FOTORECEPT Koláč, ktorý sa rozplýva ako obláčik: Radšej ho upečte rovno z dvojitej dávky

Koláč

plnielanu.sk/Lucia

Jeho vzhľad pripomína načechraný oblak. Našťastie, nie búrkový! Lahodný, nadýchaný, sladký, a vďaka tvarohu aj šťavnatý. Taký je nenáročný koláčik, ktorý vám s prípravou aj pečením nezaberie viac ako hodinu. U nás doma vedie najmä medzi deťmi – ponáša sa na kupované cukrovinky, ale takto máte istotu, že je bez zbytočných konzervantov.

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 350 g práškového cukru
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 100 ml mlieka
  • 150 ml oleja
  • štipku soli

Na plnku:

  • 2 polievkové lyžice detskej krupice
  • 150 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g hrudkového tvarohu (plnotučný)
  • 2 žĺtky
  • 2 vanilkové cukry
  • cukrárske zdobítko

Postup:

Vopred si pripravíme hustú krupicu zo 150 ml mlieka a 2 lyžíc krupice. Necháme vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Ovocný koláč zo špaldovej múky: Zdravo, rýchlo a hlavne chutne


Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mlieko a olej. Miešame mixérom, kým sa neobjavia bublinky.
Pridáme sypké ingrediencie a opäť mixujeme dohladka.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Je jednoduchý a všetci ho zbožňujú: Pripravte si chutný a nadýchaný perník


Plech vystieleme papierom na pečenie, cesto prelejeme a uhladíme.
V miske zvlášť zmiešame vychladnutú hustú krupicu, jemný tvaroh (predávaný vo vaničke), hrudkový tvaroh plnotučný, 2 žĺtky a 2 vanilkové cukry. Stačí dôkladne vymiešať vidličkou. Mixovanie mixérom by tvarohovú plnku rozbilo a zostala by príliš vodnatá. Potom cukrárske zdobítko naplníme tvarohovou plnkou. Špička by mala mať väčší otvor, aby ňou tvaroh ľahko prechádzal.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Lyžicový koláč s ovocím: Blesková dobrota pre celú rodinu


Na rade je zdobenie – najskôr po dĺžke a potom po šírke. Ak vám z plnky zostane, tak aj po okrajoch.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 30 minút, kým cesto pekne nevystúpi cez tvarohovú mriežku a nevyfarbí sa dozlatista. Posypeme práškovým cukrom a po vychladnutí nakrájame.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vynikajúci bezlepkový mliečny rez: Potešte blízkych sladkou dobrotou


Ten náš vyzeral takto. Výborný je aj vtedy, ak je cesto kakaové. Vtedy použijeme iba 350 g múky a 2 polievkové lyžice kakaa.

Aké zákusky si doma pečiete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty do diskusie pod článkom.





Zdroj: Lucia, plnielanu.sk/Lucia
Odporúčame