Vďaka jednoduchej príprave a obrovskému množstvu variácií sa roztomilé koláčiky v košíčkoch tešia u nás mimoriadnej obľube. Zdá sa vám, že počas letných horúcich dní muffiny nie sú to pravé orechové? Vyskúšajte výnimočne voňavú a osviežujúcu variantu s limetkovo-citrónovou príchuťou. Prinášame vám originálny recept, podľa ktorého všetko hravo zvládnete a potešíte chuťové poháriky svojich blízkych.
![]() |
Najskôr si prichystáme a odvážime všetky suroviny na cesto:
|
![]() |
Do preosiatej hladkej múky pridáme štipku soli a 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva. Všetko spolu dobre rozmiešame, aby nám muffiny v rúre „narástli“ rovnomerne. |
![]() |
Do jednej misky vylejeme med, vysypeme cukor a vložíme zmäknuté maslo. Všetko spolu dobre vymiešame. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Zapekané bravčové karé: Šťavnatá pikantná dobrota zachutí aj vám |
|
![]() |
Do maslovej hmoty zašľaháme dve vajíčka. |
![]() |
Postupne pridávame múku a vždy dobre zamiešame. |
![]() |
Prisypeme citrónovú kôru a prilejeme šťavu z citróna aj limetky. Nemusíme použiť všetku šťavu, aby sme cesto nemali príliš riedke – záleží to od veľkosti citrusov a od toho, aké sú šťavnaté. |
![]() |
Nakoniec postupne prilejeme mlieko a zamiešame. V tomto bode treba dať veľký pozor na množstvo mlieka v závislosti od toho, koľko citrusovej šťavy sme použili. Cesto má byť vláčne, nie príliš riedke, ale ani príliš husté. Pri vytváraní tohto receptu bolo použitých 70 ml mlieka, no ak vaše citrusy boli málo šťavnaté, môžete potrebovať aj celých 100 ml mlieka. |
Mohlo by vás zaujať: Mäso so zemiakmi: Klasická kombinácia, ktorá nikdy nezomrie |
|
![]() |
Formu na muffiny vystelieme papierovými košíkmi. Do každého košíčka dáme 1-2 polievkové lyžice cesta (podľa veľkosti formy). Na cesto naukladáme kúsky limetkovo-citrónovej marmelády, ktorú naberáme malou mokka lyžičkou. Nemusíme jej dávať príliš veľa, aby nám z muffinov nevytiekla. Marmeláda sa čiastočne rozpustí a krásne spojí s vláčnym cestom. |
![]() |
Marmeládu prikryjeme ďalšou lyžicou cesta a muffiny vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme dozlatista približne 20 – 25 minút pri teplote 180°C. Je potrebné riadiť sa skúsenosťami s vašou rúrou. |
![]() |
Muffiny po upečení necháme dôkladne vychladnúť a odháňame nedočkavých maškrtníkov. Na záver si pripravíme jednoduchú citrónovú polevu. Potrebujeme na ňu:
|
Mohlo by vás zaujať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú! |
|
![]() |
Citrónovú šťavu zmiešame s vodou a metličkou postupne zašľahávame preosiaty múčkový cukor. |
![]() |
Nakoniec nám vznikne veľmi vláčna biela poleva. |
![]() |
Muffinky ľubovoľne ozdobíme podľa vlastnej fantázie a servírujeme. Dobrú chuť! |
Zdieľať na