FOTORECEPT Naj grilovačka sezóny: Domáce burgre z vás urobia hotového guru

hamburger

plnielanu.sk/michaela

Ešte stále máte čas na poriadnu grilovačku! Výhodou je, že nepríjemné horúčavy pominuli, ale vonku je stále príjemne. Preto neváhajte vyskúšať hamburgery na grile. Určite sa nimi zavďačíte rodine aj priateľom. Domáce žemle sú veľmi mäkučké a chutné, pokiaľ máte skúseností s kysnutým cestom, nie je žiadna veda ich pripraviť. Pokiaľ niekto nie je milovníkom hovädzej klasiky, máte tu aj tip na kuracie mäso v jednoduchej, ale chutnej marináde.

Potrebujeme
na 10ks domácich žemličiek:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 1 ČL soli
  • 45 g čerstvého droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 40 g práškového cukru
  • vajíčko na potretie
  • sezam 

Mäso:

  • 300 g hovädzieho mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ malej cibule
  • trochu petržlenovej vňate
  • korenie, soľ
  • 300 g kuracích pŕs
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 2 PL červeného suchého vína
  • 2 PL vody
  • 1 ČL octu
  • 1 PL medu
  • 1 PL kečupu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • oregano, soľ, korenie, zázvor, chilli podľa chuti

Dresing:

  • 150 g bieleho jogurtu (10% tuku)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 malú pokrájanú chilli papričku
  • 2 ČL kečupu
  • soľ, korenie

Mohlo by vás zaujať: Grilované dobroty zaváňajú rakovinou: Ako znížiť toto riziko a pochutiť si na nich?


Postup:

V miske si zmiešame práškový cukor a mlieko, do ktorého pridáme rozdrobené droždie. Misku dáme do tepla a počkáme, kým nám vyjde kvások.
   
Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku, vajce, žĺtka, olej a soľ a nakoniec do nej dáme pripravený kvások. Cesto spracujeme tak, aby bolo hladké a zjednotené. Posypeme troškou hladkej múky a necháme vykysnúť.

Mohlo by vás zaujať: Zásady zdravej grilovačky: Držte sa ich a vášmu telu neublíži


Po vykysnutí ešte trochu cesto spracujeme a môžeme z neho odkrajovať cesto a formovať jednotlivé žemle (1 žemľa – max. 100 g cesta).
   
Na plech vystlaný papierom na pečenie umiestňujeme žemle, ktoré následne potrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme na 200°C cca 15 minút.

Mohlo by vás zaujať: Pštrosie mäso patrí medzi najzdravšie: Chutnali ste ho už?


Na 10 žemlí si pripravíme 5 kusov hovädzieho a 5 kusov kuracieho mäsa. Hovädzie mäso si namelieme nahrubo. Pridáme petržlenovú vňať, cibuľu, cesnak a dochutíme soľou a korením.
   
Na kuracie mäso si pripravíme marinádu. Do misky si dáme sójovú omáčku, víno, vodu, ocot, med, kečup, cesnak a dochutíme ostatnými ingredienciami. Mäso vložíme do marinády, misku zavrieme a necháme marinovať 24 hodín v chlade.

Mohlo by vás zaujať: Plynový, elektrický či klasický: Ktorý gril je najlepší práve pre vás?


Z hovädzieho mäsa si vyformujeme placky a spolu s plátkami kuracieho mäsa ugrilujeme.
   
Žemle si rozkrojíme, tiež trochu opečieme na grile a potrieme dressingom, ktorý sme si pripravili zmiešaním všetkých ingrediencií.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Plnené zemiakové košíčky: Skvelé občerstvenie nielen pre návštevu


Okrem samotného mäsa si na žemle naukladáme suroviny podľa chuti – napr. šalát, cibuľku, syr, paradajku.
   
Domáce burgre urobia z vašej grilovačky hit Dobrú chuť!

Aké chutné dobroty si grilujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk/michaela, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame