Špargľa je zelenina s krátkou sezónnosťou, preto ju čerstvú v obchode nájdeme výnimočne.Keďže je chutná a hlavne má blahodarné zdravotné účinky, mali by sme jej sezónu využiť naplno a pripraviť si z nej chutné pokrmy. Jedna z možností ako špargľu v kuchyni zužitkovať je príprava polievky – napríklad dochutenej parmezánom a cesnakom.
Potrebujeme:
- 400 g bielej špargle
- 7 strúčikov cesnaku
- 1 červenú cibuľu
- 7 dcl zeleninového vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- 100 g parmezánu
- 1 PL masla
- trochu oleja
- petržlenovú vňať na dozdobenie
- soľ, korenie
Postup:
![]() |
Špargľu si pripravíme na varenie. Je dôležité, aby sme špargľu zbavili hľuznatých koncov a poriadne ju ošúpali. |
Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed |
|
![]() |
V hrnci si rozpálime trochu oleja a maslo na ktorom opečieme najemno nakrájaný cesnak a cibuľu. |
![]() |
Pridáme nakrájanú špargľu a zalejeme vývarom, ktorý okoreníme, popr. osolíme, pokiaľ je to potrebné. Tip: Pokiaľ sa vám zdá špargľa horká, pridajte do vody kôrku z chlebíka, ktorá by mala horkosť špargle pohltiť. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Hrachová polievka s krutónmi: Chutná a jednoduchá pochúťka |
|
![]() |
Varíme cca 20 minút – dokiaľ nám nezmäkne špargľa, vtedy už môžeme polievku rozmixovať ponorným mixérom. |
![]() |
Nakoniec polievku zjemníme smotanou a parmezánom a necháme polievku ešte chvíľu povariť. |
Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny |
|
![]() |
Dobrú chuť! |
Máte radi špargľu? Aké jedlá si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na