Potrebujeme: Na cesto: 1 kg hladkej múky (900 g na cesto, 100 g na poprášenie a spracovanie cesta na doske) 500 ml mlieka 150 g kryštálového cukru 1 kocku droždia (42 g) 3 polievkové lyžice oleja 2 štipky soli 3 vajíčka Na plnku: 2 čokoládové pudingy 500 ml mlieka 200 g kryštálového cukru 250 g …
Potrebujeme:
Na cesto:
- 1 kg hladkej múky (900 g na cesto, 100 g na poprášenie a spracovanie cesta na doske)
- 500 ml mlieka
- 150 g kryštálového cukru
- 1 kocku droždia (42 g)
- 3 polievkové lyžice oleja
- 2 štipky soli
- 3 vajíčka
Na plnku:
- 2 čokoládové pudingy
- 500 ml mlieka
- 200 g kryštálového cukru
- 250 g margarínu na plnky
Postup:
|
Najskôr si pripravíme plnku. V 500 ml mlieka rozmiešame cukor a 2 práškové čokoládové pudingy. Ešte do horúceho hustého pudingu vmiešame margarín. |
Náš tip na zaujímavé podujatie: HEX 30 / KEĎ SME S VAMI TOUR 2019 |
|
|
Miešame, kým sa plnka nezjednotí a nezostane pekne lesklá. U nás sa pripravuje večer, deň vopred, aby do rána vychladla. |
|
Pripravíme si všetky ingrediencie na cesto. Žĺtka oddelíme od bielkov – z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a žĺtka odložíme bokom. Budú sa nimi potierať zapletené záviny pred pečením. Do 500 ml vlažného mlieka pridáme lyžicu cukru a jednu kocku kvasníc. Necháme podkysnúť. Do veľkej misy preosejeme 900 g hladkej múky, pridáme 150 g cukru, 3 polievkové lyžice oleja a trošku soli. Vlejeme kvások, premiešame a zapracujeme sneh. |
Mohlo by vás zaujímať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy? |
|
|
Cesto je vláčne, nie je tekuté. Nemusí sa nechávať podkysnúť. Rovno s ním pracujeme. |
|
Presunieme ho na pomúčenú dosku, spracujeme a rozdelíme na 8 menších “bochníkov”. Z nich vzniknú v závere 4 objemné záviny. |
Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Vylepšite svoj čokoládový závin: Vyskúšajte čokoládovú hviezdicu! |
|
|
Každý “bochník” rozvaľkáme na kruh s priemerom cca 30 – 33 cm. Stuhnutú plnku v hrnci rozdelíme nožom na 8 rovnakých dielov. Tým, že do rána stuhla, dá sa z hrnca ľahko vybrať presne taký diel, aký potrebujeme. Plnku rozotrieme na cesto a zavinieme podobne, ako pri štrúdli. (Pozn. autora: Roky dozadu som dala na cesto párkrát ešte teplú plnku, no pod teplom začalo cesto pracovať, naťahovať sa a plnka už počas pletenia vytekala. Rozotieranie vychladnutej plnky je takto omnoho jednoduchšie.) |
|
Z dvoch zatočených častí budeme prekladaním do “vrkoča” zapletať jeden závin. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkový koláč: Klasika, ktorá poteší aj vaše srdce |
|
|
Dve prepletené časti prenesieme na plech a výdatne potrieme rozšľahanými žĺtkami. Na jeden plech sa zmestia dva záviny. Pečieme v rúre predhriatej na 200°C po dobu približne 30 minút. |
|
Záviny krásne narastú a zostanú zlatisto-hnedasté. |
Mohlo by vás zaujímať: Ovocné pochúťky na vašom stole: Doprajte si výborný sladký obed či večeru |
|
|
Tu už môžete vidieť kompletnú dávku závinov, ktorými nepohrdnú dospelí ani deti. Ak chcete pripraviť iba dva kusy, dávku ingrediencií znížte na polovicu. |
|
Dobru chuť prajeme! |
Aké záviny si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.