Neviete rozhodnúť, čo navariť na obed a z predchádzajúceho dňa vám zvýšila ryža? Ak máte chuť na niečo ozaj dobré, skúste si pripraviť mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Budete prekvapení, ako rýchlo budú hotové a vaši blízki si po nich oblížu prsty až po lakte.
Potrebujeme:
Guľky:
- 500 g mletého mäsa
- 500 g ryže
- 3 vajcia
- 2 PL hladkej múky
- 2 ČL soli
- mleté čierne korenie
- ½ ČL majoránu
- 1 cibuľu
- 5 klinčekov
- soľ
- 300 g paradajkového pretlaku
- cukor
- 100 ml mlieka
Mohlo by vás zaujímať: Pochúťky starých mám z nitrianskeho regiónu: Jablková torta či burgyňáše chutia aj dnes
Postup:
Mleté mäso, uvarenú a vychladnutú ryžu, vajíčka, hladkú múku, soľ, štipku čierneho korenia a majoránku vložíme do väčšej misky. | |
Dôkladne zmiešame a vypracujeme kompaktnú zmes. | |
Mohlo by vás zaujímať: Jedlá z kvasenej kapusty: Prospejú imunite a potešia vaše chuťové bunky |
|
Zo zmesi tvarujeme guľky. Ruky si namáčame do vlažnej vody, aby sa nelepili a nerozpadávali. | |
Medzitým si do hrnca dáme približne dva litre vody, do ktorých pridáme očistenú cibuľu rozkrájanú na štvrťky, klinčeky i trochu soli a necháme variť. | |
Mohlo by vás zaujímať: Tri kulinárske dobroty z paradajok: Osviežia váš stôl a nezaťažia žalúdok |
|
Keď začne voda vrieť, pridáme pretlak. | |
Opatrne povkladáme vytvarované guľky. Varíme približne 20 až 25 minút. Dávame pozor, aby sa počas prípravy nerozpadli. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu |
|
Keď sú hotové, guľky povyberáme. Omáčku potom zahustíme a dochutíme cukrom a soľou podľa našich predstáv. Prilejeme mlieko a ak je stále riedka, pridáme ešte múku. Necháme zovrieť a precedíme. | |
Podávame s domácou knedľou či zemiakmi. Dobrú chuť! |
Máte radi mäsové guľky v paradajkovej omáčke? Na aký spôsob si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na