Mozzarella je typický syr z talianskej oblasti Kampánia. Najčastejšie sa pridáva na pizzu a cestoviny, známy je však aj z šalátu caprese s paradajkami a bazalkou. Charakteristická je jemnou a lesklou kôrou, svojou pružnosťou a snehobielou farbou. Čím je staršia, tým sa jej chuť zintenzívňuje a guľôčka mozzarelly mäkne. Potrebujeme: 4 veľké zemiaky 4 paradajky …
Mozzarella je typický syr z talianskej oblasti Kampánia. Najčastejšie sa pridáva na pizzu a cestoviny, známy je však aj z šalátu caprese s paradajkami a bazalkou. Charakteristická je jemnou a lesklou kôrou, svojou pružnosťou a snehobielou farbou. Čím je staršia, tým sa jej chuť zintenzívňuje a guľôčka mozzarelly mäkne.
Potrebujeme:
- 4 veľké zemiaky
- 4 paradajky
- 225 g syru mozzarella
- 2 strúčiky cesnaku
- strúhaný tvrdý syr
- soľ, korenie a bylinky podľa chuti
- olivový olej
Postup:
![]() |
Zemiaky očistíme, nakrájame na tenké plátky a povaríme na miernom ohni 5 minút. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Zemiaky nemusia nudiť: Zapečené sú skvelou prílohou i hlavným chodom |
|
![]() |
Paradajky aj mozzarellu si rovnako nakrájame na tenké plátky. |
![]() |
Do veľkej zapekacej misy vrstvíme zemiaky, paradajky a mozzarellu. Pridáme roztlačený cesnak a ochutíme soľou a korením (z byliniek môžeme pridať napríklad bazalku). Pokvapkáme olivovým olejom a dáme do rúry vyhriatej na 175 stupňov Celzia. Pečieme približne 15 minút. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Zemiaky plnené čedarom s bravčovými plátkami: Vynikajúca kombinácia |
|
![]() |
Zemiaky vytiahneme, posypeme strúhaným syrom a dáme dopiecť na ďalších cca 15 -20 minút, kým sa syr neroztečie a nezíska peknú zlatistú farbu. |
![]() |
Dobrú chuť! |
Aké jedlá si počas horúceho leta najradšej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na