FOTORECEPT Pochúťka pre malých aj veľkých: Kysnutý závin s čokoládovým pudingom

kysnutý závin s čokoládovým pudingom

plnielanu.sk/Lucia

Potrebujeme: Na cesto: 1 kg hladkej múky (900 g na cesto, 100 g na poprášenie a spracovanie cesta na doske) 500 ml mlieka 150 g kryštálového cukru 1 kocku droždia (42 g) 3 polievkové lyžice oleja 2 štipky soli 3 vajíčka Na plnku: 2 čokoládové pudingy 500 ml mlieka 200 g kryštálového cukru 250 g …

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 1 kg hladkej múky (900 g na cesto, 100 g na poprášenie a spracovanie cesta na doske)
  • 500 ml mlieka
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 kocku droždia (42 g)
  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 2 štipky soli
  • 3 vajíčka

Na plnku:

  • 2 čokoládové pudingy
  • 500 ml mlieka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 g margarínu na plnky

Postup:

Najskôr si pripravíme plnku. V 500 ml mlieka rozmiešame cukor a 2 práškové čokoládové pudingy. Ešte do horúceho hustého pudingu vmiešame margarín.

Náš tip na zaujímavé podujatie: HEX 30 / KEĎ SME S VAMI TOUR 2019

Miešame, kým sa plnka nezjednotí a nezostane pekne lesklá. U nás sa pripravuje večer, deň vopred, aby do rána vychladla.
   
Pripravíme si všetky ingrediencie na cesto. Žĺtka oddelíme od bielkov – z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a žĺtka odložíme bokom. Budú sa nimi potierať zapletené záviny pred pečením. Do 500 ml vlažného mlieka pridáme lyžicu cukru a jednu kocku kvasníc. Necháme podkysnúť. Do veľkej misy preosejeme 900 g hladkej múky, pridáme 150 g cukru, 3 polievkové lyžice oleja a trošku soli. Vlejeme kvások, premiešame a zapracujeme sneh.

Mohlo by vás zaujímať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?

Cesto je vláčne, nie je tekuté. Nemusí sa nechávať podkysnúť. Rovno s ním pracujeme.
   
Presunieme ho na pomúčenú dosku, spracujeme a rozdelíme na 8 menších “bochníkov”. Z nich vzniknú v závere 4 objemné záviny.

Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Vylepšite svoj čokoládový závin: Vyskúšajte čokoládovú hviezdicu!

Každý “bochník” rozvaľkáme na kruh s priemerom cca 30 – 33 cm. Stuhnutú plnku v hrnci rozdelíme nožom na 8 rovnakých dielov. Tým, že do rána stuhla, dá sa z hrnca ľahko vybrať presne taký diel, aký potrebujeme. Plnku rozotrieme na cesto a zavinieme podobne, ako pri štrúdli. (Pozn. autora: Roky dozadu som dala na cesto párkrát ešte teplú plnku, no pod teplom začalo cesto pracovať, naťahovať sa a plnka už počas pletenia vytekala. Rozotieranie vychladnutej plnky je takto omnoho jednoduchšie.)
   
Z dvoch zatočených častí budeme prekladaním do “vrkoča” zapletať jeden závin.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkový koláč: Klasika, ktorá poteší aj vaše srdce

Dve prepletené časti prenesieme na plech a výdatne potrieme rozšľahanými žĺtkami. Na jeden plech sa zmestia dva záviny. Pečieme v rúre predhriatej na 200°C po dobu približne 30 minút.
   
Záviny krásne narastú a zostanú zlatisto-hnedasté.

Mohlo by vás zaujímať: Ovocné pochúťky na vašom stole: Doprajte si výborný sladký obed či večeru

Tu už môžete vidieť kompletnú dávku závinov, ktorými nepohrdnú dospelí ani deti. Ak chcete pripraviť iba dva kusy, dávku ingrediencií znížte na polovicu.
   
Dobru chuť prajeme!

Aké záviny si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk/Lucia, plnielanu.sk/Lucia
Odporúčame