FOTORECEPT Klasika, ktorá nestarne: Na moravských koláčoch si pochutíte aj dnes

Moravské koláče

plnielanu.sk

Máte chuť na sladkú klasiku? Tak prečo sa nepotešiť a nespraviť si radosť moravskými koláčikmi? Moravské koláče sú veľmi obľúbené a existuje na ne množstvo receptov. Vďaka tomu nášmu sú koláče chutné aj na druhý deň pokiaľ všetky nezjete už po upečení. Plniť ich môžete tým, čo vám chutí najviac, alebo spraviť viacero druhov, ako sme to spravili aj my.

Potrebujeme:

(dva plechy –  12 stredne veľkých koláčov)

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 350 g polohrubej múky
  • štipku soli
  • 1 žĺtko
  • 1 dcl oleja
  • slivkový lekvár
  • škoricu
  • ovocie
  • žĺtko na potretie zmiešané s 1,5 PL mlieka

Maková plnka

  • 70 g mletého maku
  • 1 PL cukru
  • vanilku
  • 1 dcl mlieka

Tvarohová plnka:

  • 1 vaničku tvarohu
  • 1 vanilkový cukor
  • kryštálový cukor podľa chuti
  • nastrúhanú kôru z jedného citróna

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Strúhaný tvarohovo-čokoládový koláč: To je dobrota! 


Postup:

Do sklenenej nádoby si dáme vlažné mlieko, droždie a cukor. Zakryjeme nádobu a necháme na teplom mieste 10 minút.
   
Do misky si preosejeme múku, pridáme štipku soli, žĺtko, olej a prilejeme pripravený kvások.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Tvarohový cheesecake s čučoriedkami: Lahôdka už na pohľad!


Cesto poriadne spracujeme. Že je vymiesené zistíme tým, že sa bude krásne odliepať od misky a bude hladké. Posypeme ho trochou múky a necháme vykysnúť.
   
Vykysnuté cesto ešte trochu prepracujeme.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Banánovo-kokosový koláč bez štipki cukru či múky: Dobrú chuť!


Rozvaľkáme ho na cca 0,5 cm a vykrojíme kolieska.
   
Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Karamelové kocky: Ochutnajte zákusok, ktorý má šmrnc


Základom moravských koláčov je maková plnka. Do misky si nasypeme 70 g mletého maku, ktorý zmiešame s 1 PL cukru a trochou vanilky. Dáme uvariť mlieko, ktoré zmiešame s makom. Necháme vychladnúť.
   
Tvarohovú plnku si spravíme zmiešaním ingrediencií. Pripravíme si ostatné suroviny, ktoré chceme použiť do plnky.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Mini dezerty lahodia oku aj jazyku: Vyskúšajte ich na tri spôsoby


Do stredu kolieska dáme plnku podľa svojho gusta a prázdne okolie potrieme vajíčkom, ktoré sme zmiešali s mliekom.
   
Odporúčam makovú plnku, kde do stredu pridáte lekvár zmiešaný so škoricou.

Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky


Pečieme cca 20 minút na 180°C vo vyhriatej rúre. 

Máte radi koláče? Aké si doma pečiete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame