Receptov na polievky nie je nikdy dosť, pokiaľ nie ste z tých, ktorí točia len pár druhov stále dookola. Dnes vám tak prinášame recept na karfiolovú polievku doplnenú sladkým hráškom, mrkvou a strúhaným syrom. Aj keď sa môže zdať, že horúce teploty vonku a teplá polievka nejdú príliš dohromady, je to omyl. Práve letné obdobie, keď sú záhrady a trhoviská plné zeleniny je ideálnym časom.
Vedeli ste, že karfiol pochádza zo Stredomoria a zvykli ho jesť už naši dávni predkovia? Existuje veľa odporcov tejto chutnej zeleniny, no mali by sme ju konzumovať čo najčastejšie. Obsahuje totiž viac vitamínu C ako pomaranč. Karfiol známy aj ako „diétna“ zelenina má nízku energetickú hodnotu a zanedbateľné množstvo tukov i sacharidov. Viaceré štúdie ho dokonca odporúčajú ako najlepšieho bojovníka proti rakovine hrubého čreva.
Potrebujeme:
- karfiol (môžete použiť aj mrazený)
- väčšiu mrkvu
- 150 g hrášku (aj z konzervy)
- 100 g tvrdého syru
- 100 ml smotany na varenie
- 1,2 l zeleninového vývaru
- čerstvú petržlenovú vňať
- 2 PL bravčovej masti
- 40 g hladkej múky
- cibuľu
- olej
- korenie, soľ
Postup:
![]() |
Na oleji si orestujeme cibuľku, nakrájanú mrkvu, pridáme karfiol, ktorý okoreníme, osolíme a zalejeme vývarom. Varíme, kým nebude mrkva mäkká. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Diétny bojovník proti rakovine: Pripravte si karfiolovú polievku |
|
![]() |
Z bravčovej masti a múky si pripravíme zápražku, ktorú zriedime trochou vývaru. |
![]() |
Necháme chvíľu povariť a pridáme do polievky. Poriadne premiešame, pridáme hrášok a povaríme. |
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč |
|
![]() |
Nakoniec do polievky pridáme nastrúhaný syr a smotanu na zjemnenie. |
![]() |
Polievku dochutíme petržlenovou vňaťou a ak je potrebné ešte soľou či korením. |
Na aké spôsoby si doma karfiolku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.
Zdieľať na