FOTORECEPT Objavte čaro baklažánu: So zeleninou a balkánskym syrom zachutí aj vám

Baklažánový šalát

plnielanu.sk

Šalát nemusí byť vždy len prílohou. Pokiaľ použijete správne ingrediencie a technologický postup, môže sa z neho stať výdatné hlavné jedlo. Baklažán je skvelou mäsitou zeleninou, ktorá tvorí základ tohto šalátu. Kombinácia teplej zeleniny, sviežeho listového šalátu a syru vás milo prekvapí. Je to skvelá voľba na vegetariánske jedlo, ktoré osloví aj zarytých milovníkov mäsa.

Potrebujeme:

(4 porcie)

  • baklažán
  • listový šalát
  • 2 paradajky
  • 250 g šampiňónov
  • červenú a žltú/oranžovú papriku
  • 200 g balkánskeho syru
  • 1 červenú cibuľku
  • ½ citrónu
  • sezamové semienka
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • olivový olej
  • maslo
  • soľ, korenie

Mohlo by vás zaujímať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty


Postup:

Baklažán umyjeme, nakrájame na štvrťky, poriadne osolíme a necháme 15 minút odpočívať.
   
Šampiňóny si nakrájame na hrubšie plátky.

Mohlo by vás zaujímať: Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek


Baklažán poriadne opláchneme, osušíme servítkami a v miske zmiešame s nakrájanými šampiňónmi. Zakvapkáme olivovým olejom, okoreníme (garam masala/grilovacie korenie alebo sušené bylinky) a poriadne premiešame. Necháme 30 minút odpočívať.
   
Na masle a pár kvapkách oleja si opražíme cibuľku, ktorú osolíme a pridáme k nej papriky nakrájané na pásiky.

Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové recepty: Chutné, zdravé a rýchlo hotové!


Na grilovacej panvici si opečieme baklažány (cca 3 minúty z každej strany). Z panvice ich vložíme na tanier obložený servítkami, aby servítky absorbovali prebytočný olej.
   
Ako posledné si opražíme šampiňóny (nepridávame olej rovnako ako pri baklažánoch).

Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!


Do jednej misky si nakrájame listový šalát pokvapkaný olivovým olejom a šťavou z citróna. Vmiešame do neho 100 g balkánskeho syru nakrájaného na kocky a nakrájané paradajky zmiešané s bazalkou. V druhej miske si zmiešame všetky teplé suroviny.
   
Nakoniec zmiešame všetky suroviny dokopy. Podávame so sezamovými semiačkami a nadrobeným balkánskym syrom.

Aké jedlá si z baklažánu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame