FOTORECEPT Mäkká vianočka na sviatočné rána: Najlepšie chutí domáca

Domáca vianočka

plnielanu.sk/Michaela

Štedrý deň je predo dvermi. Čo iné zvoliť na vianočné raňajky, ako čerstvú vianočku? Domáca je predsa tá najlepšia. Určite sa nebojte, nie je to také náročné ako to vyzerá. Pletenie hravo zvládnete a s kysnutým cestom už máte určite skúsenosti. Recept je časovo náročnejší, pokiaľ nie ste ranné vtáčatá, pripravte si ju pokojne deň vopred. Výborná, jemná a mäkučká bude aj na druhý deň.

 

 

 

Potrebujeme (na dve stredne veľké vianočky):

Kvások:

  • 1 PL kryštálového cukru
  • 4 dcl teplého mlieka
  • čerstvé droždie

Cesto:

  • 1 kg hladkej múky
  • celé vajíčko
  • žĺtok
  • 250 g tuku na pečenie
  • vanilkový cukor
  • 200 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 1 ČL citrónovej esencie

 

  • balíček brusníc
  • mandľové lupienky
  • vajíčko na potretie vianočky

Mohlo by vás zaujímať: Vráťte sa na chvíľu do detstva: Upečte si niektorú z týchto báboviek!


Postup:

Do vyššej nádoby dáme cukor, nalejeme mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie. Necháme 10 minút na teplom mieste.
   
Do veľkej misy dáme 800 g múky, vajíčka, zmäknutý tuk na pečenie, cukor a esencie. Nakoniec pridáme kvások.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vymeňte bábovku za tekvicový koláč s vôňou jesene


Cesto zmiešame a miesime. Postupne pridávame zvyšnú múku. Cesto necháme kysnúť 1,5 až 2 hodiny.
   
Pokiaľ chceme vianočky dve, rozdelíme si cesto na dve polovice. Jednu vianočku môžeme nechať čistú, druhú ochutíme brusnicami a mandľami. Jednoducho do cesta spravíme dieru, nasypeme do nej brusnice a mandle a premiesime. pokiaľ sa bude cesto veľmi lepiť ešte pridáme trochu múky.

Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Bábovka ako ju nepoznáte: Túto si jednoducho zamilujete!


Cesto na jednu vianočku si rozdelíme na 9 častí. Z jednotlivých častí vytvoríme dlhé valčeky. Na spodnú časť budeme potrebovať 4 valčeky.
   
Štyri časti na začiatku spojíme a začneme zapletať, na konci taktiež spojíme. Spodnú časť preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Mohlo by vás zaujímať: Španielsky, bretónsky či taliansky koláč: Spoznajte zahraničné sladké dobroty


Z troch častí pripravíme stred vianočky. Upletieme z nich klasický vrkoč.
   
A posledné dve časti budú tvoriť vrch vianočky.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Žemľovka ako od babičky: Rozmaznajte sa touto voňavou dobrotou


Vianočky potrieme rozšľahaným vajíčkom, popr. posypeme mandľami. Zakryjeme ich papierom na pečenie a pečieme na 170°C asi 50 minút.
   
Potom vianočku odokryjeme a pečieme ďalších 15 minút.

Robíte si domácu vianočku? Napíšte ostatným čitateľom svoj recept v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk/Michaela, plnielanu.sk/Michaela, plnielanu.sk/Michaela
Odporúčame