými koláčmi: Raz za čas je to dovolené


Foto: Lucia
4. Na plech dáme papier na pečenie a rovnomerne rozostrieme takmer po celej ploche. Približne 1-2 cm necháme od kratších okrajov voľné, pri krájaní sa potom obdĺžnikové kúsky budú pekne oddeľovať. 
Foto: Lucia
5. Odložíme na pár hodín do chladu a po stuhnutí nakrájame na štvorčeky alebo obdĺžniky. Dve tradičné chute potešia chuťové poháriky detí aj dospelých. Vraví sa, že dlho vydržia a nepokazia sa, zatiaľ sa však u nás viac ako dva-tri dni neohriali. Ak im chcete dodať slávnostnejší ráz, môžete ich dozdobiť aj bielou polevou.

Aké karamelové zákusky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Lucia
Odporúčame